του Γιώργου Παπαδημητρίου*
Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο δηµιουργούνταν διάφορα προβλήµατα από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ µέσω των ΚΥ∆ (Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων). ∆υστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συµβαίνει εξαιτίας ΜΗ ΟΡΘΗΣ αποτύπωσης των αιτούµενων δικαιολογητικών.
Ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα είναι η ανταλλαγή των αγροτεµαχίων. Μόνο που το πρόβληµα αυτό καθ’ αυτό είναι ο τρόπος που αντιλαµβάνεται κανείς τη συγκεκριµένη διαδικασία.
Μέχρι και πριν µερικά χρόνια, η ανταλλαγή λειτουργούσε ως εξής: συντάσσονταν ένα συµφωνητικό µε τον τίτλο «συµφωνητικό ανταλλαγής», στο οποίο ο Α’ και ο Β’ δήλωναν ότι:
Ο Α’ συµβαλλόµενος έχει στην κατοχή του αγροτεµάχιο έκτασης …….στρ. στην τοποθεσία …… µε αριθµό τεµαχίου….
Ο Β’ συµβαλλόµενος έχει στην κατοχή του αγροτεµάχιο έκτασης …….στρ. στην τοποθεσία …… µε αριθµό τεµαχίου….
Οι συµβαλλόµενοι ανταλλάσσουν αµοιβαία τη χρήση των ανωτέρω αγροτεµαχίων για αποκλειστικά αγροτική καλλιέργεια. Η ανταλλαγή αφορά µόνο τη χρήση και όχι την κυριότητα των ακινήτων….
ΑΥΤΟ ∆ΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΛΕΟΝ, Ε∆Ω ΚΑΙ ΚΑΙΡΌ.!! Όποιος έχει κάνει τέτοια µισθωτήρια, πιθανόν να έχει προβλήµατα µε τις επιδοτήσεις του, αν δεν έχει ήδη. Είναι µία συνηθισµένη διαδικασία η ανταλλαγή αγροτεµαχίων, ακόµα κι όταν έχουν διαφορετική έκταση το ένα µε το άλλο: Π.χ. εγώ έχω στην περιοχή Α’ ένα χωράφι 10 στρεµµάτων, εσύ έχεις στην περιοχή Β’ ένα χωράφι 12 στρεµµάτων. Στην περιοχή Β’ που είναι το δικό σου χωράφι, έχω κι εγώ άλλα δικά µου αγροτεµάχια, το ίδιο κι εσύ στην δική µου περιοχή. Χρειάζεται να τα ανταλλάξουµε γιατί προκύπτει και για τους δύο καλλιεργητικά ανάγκη.
Τι πρέπει να γίνει: συµφωνητικό εκατέρωθεν. Φτιάχνω ένα µισθωτήριο µε το οποίο σου παραχωρώ το χωράφι µου στην τοποθεσία Α κι εσύ µε τη σειρά σου µε αντίστοιχο συµφωνητικό παραχωρείς το δικό σου χωράφι στην τοποθεσία Β.
Κι επειδή η δωρεάν παραχώρηση ισχύει µόνο για παραχώρηση µεταξύ συγγενών Α’ βαθµού και µε την προϋπόθεση να είναι αγρότες, αν δηλώσουµε δωρεάν παραχώρηση θα φορολογηθούµε στο 3% της αντικειµενικής αξίας του αγροτεµαχίου. Για το λόγο αυτό δηλώνουµε ένα µικρό τίµηµα για να µην υπάρξει τέτοιο πρόβληµα.
Με τον τρόπο αυτό, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβληµα, ούτε στη σύνταξη της δήλωσης καλλιέργειας, ούτε στην λήψη των επιδοτήσεων. Φροντίστε µόνο, τα µισθωτήρια να αντιστοιχούν σε πραγµατικά ΑΦΜ, δηλαδή να µην γίνεται µισθωτήριο από παιδιά πεθαµένων γονιών που δεν έχουν καταχωρήσει τα ακίνητα στο Ε9 τους, γιατί το πρόβληµα θα παραµείνει.
Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου του ΑΦΜ είναι να ζητήσετε τη σύνταξη ηλεκτρονικού συµφωνητικού διότι του ΑΦΜ κάποιου που έχει αποβιώσει δεν αναγνωρίζεται από την εφαρµογή των µισθωτηρίων της ΑΑ∆Ε.
Βέβαια, υπάρχουν και µεγαλύτερα προβλήµατα και ένα από αυτά είναι η άρνηση των κληρονόµων αν προχωρήσουν στη σύνταξη συµφωνητικών. Ο λόγος; ∆εν έχουν ολοκληρώσει την αποδοχή κληρονοµίας, δεν έχουν καταχωρήσει την αναλογία τους εξ’ αδιαιρέτου στο Ε9 του ο καθένας εξ αυτών και λένε στους αγρότες που καλλιεργούν τα χωράφια αυτά: «άµα θες, µαύρα τα λεφτά, διαφορετικά άφησε τα ακαλλιέργητα».
Γι’ αυτά θα πρέπει να βρει λύση το Οικονοµικό Επιτελείο και η ΑΑ∆Ε. ∆εν γίνεται να µένουν ατιµώρητοι οι ιδιοκτήτες γης, η οποία βρέθηκε στα χέρια τους από κληρονοµιά. Με την άρνηση τους να προχωρήσουν στα προβλεπόµενα από τις διατάξεις, δηµιουργούν προβλήµατα στους αγρότες που θέλουν να τα καλλιεργήσουν, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν δικαιώµατα. Ή αν τελικά δεχθούν, δεν µπορούν να δικαιολογήσουν τη δαπάνη των ενοικίων αφού τα πληρώνουν «µαύρα».
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβληµα αυτό είναι χρόνιο και πρέπει επιτέλους κάποια στιγµή να βρεθεί λύση.
Ψηφιακός µετασχηµατισµός του πρωτογενούς τοµέα
Γεµίσαµε από πλατφόρµες παντός τύπου, χωρίς δυστυχώς να εφαρµόζονται στην πράξη. Θυµίζω την τροποποίηση της απόφασης για την εξόφληση των νωπών προϊόντων, από τις 60 στις 30 ηµέρες.
Εκκαθάριση ΕΦΚ πετρελαίου
Άραγε, θα µάθουµε ποτέ, πόσοι εισέπραξαν τον ΕΦΚ του 2025;

*Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας)