Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ζωικό κεφάλαιο για λήψη δικαιωμάτων από Εθνικό Απόθεμα

Η προϋπόθεση ύπαρξης ζωικού κεφαλαίου για την ενεργοποίηση δικαιωµάτων από νεοεισερχόµενους σε βοσκοτόπια από το Εθνικό Απόθεµα τίθεται ως ερώτηµα από την Περιφέρεια Κρήτης σε διαβούλευση που άνοιξε με ορίζοντα λήξης τις 30 Απριλίου.

maxresdefault__5__4

44
1

Στόχος αυτής της προϋπόθεσης είναι να αποτραπούν οι στρεβλώσεις και τα φαινόµενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια. «Στους νεοεισερχόµενους αγρότες που αιτούνται βοσκήσιµες εκτάσεις από το εθνικό απόθεµα, θα πρέπει να διατηρηθεί η προϋπόθεση ύπαρξης ζωικού κεφαλαίου;», αναφέρεται συγκεκριµένα στο έγγραφο διαβούλευσης. Όπως φαίνεται και από την ερώτηση

η δηλωθείσα έκταση πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από ζωικό κεφάλαιο και την τρέχουσα περίοδο. Παράλληλα άλλες ερωτήσεις έχουν να κάνουν με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα κονδύλια για τις Ομάδες Παραγωγών. Αυτές είναι:

  1. Θα βοηθήσει τη βελτίωση της παραγωγής η μεταφορά κονδυλίων από την Βασική Ενίσχυση σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις;
  2. Ποια προϊόντα της Κρήτης πιστεύεται ότι θα πρέπει να ενταχθούν στις Συνδεδεμένες ενισχύσεις;
  3. Θεωρείτε ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα;
  4. Θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους αγρότες για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών;

 

Να δικαιούνται επιπλέον ενίσχυση οι κατ’ επάγγελµα

Όσον αφορά τον τρόπο µε τον οποίο θα οριστούν οι δικαιούχοι της βασικής ενίσχυσης, το ερώτηµα που καλούνται να απαντήσουν οι συµµετέχοντες έχει δύο σκέλη: Πρώτον «στο πλαίσιο ανακατανοµής των δικαιωµάτων, οι άµεσες ενισχύσεις (επιδοτήσεις) θα πρέπει να εξακολουθήσουν να δίνονται σε όλους τους γεωργούς-παραγωγούς ανεξάρτητα αν είναι «κατά κύριο επάγγελµα αγρότες» ή όχι;». ∆εύτερον, «Αν ναι, θα πρέπει να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στους «κατά κύριο επάγγελµα αγρότες»;». Με την πρώτη επιλογή, δηλαδή όσον αφορά τους κατ’ επάγγελµα αγρότες, υπολογίζεται πως οι 640.000 δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης, θα µειωθούν γύρω στους 200.000 η οποίοι µπορούν και δηλώνουν αγροτικό εισόδηµα άνω του 50% σε σχέση µε το συνολικό τους.

Ωστόσο στο ερώτηµα δεν φαίνεται να υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως για παράδειγµα να δίνεται η ενίσχυση σε όσους δηλώνουν αγροτικό εισόδηµα αλλά σε µικρότερο βαθµό. Κατά τα άλλα, η επιπλέον ενίσχυση προς τους κατά κύριο επάγγελµα αγρότες µε τη µορφή της αναδιανεµητικής πληρωµής είναι πέρα ως πέρα «ζωντανή» και προωθείται ως µία λύση για στήριξη όσων εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την γεωργία, όπως φαίνεται και από το δεύτερο σκέλος του ερωτήµατος.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-04-2021 17:51Καλουρης Ανδρέας

Χαίρετε!!! Εγώ είμαι νέος αγροκτηνοτροφος από το 2010 ακόμα δεν έχω καταφέρει να πάρω δικαίωμα από το εθνικό απόθεμα, Ξέρει κανείς τι μπορώ να κάνω??

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία