BACK TO
TOP
Φορολογικά

Aναγκαία η παράταση εισόδου μετακλητών αγρεργατών, μέχρι το τέλος του 2021

Πριν 3-4 χρόνια περίπου, είχα διαβάσει µία αγγελία η οποία µου είχε κάνει φοβερή εντύπωση: αγροτικοί Συνεταιρισµοί στην περιοχή της Ηµαθίας αλλά και των όµορων νοµών, ζητούσαν εργατικό προσωπικό για τη συλλογή της παραγωγής τους (κεράσια κλπ).

24_66

43
4


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Η έκπληξη µου δεν είχε να κάνει µε την αγγελία αυτή καθ’ αυτή, αλλά µε την εξέλιξή της: όπως πληροφορήθηκα, εστάλησαν τότε 400 αιτήσεις ενδιαφέροντος, εκ των οποίων µόλις οι 3 ήταν ηµεδαπών και οι υπόλοιπες αλλοδαπών. Μου φάνηκε τότε απίστευτο γιατί δεν µπορούσα να διανοηθώ αυτό που συνέβη, σε µια περίοδο µάλιστα κατά την οποία η ανεργία ήταν στο Θεό, ξεπερνώντας το 25%. Οι αγρότες είδαν κι αποείδαν ότι προκοπή δεν γίνεται µε τους ηµεδαπούς, ενώ η παραγωγή τους κινδύνευε για µία ακόµη χρονιά να µείνει στο χωράφι. Παλεύοντας πολύ καιρό και µε πρωτοστάτη κυρίως την Κοινοπραξία Συνεταιρισµών Οργανώσεων Παραγωγών Ηµαθίας, κατάφεραν τελικά να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τα χωράφια τους. Μόνο που τα χέρια αυτά είναι …εισαγόµενα.

 

Στις 14 Μαϊου του 2020, η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, ενηµέρωσε τους παραγωγούς ότι θα έφταναν τα πρώτα λεωφορεία µε τους εργάτες γης από την Αλβανία , µε την εταιρεία που έχει αναλάβει το εν λόγω έργο και η οποία έχει αδειοδοτηθεί από την Αλβανική Κυβέρνηση (σσ. Η Αλβανία κάνει και εξαγωγή εργατικών χεριών, δεν περιµένουν να ανοίξουν διευθυντικές θέσεις στο ∆ηµόσιο).

 

Η διαδικασία «Εισαγωγήσ» ξεκινά από την Αποκεντρωµένη κατά τόπους ∆ιοίκηση στην οποία οι ενδιαφερόµενοι απευθύνονται για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για εργάτες γης. Σηµαντικό γεγονός ότι οι εργάτες που θα απασχοληθούν µε τη διαδικασία αυτή, δεν µπορούν να είναι για παραπάνω από έξι µήνες, ενώ η ασφάλισή τους θα γίνεται µε εργόσηµο. Φυσικά, όλες οι συναλλαγές, ανταλλαγές δικαιολογητικών, οι υποβολές αιτήσεων κλπ, γίνονται κυρίως  ηλεκτρονικά. Οι αιτήσεις αυτές µπορούσαν να υποβληθούν από τους ενδιαφερόµενους αγρότες έως 31 ∆εκεµβρίου 2020.

 

Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινάει. Οι αγρότες προετοιµάζονται σιγά σιγά, είτε µε συντήρηση των µηχανηµάτων, είτε µε ανανέωση του µηχανολογικού εξοπλισµού, θα ξεκινήσουν τα οργώµατα, η δηµιουργία των θερµοκηπίων κι ένα σωρό άλλες εργασίες.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν την ύπαρξη εργατικών χεριών. Ανθρώπων που τους εµπιστεύεσαι (αλλοδαπός ή ηµεδαπός δεν έχει καµία σηµασία), στηρίζεσαι πάνω τους και που, χωρίς τη βοήθειά τους δύσκολα βγαίνει η καλλιεργητική χρονιά εις πέρας.

Ακόµη πιο δύσκολη όµως είναι, όπως αποδεικνύεται, η εύρεση εργατικών χειρών. Οι Έλληνες εργάτες είναι είδος προς εξαφάνιση καιρό τώρα. Αναγκαστικά οι αγρότες στρέφονται στους αλλοδαπούς και στις µετακλήσεις, οι οποίες όµως παρέχουν σύµφωνα µε τα κριτήρια της Αποκεντρωµένης δυνατότητα εισόδου αλλοδαπών εργατών µε το σταγονόµετρο.

Αφού, εποµένως, δεν έχει βρεθεί (µέχρι στιγµής τουλάχιστον) καµία λύση µε το θέµα των ανέργων και την υποχρεωτική ενασχόληση τους, οι αρµόδιοι θα πρέπει να δώσουν άµεσα λύση. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να δει άµεσα το θέµα της παράτασης εισόδου των µετακλητών εργατών γης, τουλάχιστον µέχρι το τέλος του 2021.

 

Και µπορεί σήµερα που µιλάµε να µην υπάρχει ακόµη ιδιαίτερο πρόβληµα, όµως σε λίγο καιρό ξεκινάνε οι σπορές και οι φυτείες, συνεχίζουµε µε τις δενδρώδεις καλλιέργειες, συλλογή τους καλοκαιρινούς µήνες (κηπευτικά, βιοµηχανικά), δενδρώδεις ξανά το φθινόπωρο και κλείνουµε µε τις ελιές µέχρι το τέλος του έτους και λίγο ίσως από το επόµενο.

Πάντα έλεγα και εξακολουθώ να το λέω και τώρα, µε όλο το σεβασµό αδιαφορώντας αν στεναχωρώ µερικούς, ότι η ανεργία στη χώρα µας πάντα ήταν δυνητική, δηλαδή επιλεκτική. Εξακολουθώ να λέω, επίσης, ότι τη µεγάλη ευθύνη την έχουµε οι γονείς, γιατί µεγαλώνουµε τα παιδιά µας µέσα σε γυάλινο κουβούκλιο, νοµίζοντας ότι µε τον τρόπο αυτό τα προστατεύουµε και τα αφήνουµε να φτάσουν τα 35 τους χωρίς να έχουν «κολλήσει» ούτε ένα µεροκάµατο στο χωράφι ή οπουδήποτε αλλού. Τώρα λοιπόν θα αρχίσουν να γεµίζουν τα χωράφια από αλλοδαπούς (δεν γεµίζουν τώρα, έχουν χρόνια, αλλά τώρα αυτό γίνεται µε έναν ακόµη τρόπο), ενώ ταυτόχρονα οι κάρτες ανεργίας θα πολλαπλασιάζονται στους ΟΑΕ∆ της χώρας.

Αν δεν σταµατήσει η επιδότηση της ανεργίας και δεν αρχίσει η επιδότηση της εργασίας, σε λίγα χρόνια θα εργαζόµαστε ως υπάλληλοι σε όλους τους τοµείς της παραγωγικής διαδικασίας του τόπου, µε ξένους ιδιοκτήτες. Ίσως όµως συνεχίσουµε να κυνηγάµε µία θέση στο ∆ηµόσιο, γιατί έτσι µας έµαθαν.

Τι απαιτείται για έκδοση άδειας δεξαµενής καυσίµων

Όλοι έχετε δεξαµενές καυσίµων στο σπίτι, τις οποίες φουλάρετε για να έχετε πετρέλαιο ανά πάσα στιγµή για τα µηχανήµατα σας. Απευθυνθείτε τώρα που υπάρχει η σχετική «λάσκα» στη ∆ιεύθυνση Γεωργίας και ρωτήστε να µάθετε τι απαιτείται για την έκδοση αδείας, γιατί τα πράγµατα αγριεύουν.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

03-03-2021 16:55Ορφανός Βασιλης

Από 4 Δεκεμβρίου περιμένω να περάσει να πάρει σφραγίδα μετακλειτου από το Προξενειο των Τιραννων για κτηνοτροφική μονάδα .Καθε βδομάδα Που τηλ η απάντηση ίδια Σε 15 μερες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-02-2021 15:39Υακινθη

Γιωργο η παραγωγη σπαραγγιου σχεδον εχει ξεκινησει και δεν υπαρχει καμια αποφαση για τα τριμηνα.η μετακλησεις δε για εξαρτημενη εργασια εχει σταματησει το τελευταιο δοδεκαμηνο(900 ατομα ειναι εγκλοβισμενα στην πρεσβια στα τυρανα).αυτη ειναι η αγροτικη πολιτικη της χωρας μας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία