BACK TO
TOP
Φορολογικά

Υποχρέωση υποβολής συγεντρωτικών καταστάσεων έως 31 Μαρτίου για αγρότες

Η προθεσµία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιµολογίων, γνωστών ως Μ.Υ.Φ., λήγει στις 31.03.21. ∆εν γνωρίζω αν θα δοθεί παράταση κι αν δοθεί, µέχρι πότε, αλλά ούτε µε ενδιαφέρει κιόλας.

18_11

170
5


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι µια υποχρέωση που βαρύνει σχεδόν όλους όσους διενεργούν συναλλαγές. Η ΠΟΛ.1078/14  του υπουργείου Οικονοµικών καθορίζει τον τρόπο υποβολής, κυρίως όµως καταγράφει τα παραστατικά που προσδιορίζουν ποια έξοδα και ποια έσοδα συµπεριλαµβάνονται σε αυτές.

Για τους επαγγελµατίες, τις ατοµικές επιχειρήσεις, τα νοµικά πρόσωπα και τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, δεν απαιτείται ιδιαίτερη µεταχείριση. Η καταχώρηση των παραστατικών από τους λογιστές φοροτεχνικούς που τους παρακολουθούν και ενηµερώνουν τα βιβλία τους, δηµιουργεί αυτοµάτως τη βάση για την υποβολή τους.

 

Την υποχρέωση όµως για υποβολή Μ.Υ.Φ. την έχουν και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν µία ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση µόνο για τα έξοδα τους. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσκοµίσουν τα παραστατικά στο λογιστή τους.

Αυτό πρέπει να γίνει άµεσα και σίγουρα όχι την τελευταία ηµέρα της προθεσµίας. Το έχω πει και γράψει πάρα πολλές φορές, δυστυχώς όµως οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν το επερχόµενο πρόστιµο. Παρότι δεν µας πειράζει, γιατί το πρόστιµο θα το πληρώσετε εσείς, εν τούτοις είναι κρίµα να καταβάλλονται τσάµπα χρήµατα (γιατί οποιασδήποτε µορφής και είδους καταβληθέν πρόστιµο είναι κοροϊδίστικα χρήµατα), τη στιγµή που το µόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσκοµίσετε όλα τα παραστατικά σας του 2020 στο λογιστή σας.

Όλες οι συναλλαγές των αγροτών του ειδικού καθεστώτος που αφορούν τα έξοδά σας, είτε πρόκειται για τιµολόγια, είτε για αποδείξεις, θα πρέπει να συµπεριληφθούν σε µία ετήσια κατάσταση εξόδων η οποία θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από το λογιστής σας.

Σε περίπτωση που αυτή η κατάσταση δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόµενης προθεσµίας, τότε το πρόστιµο που επιβάλλεται είναι 100 ευρώ. ∆υστυχώς κάθε χρόνο διαπιστώνουµε ότι δεν υποβάλλουν οι περισσότεροι από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Και πολύ φοβάµαι ότι σιγά  σιγά θα αρχίσουν να εµφανίζονται στην προσωποποιηµένη πληροφόρηση του taxis τα 100στάρια των προστίµων, τα οποία πληροφοριακά κι επειδή οι περισσότεροι τα email σας τα έχετε διακοσµητικά, πιθανόν θα τα αντιληφθείτε αρκετό καιρό µετά, όταν θα χρειαστείτε καµιά φορολογική ενηµερότητα και δεν θα µπορείτε να την πάρετε.

 

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται από το φορολογικό έτος 2014.

Για τα προηγούµενα χρόνια δόθηκαν παρατάσεις προκειµένου να µπορέσουν να υποβληθούν, γιατί υπήρχαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν) διάφορα προβλήµατα κατά την υποβολή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα να προσκοµίζουν τα τιµολόγια στους λογιστές, όταν πήγαιναν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Κάτι το οποίο έχουν στο µυαλό τους και φέτος (κρίνοντας από τη µικρή έως τώρα προσέλευση).

Τα πράγµατα όµως έχουν αλλάξει. Ο σκοπός των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι να υποβληθούν πριν από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειµένου να έχει έννοια η διασταύρωση.

 

Να επισηµάνω κάποια πράγµατα, τα οποία καλό είναι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος να τα γνωρίζουν:

  Αν δεν προσκοµίσετε τα τιµολόγια, δεν πρόκειται να υποβληθεί η συγκεντρωτική κατάσταση τιµολογίων του 2020, άρα όταν αργότερα σας ζητηθεί να την υποβάλλετε, θα έχει πρόστιµο.

  Αν τα προσκοµίσετε στο λογιστή σας όταν θα πάτε να κάνετε τη φορολογική σας δήλωση, η συγκεντρωτική κατάσταση θα υποβληθεί τότε. Αυτό σηµαίνει ότι η υποβολή θα γίνει εκπρόθεσµα, άρα θα έχει πρόστιµο.

  Η δικαιολογία «δεν µε ενηµέρωσες» δεν ισχύει. Γιατί δεν είναι δυνατόν ο λογιστή σας να γνωρίζει εάν την προηγούµενη χρονιά εσείς καλλιεργήσατε ή όχι. Πρέπει να φροντίσετε άµεσα να επικοινωνήσετε µε το λογιστή σας και να τον ενηµερώσετε. Πως κάνετε κάθε µέρα όταν θέλετε να ρωτήσετε για πετρέλαιο θέρµανσης, για επίδοµα αλληλεγγύης, για το φοιτητικό επίδοµα, για το επίδοµα ενοικίου; Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση των συγκεντρωτικών καταστάσεων, φροντίζετε άµεσα να επικοινωνήσετε και να συνεννοηθείτε. Σε αντίθεση µε τους αγρότες του ειδικού, για τους αγρότες που έχουν βιβλία (κανονικό καθεστώς) οι συγκεντρωτικές  καταστάσεις έχουν ήδη υποβληθεί αµέσως µετά την υποβολή της περιοδικής δήλωση ΦΠΑ του τέταρτου 3µήνου.

 

Τιµολόγια που προσκοµίζονται µε καθυστέρηση στο λογιστή

Έγινε µεγάλος αγώνας πριν από χρόνια, να µην επιβάλλονται πρόστιµα στις τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Όσοι όµως συνεχίζουν να προσκοµίζουν κατ’ εξακολούθηση καθυστερηµένα τα τιµολόγια των προηγουµένων µηνών (ή και ετών), καλό είναι να ετοιµάζονται για κάποιες ποινές. Ποιες είναι αυτές, δεν χρειάζεται να το ξέρετε. Το µόνο που έχετε να κάνετε, είναι να προσκοµίζετε
στο λογιστή σας τα τιµολόγια εµπρόθεσµα.

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

10-03-2021 18:15Giannis

AΓΑΠΗΤΕ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, σταματα να μιλας ετσι υποτιμιτικα γιατι δειχνεις ποσο Μ@L@K@s εισαι!!!! Ευχριστώ

Απάντηση

10-03-2021 16:11Γεώργιος

Γνωρίζετε αν αυτήν την ανάρτηση των εσόδων εξόδων μπορούμε να την κάνουμε μόνοι μας στην ΑΑΔΕ ? η απαιτείται ειδικό λογισμικό. Ευχαριστώ,

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-03-2021 18:49νικος

δεν τα εχουμε διακοσμιτικα τα email απλα ειναι δηλωμενο το mail του λογιστη

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία