Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Επίκειται ευρωπαϊκός συμβιβασμός για τρία καθεστώτα ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ, εμπλοκή με πράσινα δικαιώματα

Νέες προστριβές αλλά και διευθετήσεις «καυτών» ζητημάτων επιφυλάσσει ο δρόμος προς την οριστική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ, η οποία αναμένεται για τα τέλη Μαΐου.

951ddc7a-1287-4cd3-81fb-0726a8d8ef41

21
0

Στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών γεωργίας της ΕΕ, διατυπώθηκαν δισταγμοί σχετικά με την πρόταση της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, σχετικά με το νέο πρασίνισμα που μεταξύ άλλων  κατεβάζει στο 22% το ποσοστό του νέου πρασινίσματος της ΚΑΠ από το 30% που θέλουν Κομισιόν και Ευρωβουλή. Ωστόσο οι υπουργοί είχαν ζητήσει υποχρεωτικό ποσοστό 20% για τα οικολογικά σχήματα, θέση στην οποία επέμειναν μεταξύ άλλων χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Από την άλλη, επιβολή ανώτατου ορίου επιδοτήσεων, προοδευτική μείωση των ενισχύσεων και καθεστώς αναδιανεμητικής πληρωμής θα είναι προαιρετικά για τα κράτη-μέλη ωστόσο θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τουλάχιστον ένα από τα τρία αυτά στοιχεία την ερχόμενη περίοδο. Σε αυτή τη συμβιβαστική λύση φαίνεται πως κατέληξαν τα ευρωπαϊκά όργανα στον τρίλογο για τη νέα ΚΑΠ, σύμφωνα με ενημέρωση του Ισπανού υπουργού Γεωργίας Λουίς Πλάνας προς τους επικεφαλής των περιφερειών της χώρας. Ως εκ τούτου, εφόσον επιβεβαιωθούν και επίσημα τα λεγόμενα Πλάνας, κάθε χώρα θα πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον ένα από αυτά τα καθεστώτα: Είτε να επιβάλλει ένα ανώτατο όριο στις άμεσες ενισχύσεις ανά εκμετάλλευση (π.χ έως 100.000 ευρώ), είτε να μειώσει το ποσό των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε έναν γεωργό προοδευτικά από ένα ποσό και άνω. Είτε, να ενεργοποιήσει το καθεστώς αναδιανεμητικής ενίσχυσης που παρέχει ένα έξτρα ποσό στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις ετησίως το οποίο θα αφαιρείται από τις μεγαλύτερες. Φυσικά, οι εθνικές αρχές θα μπορούν να επιλέξουν και τα τρία αυτά καθεστώτα ταυτόχρονα εφόσον το επιθυμούν.

Συμβιβασμός ώστε το 22% άμεσων ενισχύσεων να γίνει «πράσινα δικαιώματα»

Η μέχρι στιγμής θέση του Συμβουλίου θέλει τα οικοπρογράμματα να καταλαμβάνουν το 20% του ταμείου των άμεσων ενισχύσεων, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει την προσεχή Δευτέρα, όταν η Πορτογαλίδα υπουργός Γεωργίας Μαρία ντο σέου Αντούνιες, θα προτείνει στους ομολόγους της να δεχθούν το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 22% το 2023 και μετά σταδιακά ως το 2025 να φτάσει στο 25%.

Η συμβιβαστική λύση του 25% πάντως φαινόταν μονόδρομος για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, κάτι που είχε αναδείξει από νωρίς η Agrenda. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι αρκετά κράτη μέλη δεν είναι πρόθυμα να δώσουν την έγκρισή τους σε κάτι τέτοιο, ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται το διαπραγματευτικό περιθώριο είναι στενό. Σε κάθε περίπτωση, ενόψει του επόμενου σούπερ τριλόγου που προγραμματίζεται για τις 30 Απριλίου, το ζήτημα αυτό θα μονοπωλήσει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών.

Σε ό,τι αφορά στη νέα πράσινη πολιτική που χρηματοδοτείται από τον πρώτο πυλώνα και έρχεται πρακτικά να αντικαταστήσει το πρασίνισμα, σε παλαιότερο ρεπορτάζ της η Aagrenda είχε αποτυπώσει τις τρεις βαθμίδες πράσινων ενισχύσεων που μπορούν να επιδιώξουν με τη νέα ΚΑΠ οι αγρότες, προκειμένου να μην αποκλίνουν από τις ενισχύσεις που πληρώνονται σήμερα.

Ζυµώσεις για τον ενεργό αγρότη και τα δικαιώµατα

Φωτιές έχει ανάψει η συζήτηση και σε όλη την Ευρώπη για το νέο σύστηµα ενισχύσεων και τον ορισµό του ενεργού αγρότη, που θεωρείται ως ένα από τα πιο αµφιλεγόµενα θέµατα της νέας ΚΑΠ. Στην Ιρλανδία, έχει ξεκινήσει η κουβέντα µε αφετηρία την αντιµετώπιση των συνταξιούχων αγροτών άνω των 70 ετών που λαµβάνουν ενιαία ενίσχυση ενώ νοικιάζουν τη γη. Στη Γαλλία τώρα, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πως ψάχνει τρόπους και παραθυράκια στον ευρωπαϊκό κανονισµό ώστε να οριστεί ο ενεργός αγρότης µε βάση τα περιουσιακά του στοιχεία. Στην Ισπανία, αποφασίστηκε να δίνεται ενίσχυση µόνο σε όσους έχουν 20-30% αγροτικό εισόδηµα επί του συνολικού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία