BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πιστοποιητικό φερεγγυότητας ως 16 Ιούλη για αγρότες με επιστρεπτέα

Πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας καλούνται να προσκομίσουν μέχρι τις 16 Ιουλίου σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, επιχειρήσεις και επαγγελματίες αγρότες που έλαβαν χρηματοδότηση από το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

image001_13

132
0

Οι επιχειρήσεις οι οποίες εγκρίθηκαν και έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, υποχρεούνται να αναρτήσουν το πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας στη σελίδα της ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/mybusinesssupport, διαφορετικά κινδυνεύουν να επιστρέψουν όλο το ποσό που εισέπραξαν και μάλιστα με ιδιαίτερα επιβλαβείς όρους.

Μετά την ημερομηνία αυτή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από όσες επιχειρήσεις δεν προβούν στην ανάρτηση του πιστοποιητικού, να ζητηθεί επιστροφή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής, αντί του 50% που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ενδεχόμενο παράτασης και συνεπώς οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας εκ μέρους των αγροτών, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια καθυστέρηση κατά την έκδοση του πιστοποιητικού.

 

Επί του θέματος, ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων του Νομού Καρδίτσας, εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για να δημοσιευθούν τα πιστοποιητικά είναι ελάχιστος.

 

Στην περίπτωση αγροτών και κτηνοτρόφων από την Καρδίτσα, το πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας χορηγείται είτε υποβάλλοντας την αίτηση με φυσική παρουσία στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας, είτε υποβάλλοντας την αίτηση με email στην διεύθυνση: pistopoiitika@protodikeio-karditsas.gov.gr.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Λογιστών και Φοροτεχνικών Καρδίτσας αναφέρει:

ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΗΤΙΚΟ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ»

Κατά τη διάρκεια του 2020 και μέχρι το Μάρτιο 2021, πολλές επιχειρήσεις υπέβαλαν αιτήσεις και έλαβαν οικονομική ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, σύμφωνα με τις κάθε φορά προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες εγκρίθηκαν και έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, υποχρεούνται να αναρτήσουν το πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας στη σελίδα της ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/mybusinesssupport, διαφορετικά κινδυνεύουν να επιστρέψουν όλο το ποσό που εισέπραξαν και μάλιστα με ιδιαίτερα επιβλαβείς όρους.

Το πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας χορηγείται είτε υποβάλλοντας την αίτηση με φυσική παρουσία στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας, είτε υποβάλλοντας την αίτηση με email στην διεύθυνση: pistopoiitika@protodikeio-karditsas.gov.gr.

Επειδή ο χρόνος που απαιτείται για να δημοσιευθούν τα πιστοποιητικά είναι ελάχιστος

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΈΛΑΒΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ:

              Να απευθυνθούν στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας και να υποβάλλουν αίτηση με θέμα: «Χορήγηση πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας».

             Να φροντίσουν να κρατήσουν αντίγραφο της αίτησης με τον αριθμό πρωτοκόλλου.

             Μόλις παραλάβουν το πιστοποιητικό, να το προσκομίσουν άμεσα στο λογιστή τους, προκειμένου να το αναρτήσουμε στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

             Ο χρόνος ανάρτησης του πιστοποιητικού είναι η 16η Ιουλίου. Μετά την ημερομηνία αυτή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από όσες επιχειρήσεις δεν προβούν στην ανάρτηση του πιστοποιητικού, να ζητηθεί επιστροφή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής, αντί του 50% που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

             Την αίτηση θα την υποβάλλετε οι επιχειρηματίες, όχι οι λογιστές σας, διότι θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη της εμπρόθεσμης υποβολής.

              Σε περίπτωση που το Πρωτοδικείο αργήσει και εκδώσει το πιστοποιητικό μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία, η ευθύνη βαρύνει τον επιχειρηματία και όχι το λογιστή του.

              Δεν γνωρίζουμε εάν θα δοθεί παράταση ή όχι, σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης του πιστοποιητικού, γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι ως Λογιστές να κινηθούμε με βάση τα ισχύοντα αυτή τη στιγμή.

             Δεν προτιθέμεθα οι λογιστές να υποβάλλουμε μαζικά τις αιτήσεις για λογαριασμό των πελατών των λογιστικών μας γραφείων διότι, σε περίπτωση της δεδομένης καθυστέρησης έκδοσης των πιστοποιητικών, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τη ζημιά που θα πάθουν οι επιχειρήσεις; Όχι εμείς πάντως, να είστε βέβαιοι.

Συνεπώς, ΑΜΕΣΑ όλοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, να απευθυνθούν στο Πρωτοδικείο και να κάνουν τα προβλεπόμενα, για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

 

Το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                        Γιώργος Παπαδημητρίου

Ο Αντιπρόεδρος                Κώστας Συρόπουλος

Ο Γ. Γραμματέας               Κώστας Λαμπρόπουλος

Η Ταμίας                              Γεωργία Νταντάμη

Το Μέλος                             Αποστολόπουλος Αλέξανδρος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία