BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ενίσχυση μέχρι 17 ευρώ το στρέμμα για ειδική θρέψη και app στο κινητό

Φέτος εισάγεται για πρώτη φορά η διεκδίκηση επιδότησης για παραγωγούς που στο πρόγραµµα λίπανσης και θρέψης του χωραφιού τους χρησιµοποιούν λιπάσµατα βραδείας αποδέσµευσης, µε παρεµποδιστές ή βιοδιεγέρτες.

8_74

Γιώργος Κοντονής

63
7

Η επιδότηση αυτή θα πηγαίνει σε όλα τα επιλέξιµα στρέµµατα που έχει στη διάθεση ο παραγωγός (θα φτάνει τα 17 ευρώ το στρέµµα) και όχι µόνο σε όσα διατηρεί δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης. ∆ηλαδή ένας παραγωγός που εφαρµόζει σε 200 στρέµµατα καλαµποκιού βιοδιεγέρτες και λιπάσµατα µε παρεµποδιστές θα λάβει 1.500 ευρώ (7,5 ευρώ το στρέµµα), αποδεικνύοντας την εφαρµογή αυτή µέσω ενός ψηφιακού application του οποίου η χρήση θα επιδοτείται µε 5 ευρώ το στρέµµα. Η αίτηση ενίσχυσης θα γίνει µέσω του ΟΣ∆Ε 2023 καθώς η επιδότηση δίνεται µέσω του καθεστώτος «πρασινίσµατος». Προϋπόθεση για την επιδότηση της ειδικής θρέψης θα είναι η χρήση µίας ψηφιακής εφαρµογής.

Σε δεύτερο χρόνο αναµένεται να δηµιουργηθεί και ένα αποθετήριο των δεδοµένων που θα συλλέγονται ώστε οι αρµόδιες αρχές να έχουν µία ολοκληρωµένη εικόνα εδαφοαναλύσεων, κατάστασης αγροτεµαχίων, ενσωµάτωσης γεωργίας ακριβείας και άλλων κρίσιµων δεδοµένων ώστε να χαράσσουν πιο στοχευµένα αγροτικές πολιτικές. Μάλιστα φιλοδοξείται οι ψηφιακές αυτές εφαρµογές να καλύψουν σε πρώτη φάση πάνω από 7,3 εκατ. στρέµµατα αγροτικής γης. Όσο «µαθαίνεται» αυτή η εφαρµογή είναι πολύ πιθανό να πέσουν περισσότερα χρήµατα στις εν λόγω ενισχύσεις ώστε να ενταχθούν και περισσότεροι αγρότες.

Τα παραπάνω αφορούν τη δράση «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρµογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, µε τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραµέτρων», η οποία θα είναι διαθέσιµη µέσω του νέου πρασινίσµατος.

Ειδικότερα

  1. Για τη χρήση της εφαρµογής, την κατάρτιση, παρακολούθηση και προσαρµογή του σχεδίου διαχείρισης 5 ευρώ το στρέµµα.
  2. Για τη συνέχιση εφαρµογής της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων Κοµφούζιο ανά καλλιέργεια.
  3. Για την εξαπόλυση ωφέλιµων αρπακτικών εντόµων στην καλλιέργεια µηλιάς, ροδακινιάς και κερασιάς 43 ευρώ/στρµ. ενώ για την καλλιέργεια αχλαδιάς 36 ευρώ/στρµ.
  4. Για τη χρήση εντοµοπαθογόνων νηµατωδών ενάντια σε διάφορα έντοµα – εχθρούς στις καλλιέργειες ροδακινιάς, µηλιάς, δαµασκηνιάς 24 ευρώ/στρµ.
  5. Για την εφαρµογή µηχανικής ζιζανιοκτονίας, µε παράλληλη κάλυψη µε mulch 22 ευρώ/στρµ.
  6. Για την εφαρµογή πολλαπλών καλοκαιρινών κλαδεµάτων για οπωρώνες χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση 21 ευρώ/στρµ..
  7. Για τη χρήση ψεκαστικώνακροφυσίων µειωµένης διασποράς 3 ευρώ/στρµ.
  8. Για τη διαχείριση των υπολειµµάτων ψεκαστικών υγρών στις αροτραίες 1 ευρώ και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 3 ευρώ/στρµ.
  9. Για τη χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια των ψεκασµών 7 ευρώ/στρέµµα.
  10. Για τη χρήση λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης σε αροτραίες καλλιέργειες 4,5 ευρώ και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 ευρώ το στρέµµα.
  11. Για τη χρήση λιπασµάτων µε παρεµποδιστές σε αροτραίες καλλιέργειες 4,5 ευρώ/στρµ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 ευρώ/στρµ.
  12. Για χρήση προϊόντων µε βιοδιεγέρτες σε αροτραίες καλλιέργειες 3 ευρώ και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 ευρώ/στρµ.
  13. Για την εφαρµογή των εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας: 17,5 ευρώ το στρέµµα εσπεριδοειδή, 60 ευρώ/στρέµµα στην ελιά.

Συνδεδεµένη µε το ΟΣΔΕ η ψηφιακή εφαρµογή

Οι παραγωγοί θα επιλέγουν την ψηφιακή εφαρµογή µεταξύ των εφαρµογών οι οποίες θα έχουν εγκριθεί ως προς τη συµµόρφωσή τους µε τις απαιτήσεις υλοποίησης της παρέµβασης. Ο αγρότης θα έχει την ελευθερία επιλογής που θα χρησιµοποιήσει αναφέρει το στρατηγικό σχέδιο.

Τα χαρακτηριστικά της εφαρµογής πρέπει να είναι τα εξής:

  1. ∆υνατότητες αυτόµατης ενσωµάτωσης δεδοµένων από διάφορες πηγές (ΣΑΑ και του ΟΣ∆Ε, δεδοµένα που παράγονται από γεωργούς, αναλύσεις εδάφους κ.λπ.).
  2. Αµφίδροµη επικοινωνία µεταξύ οργανισµών πληρωµών/διοικητικών αρχών και γεωργών.
  3. Τήρηση των ενωσιακών αρχών της διαλειτουργικότητας, της διαφάνειας και της περαιτέρω χρήσης των δεδοµένων.
  4. Εγγυήσεις για την ασφάλεια των δεδοµένων και της ιδιωτικής ζωής σύµφωνα µε τα βέλτιστα ισχύοντα πρότυπα.

Η εφαρµογή αυτή θα διατηρεί:

  1. Πληροφορίες για τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις βάσει του ΣΑΑ και του ΟΣ∆Ε.
  2. Πληροφορίες από τις αναλύσεις εδάφους, σε κατάλληλη χωρική και χρονική κλίµακα.
  3. Πληροφορίες για τις πρακτικές διαχείρισης, την ιστορία των καλλιεργειών και τους στόχους απόδοσης:

■ Καλλιεργητικές εργασίες

■Την εφαρµογή θρεπτικών (ηµεροµηνία και ώρα, τύπο, µέθοδο εφαρµογής, ποσότητα, στάδιο της καλλιέργειας).

■ Την εφαρµογή φυτοπροστατευτικών (δραστική ουσία και εµπορικό όνοµα, ηµεροµηνία και ώρα, µέθοδο, ποσότητα, αιτιολόγηση της εφαρµογής, καιρικές συνθήκες).

■ Εφαρµογή αρδεύσεων (ηµεροµηνία και ώρα, µέθοδο εφαρµογής, ποσότητα).

  1. Ενδείξεις όσον αφορά τα νόµιµα όρια και τις απαιτήσεις σχετικά µε τη διαχείριση των θρεπτικών συστατικών, φυτοπροστατευτικών, και ύδατος.
  2. Πλήρες ισοζύγιο θρεπτικών ουσιών που διατηρεί ο παραγωγός..
  3. Εκτίµηση ανθρακικού αποτυπώµατος βάσει των χρήσεων γης και των εφαρµοζόµενων πρακτικών.

Eν αναµονη των εφαρµοστικών αποφάσεων

Πέρα από τις γενικές αρχές της ειδικής ενίσχυσης για τα λιπάσµατα, από τις αρµόδιες αρχές του ΥΠΑΑΤ δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές εφαρµοστικές αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι σε περίπου ένα µήνα αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις του ΟΣ∆Ε. Τα ερωτήµατα είναι πολλά από τους παραγωγούς, ενώ προς το παρόν µόνο ένα επίσηµο έγγραφο «ερωταπαντήσεων» από τους έχοντες την ευθύνη των πραγµάτων για το σχεδιασµό της νέας ΚΑΠ, έχει βγει στη δηµοσιότητα. Ειδικότερα, για την ενίσχυση της ειδικής θρέψης υπάρχει σχετική ερώτηση που αναφέρει:

«Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρµογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, µε τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραµέτρων

Ερώτηση: Σύµφωνα µε τους εµπόρους λιπασµάτων τα λιπάσµατα µε βιοδιεγέρτες έχουν κοινά χαρακτηριστικά µε αυτά της βραδείας αποδέσµευσης. Υπάρχουν διαφορές µεταξύ τους; Αν ναι, πως θα ελέγχεται η διαφορετικότητα τους; Ακόµη πώς θα ελέγχεται η χρήση γεωργίας ακριβείας κατά την διάρκεια των ψεκασµών και η χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων µειωµένης διασποράς;

Απάντηση: Η παρέµβαση συνίσταται στην ενίσχυση των παραγωγών αφενός για την απόκτηση και χρήση ηλεκτρονικής εφαρµογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδοµένων και αφ’ ετέρου για την εφαρµογή, µε τη συνδροµή γεωργικού συµβούλου, µιας ή περισσότερων πρακτικών που θα επιλεγούν από έναν κατάλογο προτεινόµενων πρακτικών. Η τήρηση και πιστοποίηση των δεσµεύσεων του συγκεκριµένου οικολογικού προγράµµατος θα πραγµατοποιείται σύµφωνα µε το θεσµικό πλαίσιο εφαρµογής που θα εκδοθεί.»

Η παραπάνω απάντηση σαφώς και δεν κάνει κάποιον σοφότερο σε σχέση µε την εφαρµογή της συγκεκριµένης δράσης. Σηµειώνεται εδώ pληροφορίες αναφέρουν πως σε επίπεδου αγροτεµαχίου ή εκτροφής (όχι σε επίπεδο δικαιούχου) δεν θα είναι δυνατός ο πολλαπλός συνδυασµός δράσεων, δηλαδή δεν θα µπορεί για ένα αγροτεµάχιο ο παραγωγός να λαµβάνει πριµ βιολογικών και πριµ εφαρµογής κοµπόστ.


Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

27-03-2023 17:50ANASTASIOS PAPADOPOULOS

Τελικά δεν μας λέτε συγκεκριμένα ποιο app είναι !!!

Απάντηση

17-03-2023 11:35agrotis87

ρε αφήστε μας να δουλέψουμε απο το να είμαστε με το κινητο στο χερι............ αφήστε τη καρέκλα του γραφείου και ελάτε να δείτε τι αγώνα κάνει ο αγρότης ενα καλοκαίρι........

Απάντηση

16-03-2023 06:00Μητσοτάκη γαμιεσαι

Αυτό που θέλουν να γίνει με λίγα λόγια είναι συλλογή δεδομένων με μια εφαρμογη...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-03-2023 04:25Δοδοπουλος Δημοσθένης

Πως λέγεται αυτή η εφαρμογή υπάρχει ή ΘΑ γίνει και ΘΑ δουλεψει?

Απάντηση

15-03-2023 21:01Παρατηρητής

Βασικά θα επιδοτηθούν οι μελετητες-γεωπονοι διότι εκεί θα πάει το eco shames. Στα γραφεία δηλ. και όχι στην παραγωγή. Η EU θα είναι eco & τα προϊόντα από Ινδία Τουρκία κλπ.

Απάντηση

15-03-2023 20:07Κακος

Θα κλάψουν πολλοί αγρότες φέτος με τους άχρηστους στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο υπουργείο όλα αυτά είναι ανεφάρμοστα και δεν υπάρχει καμία υποδομή για να γίνουν δουλειά του ποδαριού οι προτάσεις για την νέα ΚΑΠ από το υπουργείο και όλα αυτά τα σκευτικαν κάποιοι ηλίθιοι που δεν έχουν έχουν σχέση με την πραγματικότητα τώρα που θα έρθει η ώρα της εφαρμογής και θα χάνονται χρήματα να δω που θα βρουν τρύπα να κρυφτούν....Γεωργαντάς και το δυνατόν του....έρχεται Βατερλώ....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά