
Με διασταύρωση στοιχείων ΜΑΑΕ, ΟΣΔΕ, Ε9 και αρχή το 2023 η ΑΑΔΕ θα περιορίσει τις παράνομες επιδοτήσεις
Οι παρανόµως χορηγηθείσες επιδοτήσεις έχουν δηµιουργήσει έναν αθέµιτο ανταγωνισµό, αποδυναµώνοντας εντελώς την εµπιστοσύνη των αγροτών στους κρατικούς µηχανισµούς.
Το πρόβληµα των παρανόµως χορηγηθέντων επιδοτήσεων είναι πολυδιάστατο και συνδέεται κυρίως µε την ελλιπή παρακολούθηση και τη µη διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων. Παρά την ύπαρξη αυστηρών κανονισµών, υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιδοτήσεις χορηγούνται σε άτοµα ή οργανισµούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Οι παράνοµες επιδοτήσεις συχνά οφείλονται σε διασυνδέσεις και τη χρήση αδήλωτων ή ψευδών στοιχείων, όπως πλασµατικές δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣ∆Ε). Το φαινόµενο αυτό όχι µόνο αδικεί τους έντιµους αγρότες, αλλά επηρεάζει αρνητικά και την οικονοµία του τοµέα, καθώς οι πόροι που δίνονται άστοχα, στερούνται από εκείνους που πραγµατικά τους χρειάζονται. Ακόµα και σήµερα, µετά από τον σάλο που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέµα των αγροτικών επιδοτήσεων, οι επιτήδειοι εξακολουθούν να κινούνται σα να µην έχει αλλάξει τίποτα.
Η ΑΑ∆Ε, έχοντας αναλάβει τη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων, έχει πλέον τη δυνατότητα να ενισχύσει τη διαφάνεια και να περιορίσει το φαινόµενο των παρανόµων επιδοτήσεων µέσω της χρήσης ηλεκτρονικών συστηµάτων και διασταυρώσεων. Η ΑΑ∆Ε µπορεί (και πρέπει) να προχωρήσει σε διασταυρώσεις δεδοµένων των δικαιούχων των επιδοτήσεων µε τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣ∆Ε), σε επίπεδο ΑΦΜ.
Αυτή η απλή διαδικασία επιτρέπει την εύκολη αναγνώριση πιθανών περιπτώσεων που ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανονισµούς. Η ΑΑ∆Ε µπορεί να ελέγξει εάν οι επιδοτήσεις που έχουν καταβληθεί αντιστοιχούν όντως σε πραγµατικές καλλιέργειες ή σε πραγµατικούς αγρότες και όχι σε ψευδή ή πλασµατικά στοιχεία.
Το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) είναι το αρτιότερα ενηµερωµένο Μητρώο, όσον αφορά τους επαγγελµατίες αγρότες και τους κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης.
Πρέπει να ξεκινήσει άµεσα, έχοντας στη βάση του ελέγχου: α) τις φορολογικές δηλώσεις του έτους 2023 (σσ. η υποβολή τους έληξε στις 9/8/2023, άρα όλα τα δεδοµένα είναι στη βάση της ΑΑ∆Ε), β) τις δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣ∆Ε για το έτος 2023, γ) ∆ιασταύρωση µε τα Ε9. Γιατί το 2023; ∆ιότι όλα τα στοιχεία είναι πλέον διαθέσιµα και αναρτηµένα στις βάσεις δεδοµένων.
Για το 2024 ο έλεγχος να ξεκινήσει µόλις λήξει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Υποχρεωτική σύνταξη ηλεκτρονικών µισθωτηρίων: Το 2014 υπήρξε απόφαση για την υποχρεωτική σύνταξη ηλεκτρονικών µισθωτηρίων ανεξαρτήτου αξίας, αλλά κάποιος «µαγικός» παράγοντας του υπουργείου Οικονοµικών το Γενάρη του 2015, προχώρησε σε τροποποίηση της απόφασης, δίνοντας τη δυνατότητα να συντάσσονται χειρόγραφα µισθωτήρια µέχρι αξίας 960 ευρώ και ταυτόχρονα στους απατεώνες να κινούνται άνετα.
Οι διασταυρώσεις δεδοµένων της ΑΑ∆Ε θα µειώσουν τη δυνατότητα επιτήδειων να εκµεταλλευτούν το σύστηµα και θα ενισχύσουν την εµπιστοσύνη των αγροτών στους θεσµούς. Ταυτόχρονα θα περιορίζεται η διασπορά των πόρων σε άτοµα που δεν έχουν την ανάγκη.
Η σωστή και δίκαιη κατανοµή των επιδοτήσεων, µέσω των σωστών ελέγχων, ενισχύει τη βιωσιµότητα των πραγµατικών αγροτών. Οι µικροί και µεσαίοι παραγωγοί, που συχνά είναι πιο ευάλωτοι στις οικονοµικές πιέσεις, θα ωφεληθούν από τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.
Η ΑΑ∆Ε έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σηµαντικά τη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων και να συµβάλει στην καταπολέµηση της παρανοµίας µέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και των διασταυρώσεων δεδοµένων. Αρκεί να θέλει να το κάνει και µάλιστα σύντοµα.
Το πρόβληµα µε το ιδιωτικό συµφωνητικό της συµβολαιακής
Η συµφωνία προκαταβολικά µε τον αγοραστή, από µόνη της δηµιουργεί τεράστια προβλήµατα. Έχει υπάρξει σύµβαση στο παρελθόν στην οποία «πάτησε» ο αγοραστής και δεν έδωσε στον παραγωγό, την επιπλέον τιµή που προέκυψε στην αγορά για τα προϊόντα του.
Η ∆ιοίκηση θα πρέπει να καταργήσει την υποχρέωση υπογραφής προκαταβολικά. ∆ιαφορετικά, ένας παραγωγός µπορεί να επιλέξει να µην υπογράψει συµβολαιακή, ρισκάροντας να πληρώσει παραπάνω φόρο, από το να έχει υπογράψει και να κινδυνεύει να µη λάβει την επιπλέον τιµή για τα προϊόντα του.
Γάγγραινα η άρνηση των εργατών γης να πληρωθούν µε εργόσηµα
Η µαζική αγορά εργοσήµων στο τέλος του χρόνου είναι µια πρακτική που δικαιώθηκε δικαστικά, αλλά το µεγαλύτερο πρόβληµα βρίσκεται στην άρνηση των εργατών γης να δεχτούν εργόσηµο, φοβούµενοι την απώλεια επιδοµάτων. Το αποτέλεσµα είναι η «µαύρη» εργασία και η στέρηση δικαιωµάτων όσων τηρούν τη νοµιµότητα.
*Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας