BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Συνδεδεμένη καλαμποκιού χωρίς περιορισμούς, λύσεις για μικρούς παραγωγούς

Να ενταχθούν όλες οι εκτάσεις καλαμποκιού στη συνδεδεμένη ενίσχυση, την εξαίρεση από τους ελέγχους εκτάσεων έως 100 στρέμματα και την αναστολή των υποχρεώσεων αιρεσιμότητας για τη λήψη τσεκ του 2024, ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης μεταξύ άλλων, σε μία δέσμη 19 προτάσεων που καταθέτει το πρωί της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας γίνεται πάντως στην σκιά μιας μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης, με τα τρακτέρ Ευρωπαίων αγροτών να έχουν παραταχθεί στις Βρυξέλλες και οδοφράγματα να έχουν αποκλείσει κεντρικές αρτηρίες της πόλης, μαζί με το κεντρικό κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συζητήσεις σε Λαϊκό Κόμμα και χώρες της Μεσογείου (EUMED 9).

ΦΩΤΟ_3_7

154
4

Ορισμένες από τις ελληνικές διεκδικήσεις, η Κομισιόν φαίνεται πως τις έχει δρομολογήσει ήδη, αφού από την περασμένη Πέμπτη, είχε ανακοινωθεί η πρόθεση της Επιτροπής να αναιρέσει τις πράσινες υποχρεώσεις των αγροτών για τη λήψη του τσεκ, με την προϋπόθεση ότι η εκμετάλλευσή τους δεν υπερβαίνει τα 100 στρέμματα.
Επαναφέρει δηλαδή το καθεστώς των μικροκαλλιεργητών, που ίσχυε μέχρι και την προηγούμενη ΚΑΠ, σε μια κίνηση που πράγματι περιορίζει τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις της εφαρμογής της ΚΑΠ, αφού περιορίζει κάπως τον αριθμό των παραγωγών που χρειάζεται να αναπτύξουν πιο «εξειδικευμένους» φακέλους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συζήτηση για αλλαγές στην ΚΑΠ 23-27, αλλαγές τόσο τεχνικές , όσο και δομικές, έχει ανοίξει. Έχει ανοίξει πολύ – πολύ νωρίτερα απ΄ ότι κάποιοι περίμεναν. Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πραγματικής ανάγκης. Αυτές τις ανάγκες ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση, τις στηρίζουμε και τις αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο στις συμμαχίες που έχουμε ή που δημιουργούμε. Ερχόμαστε στις Βρυξέλλες σήμερα, μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας των αγροτών μας, όχι μόνο των Ελλήνων αγροτών, των Ευρωπαίων αγροτών. Δουλεύουμε συντονισμένα, καταθέτουμε ολοκληρωμένες τεχνικές προτάσεις βελτίωσης της ΚΑΠ, αλλά δουλεύουμε μέσω των συμμαχιών που χτίζουμε και για δομικές αλλαγές. Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα». 
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο Έλληνας υπουργός μετείχε στη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.




Εν τω μεταξύ, αναμένεται εντός της Δευτέρας, η Κομισιόν να δώσει και επίσημα το πράσινο φως για το πρόγραμμα ενίσχυσης και διετούς επιδότησης στα παρακάρλια, το οποίο δεν αποκλείεται να παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε πέρασμά του από τη Θεσσαλία, με αφορμή την παρουσίαση του λεγόμενου master plan για την περιοχή. Πάντως, φαίνεται πως η συνάντηση στο Μαξίμου με εκπροσώπους από την 15μελή επιτροπή των μπλόκων δεν χωράει στην ατζέντα του πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες. 

Οι 19 προτάσεις

Το σύνολο των προτάσεων έχει ως εξής:

  • Διευκόλυνση της χρήσης δορυφορικών εικόνων καλής ποιότητας για την αποφυγή της ανάγκης επιτόπιων ελέγχων ή για την επανεξέταση των διαδικασιών ποιοτικών ελέγχων των συστημάτων ελέγχου μας για την αποφυγή της ανάγκης πολλαπλών επιτόπιων ελέγχων.
  • Απλοποίηση των ελέγχων – Μείωση των απαραίτητων επιθεωρήσεων σε μία επίσκεψη ανά αγρόκτημα ετησίως.
  • Αλλαγή της διάταξης για τον κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης από Ν+2 σε Ν+3, όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ (άρθρο 34 παρ. 1 του Καν. 2021/2116), όπως ίσχυε την προγραμματική περίοδο 2014-2022. Εναρμόνιση με τις διατάξεις που ισχύουν για όλα τα άλλα Επενδυτικά και Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα οποία εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας N+3 κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού.
  • Εναρμόνιση των διατάξεων σχετικά με την έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης, για τις παρεμβάσεις του Πυλώνα Ι (ΕΓΤΕ) με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Πυλώνα ΙΙ (ΕΓΤΑΑ). Η ισχύς των τροποποιήσεων από την ημερομηνία της επίσημης υποβολής τους στις υπηρεσίες της ΕΕ να εφαρμοστεί και για τον Πυλώνα Ι (ειδικά για τις κατηγορίες παρέμβασης του άρθρου 42 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (τομεακές παρεμβάσεις)).
  • Δυνατότητα τροποποίησης στοιχείων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, μόνο με κοινοποίηση στην ΕΕ για ορισμένα θέματα για τα οποία θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποίησης στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, χωρίς περιορισμούς ως προς τον αριθμό ανά έτος για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του. Επιπλέον, να εφαρμόζεται αναδρομικότητα για ορισμένες τροποποιήσεις ανάλογα με τη φύση των σχετικών παρεμβάσεων (άρθρο 119 παρ. 8 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115).
  • Περιορισμός των απαιτούμενων πληροφοριών στο προγραμματικό κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ στα απολύτως απαραίτητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για κείμενο στρατηγικής και όχι για επιχειρησιακό κείμενο (Άρθρο 119 παρ. 7,9 και 12 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 93 παρ. 1 και παρ. 3 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 92 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021 /2115) (Άρθρο 95 παρ. 4 Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (Άρθρο 98 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021/2115).
  • Επανεξέταση της απαίτησης για υποχρεωτική συνοχή των παρεμβάσεων των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων Εισοδήματος με την Οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 109 παράγραφος 2 γ)) όσον αφορά την απλούστευση.
  • Τροποποίηση των διατάξεων της διετούς ανασκόπησης επιδόσεων, προκειμένου να καλύψει το οικονομικό έτος 2026. Η ανοχή απόκλισης θα πρέπει να αυξηθεί από 25 σε 40% (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 135(2)).
  • Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης των τροποποιήσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, με τη σημαντική μείωση του χρόνου διαβούλευσης μεταξύ των επιτροπών και των επίσημων υπογραφών.
  • Παρέκκλιση 12 μηνών από τα ακόλουθα Πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ): ΚΓΠΚ 5, ΚΓΠΚ 6, ΚΓΠΚ 7, ΚΓΠΚ 8 (2021/2115/ΕΕ, Παράρτημα III).
  • Καμία υποχρέωση για έλεγχο υπό όρους για εκμεταλλεύσεις με μέγιστο μέγεθος εκμετάλλευσης έως 10 εκτάρια (2021/2116/ΕΕ, άρθρο 83).
  • Ετήσια έκθεση – παράταση του χρόνου επεξεργασίας της ετήσιας έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη την απαραίτητη ανταλλαγή δεδομένων από διάφορους φορείς (διαχειριστική αρχή, οργανισμός πληρωμών, επιτροπή παρακολούθησης και φορέας πιστοποίησης) και την τεχνική και διοικητική πολυπλοκότητα του συστήματος.
  • Ανασκόπηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών απαιτήσεων και καθορισμός ρεαλιστικών προθεσμιών για την εφαρμογή τους. Ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων στον αγροτικό τομέα στην ΕΕ και υιοθέτηση πιθανών διορθώσεων σε αυτές τις νέες πολιτικές.
  • Επιλογές απλοποιημένου κόστους - στην πολιτική συνοχής, έργα κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό υποχρεούνται να χρησιμοποιούν επιλογές απλοποιημένου κόστους. Για μέτρα εκτός ΟΣΔΕ, αυτή θα μπορούσε να είναι η επιλογή για την απλούστευση της εφαρμογής της πολιτικής.
  • Αποσαφήνιση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας για να διασφαλιστεί η αναλογία κόστους/αποτελεσματικότητας προσαρμοσμένης στις προκλήσεις. Πρόβλεψη για έλεγχο εγγράφων όταν προσφέρει επαρκή βαθμό βεβαιότητας ή ακόμη και περιορισμός του ελέγχου του αριθμού των ζώων μόνο σε βοήθεια σε συνδυασμό με την παραγωγή ζώων.
  • Μείωση των περιπτώσεων που απαιτείται μεμονωμένο αίτημα για ανωτέρα βία, όταν οι φορείς ελέγχου διαθέτουν επίσημα στοιχεία, που αποδεικνύουν την εκδήλωση γεγονότος σε προσδιορισμένη γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα ακραία καιρικά φαινόμενα ή πυρκαγιές.
  • Ευελιξία για ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων, μεταξύ παρεμβάσεων με σωστή αιτιολόγηση.
  • Ευελιξία για χρήση έως και 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.
  • Ορισμός του εύρους θερμοκρασίας που αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του λιώσιμου πάγου για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών για αλιευτικά προϊόντα.

Υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ: Διαρθρωτικές λύσεις στην ΚΑΠ πριν από τις ευρωεκλογές

Την ανάγκη για γρήγορες διαρθρωτικές λύσεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, πριν από τις ευρωεκλογές, επισημαίνουν οι εννέα υπουργοί Γεωργίας που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ) και οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα πριν από το Συμβούλιο των 27.

Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, τις επόμενες ημέρες, θα διαμορφωθεί κοινή δήλωση των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ), στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για αλλαγές στην ΚΑΠ.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΡΡ, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ελλάδας, της Κροατίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας, της Λιθουανίας, της Τσεχίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου,  αναφέρονται τα εξής:

«Οι Υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Υπουργού Γεωργίας της Κροατίας Marija VUČKOVIĆ, για να προετοιμάσουν το επερχόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας. Οι Υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά για τη συνεχιζόμενη κατάσταση κρίσης στον γεωργικό τομέα, που καταδεικνύεται έντονα από τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε διάφορες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες. Εξέφρασαν την ανάγκη για γρήγορες και διαρθρωτικές λύσεις για την ελάφρυνση του φόρτου σε έναν τομέα που είναι κρίσιμος για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της ΕΕ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν:

  • Πιο ευέλικτη αιρεσιμοτητα , ιδίως σε σχέση με τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΣ) 1, 6, 7 και 8.
  • Πλήρης απαλλαγή των γεωργών που υπόκεινται σε ελέγχους όρων από τους ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης.
  • Πλήρης απαλλαγή των μικρών αγροτών (έως 10 εκτάρια) από ελέγχους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις όρων.
  • Χαλάρωση των κυρώσεων και των ποινών.
  • Καλύτερη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
  • Όλες οι νομικές προτάσεις που έχουν επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή και ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για άλλα θέματα, όπως η ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων των δυσμενών κλιματικών συνθηκών στη γεωργία και η ανάγκη επαναξιολόγησης ορισμένων κανονισμών της ΕΕ σχετικά με τους πληθυσμούς των μεγάλων σαρκοφάγων.

Οι Υπουργοί Γεωργίας που συμμετέχουν στη συνεδρίαση του ΕΛΚ είναι οι εξής:

Λευτέρης Αυγενάκης-Ελλάδα

Marija Vučković - Κροατία

Sari Essayah- Φινλανδία

 Peter Kullgren- Σουηδία

Norbert Totschnig - Αυστρία

Kęstutis Navickas - Λιθουανία

Marek Výborný- Τσεχία

Jo Brouns- Βέλγιο

Martine Hansen- Λουξεμβούργο".

Αυγενάκης: Κατατίθεται κοινό πλαίσιο προτάσεων των 9 χωρών της EUMED 9 για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ - Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των αγροτών και παίρνουμε πρωτοβουλίες

Ισχυροποιείται η φωνή των Ελλήνων αγροτών στην Ευρώπη

Με την απόφαση να κατατεθεί, τις επόμενες ημέρες, ένα κοινό πλαίσιο προτάσεων για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η δεύτερη συνεδρίαση των 9 χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9), η οποία συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

«Το κεντρικό θέμα είναι η ανταπόκριση που πρέπει να δείξει η ΕΕ στα πραγματικά, δίκαια αιτήματα όλων των Ευρωπαίων αγροτών. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους, την αγωνία τους και γι' αυτό τον λόγο παίρνουμε πρωτοβουλίες» δήλωσε ο ΥπΑΑΤ και συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές συμμαχίες που έχει χτίσει για το καλό των Ελλήνων αγροτών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Έλληνας Υπουργός κατέθεσε 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και επισήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει η διαδικασία και για τις δομικές αλλαγές που είναι απαραίτητες να γίνουν στη νέα ΚΑΠ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε, ακόμη, ότι αποφασίσθηκε να συνεδριάζει η ομάδα των EUMED-9 πριν από κάθε Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ώστε να υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία για τα θέματα που αφορούν τους αγρότες της Ευρώπης.

Αλλά και η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου σε δηλώσεις της σημείωσε την ανάγκη κοινής πλεύσης των χωρών του Νότου, ώστε να ενισχυθεί η κοινή προσπάθεια για πρακτικές λύσεις στα προβλήματα των αγροτών.

Ακολουθεί η δήλωση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη:

«Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση των 9 χωρών της Ευρώπης, το EUMED 9. Σαφώς το κεντρικό θέμα είναι η ανταπόκριση που πρέπει να δείξει η ΕΕ στα πραγματικά, δίκαια αιτήματα όλων των Ευρωπαίων αγροτών. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους, την αγωνία τους και γι' αυτό τον λόγο παίρνουμε πρωτοβουλίες. Τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε όλοι μαζί κοινό πλαίσιο προτάσεων για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ. Ήδη εμείς ως Ελλάδα έχουμε ολοκληρωμένο πακέτο με 19 παρεμβάσεις. Πιθανόν αυτό να εμπλουτιστεί ή να διαφοροποιηθεί. Παρ' όλα αυτά ξεκινάμε με μια βάση. Και βέβαια το επόμενο γενναίο, μεγάλο βήμα είναι οι αναγκαίες δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ 2023- 2027. Χρειάζεται πολύς δρόμος, υπομονή και καλή συνεργασία. Μέσα από τη συνεργασία αυτή μπορεί να προκύψουν πολλά και σημαντικά από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κυρίως για τη γεωργία και την αλιεία της Ευρώπης. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, πριν από κάθε Συμβούλιο Υπουργών, αποφασίστηκε να έχουμε μια αντίστοιχη συνάντηση, ώστε καλύτερα προετοιμασμένοι να δουλεύουμε τα θέματα που αφορούν τον τομέα της γεωργίας και της αλιείας της Ευρώπης».

Ακολουθεί η δήλωση της Μαρίας Παναγιώτου, Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου

«Είχαμε σήμερα τη δεύτερη συνάντηση για το 2024 της EUMED 9, μια πάρα πολύ καλή συνάντηση, καθότι στην ατζέντα μας έχουμε σημαντικά θέματα που αφορούν τους αγρότες μας. Εγώ έρχομαι εδώ έχοντας ως βασικούς πυλώνες αυτά στα οποία στηρίζω τις τοποθετήσεις και αυτά τα οποία ζητάμε να αλλάξουν. Είναι αφενός τα αιτήματα των αγροτών μας γιατί είμαστε σε μια ανοιχτή διαδικασία διαλόγου μαζί τους και μαζικούς πυλώνες που περιγράφονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης "Νίκος Χριστοδουλίδης" που αφορούν το δίκαιο εισόδημα των αγροτών, την ασφάλεια των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου σήμερα αποφασίσαμε ότι θα συναντιόμαστε πριν από κάθε Συμβούλιο. Η Κύπρος είναι η προεδρεύουσα χώρα για το EUMED 9 για το 2024. Οπότε εμείς θα διοργανώσουμε, τους επόμενους μήνες, όλες τις συναντήσεις μας πριν από κάθε Συμβούλιο. Αυτό το οποίο κατέθεσα εγώ σήμερα είναι να κυκλοφορήσει ένα κείμενο, το οποίο θα ετοιμάσουμε εμείς ως μνημόνιο συναντίληψης, να συμφωνήσουμε όλοι για το πως θα γίνονται αυτές οι συναντήσεις μας καθώς επίσης και τις κοινές προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε όλοι μαζί για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγροτών μας και για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να δώσουμε πρακτικές λύσεις και άμεσα στα αιτήματά τους. Η ισχύς εν τη ενώσει και αυτό το οποίο ξεκινάμε και συνεχίζουμε στην EUMED 9 είναι αυτό που θα ενισχύσει και τις κοινές μας διεκδικήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των λοιπών υπουργών που μετέχουν στην EUMED-9

Η παρέμβαση Αυγενάκη στην συνεδρίαση του EUMED-9

Στη συνεδρίαση της EUMED-9 Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και στις επιπτώσεις της στην αγροτική παραγωγή, ενώ σε ό,τι αφορά τη νεα ΚΑΠ, σημείωσε ότι αν και κάνει σημαντικά βήματα για την κλιματική μετάβαση μακροπρόθεσμα, χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έτσι ώστε:

  • η κλιματική μετάβαση να γίνει με τρόπο βιώσιμο, και να μην επιβαρύνει δυσανάλογα τους αγρότες μας. Έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη  απλοποίησης της ΚΑΠ και μείωσης της γραφειοκρατίας
  • (να δημιουργηθεί ένα Συλλογικό Ευρωπαϊκό Εργαλείο για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων  με αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων εκτάκτων φυσικών φαινομένων, όπως αυτά που συνέβησαν στη Θεσσαλία.

Εκτίμηση του Λευτέρη Αυγενάκη είναι ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση που γίνεται στο Συμβούλιο ως μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την προώθηση των κοινών στόχων ως προς πιο γενικευμένες τροποποιήσεις στην ΚΑΠ από αυτές που επιτρέπει το παρόν πλαίσιο.

Η Ελλάδα, κατέθεσε 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ, ενώ ο Έλληνας υπουργός επισήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει η συζήτηση και για δομικές αλλαγές.

Μεταξύ των 19 προτάσεων είναι και οι εξής:

  • Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων
  • Υποστηρίζουμε εξαιρέσεις από τους ελέγχους αιρεσιμότηταςγια τους μικρούς γεωργούς και μη επιβολή κυρώσεων σε κανέναν γεωργό για μη συμμόρφωση με τα Πρότυπα κατά το έτος 2024.
  • Τροποποιήσεις για την βιώσιμη μετάβαση και προστασία μικροπαραγωγών
  • Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας με βάση τα περιφερειακά και τοπικά χαρακτηριστικά, τόσο για το έτος 2024 όσο και μακροπρόθεσμα.
  • Ευχέρεια για χρήση του 2% της ΚΑΠ κατά βούλησησε περιόδους κρίσης

Το γεωργικό αποθεματικό δεν αρκεί να καλύψει όλες τα είδη κρίσεων. Σε επίπεδο άμεσης αντίδρασης,ο Έλληνας υπουργός, είπε ότι έχει διατυπώσει  την στήριξή του στον προτεινόμενο από Κροατία adhocμηχανισμό αξιοποίησης μέρους του προϋπολογισμού των Στρατηγικών Σχεδίων ΚΑΠ.

  • Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών για τις ετήσιες παρεμβάσεις του πρώτου Πυλώνα.
  • Eναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα.
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων, καθώς και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων. Όπως είπε, θεωρεί αυτονόητη την επαναφορά του κανόνα Ν+3
  • Ενίσχυση της θέσης γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα

Όπως ανέφερε «η επιβίωση των γεωργών μας εξαρτάται πρωτίστως από την ανταγωνιστικότητά τους. Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές υποβαθμίζουν τη συνεισφορά των γεωργών στην αλυσίδα, ενισχύουν τα μονοπώλια και λειτουργούν αρνητικά για το σύνολο της κοινωνίας που επωμίζεται τεράστιες αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών διατροφής».

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

27-02-2024 15:25ΚΥΔ

Κύριοι, παρακαλώ λίγη προσοχή στους τίτλους των ειδήσεων. Πανικόβλητοι παραγωγοί μας σας διαβάζουν και υποστηρίζουν ότι η συνδεδεμένη στον αραβόσιτο δεν έχει προαπαιτούμενα, κι ότι τους λέμε χαζομάρες όταν τους ζητάμε δικαιολογητικά.

Απάντηση

26-02-2024 12:19ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ

Ρε τομαρια του ΟΠΕΚΕ ενα χειμωνα τι σκατα κανατε εκει στα γραφεια τις μασας μια εφαρμογη για να ανοξετε να περνανε οι εμποροι τα τιμολογια δεν μπορεσατε να ανοιξετε και ειχατε μονο ρυζιου και βαμβακιου.ΑΘΛΙΟΙ,ΑΧΡΗΣΤΟΙ,ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΔΟΙΗΚΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ !ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΜΑΡΙΑ . *Eχει τοσους ικανους ανθρωπους να δοιηκησουν στον αγροτικο τομεα και βαζουν ανικανους. εχετε σχεδιο εξοντωσης αγροτικου και κτηνοτροφικου τομεα δεν εξηγηται αυτο που περναμε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά