BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Πέρασε από ευρωβουλή η τροποποίηση της ΚΑΠ ευελιξία στα οικοσχήματα

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν τελικά το «πράσινο φως» για την απλοποίηση των κανόνων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία στους αγρότες. Προάγγελος της απόφασης, ήταν και τα ευρήματα μιας πρώτης απεικόνισης έρευνας της Κομισιόν που αποτυπώνει τον υψηλό διοικητικό φόρτο στον οποίο υποβάλλονται οι αγρότες μέσω της ΚΑΠ, ελέω υψηλών περιβαλλοντικών απαιτήσεων, η οποία βέβαια ήρθε μετά το θερμό κύμα κινητοποιήσεων ανά την Ευρώπη.

oikosxhmata-tropopoihsh-kap

Μαρία Γιουρουκέλη

1821
3

Πέρασε από την ευρωβουλή η τροποποίηση της ΚΑΠ ευελιξία στα οικοσχήματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια την Τετάρτη 24 Απριλίου για να επιταχυνθεί η έγκριση των μέτρων, συμφώνησε να εξετάσει τον φάκελο σύμφωνα με την διαδικασία κατεπείγοντος και ενέκρινε την αναθεώρηση του κανονισμού για τον στρατηγικό σχεδιασμό και του οριζόντιου κανονισμού της ΚΑΠ, με 425 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 33 αποχές. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον κανονισμό με τεχνικές τροποποιήσεις που πρότεινε το Συμβούλιο και ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου στις 15 Απριλίου 2024.

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο. Η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ότι, εάν οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν την πρόταση με τη μορφή που συμφωνήθηκε από την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας του Συμβουλίου, το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης το κείμενο.

Μετά την έγκρισή του από το Συμβούλιο, η νομοθεσία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί αμέσως σε ισχύ. Οι αγρότες θα έχουν ήδη τη δυνατότητα να εφαρμόζουν αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις» στις αιτήσεις τους για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ το 2024.

Υπενθυμίζεται η αναθεώρηση τροποποιεί τους κανόνες για τρεις «περιβαλλοντικούς όρους» που πρέπει να τηρούν οι γεωργοί προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση. Παρέχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της ΕΕ να χορηγούν εξαιρέσεις από τα σχετικά πρότυπα εάν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή τους και σε περίπτωση προβλημάτων που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι μικρές μονάδες κάτω των 10 στρεμμάτων θα εξαιρούνται από τους ελέγχους και τις κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανόνες.

Ως εκ τούτου τα κράτη μέλη έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών ώστε:

  • Οι αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις» μπορούν ήδη να χρησιμοποιηθούν για την υποβολή αιτημάτων ευρωπαϊκής στήριξης το 2024
  • Πιθανές περισσότερες εξαιρέσεις από ορισμένα πρότυπα σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
  • Οι μικρότερες αγροτικές μονάδες εξαιρούνται από ελέγχους και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με ορισμένους από τους κανόνες.
  • Μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών κατά την εφαρμογή της απαίτησης για διατήρηση της αναλογίας μόνιμων βοσκοτόπων προς γεωργικές εκτάσεις άνω του 5% σε σύγκριση με το 2018.

Άλλο ένα «ναι» από την Ευρωβουλή στην απλούστευση διατήρησης μόνιμων βοσκοτόπων

Μια μέρα πριν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το τελευταίο πράσινο φως στην πρόταση της Επιτροπής για αλλαγές της Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Συνθήκης (ΚΓΠΣ), η οποία απαιτεί από τους αγρότες να διατηρούν μια συγκεκριμένη έκταση μόνιμων βοσκοτόπων προκειμένου να λαμβάνουν πληρωμές στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Με 417 ψήφους υπέρ, 162 κατά και 25 αποχές, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν την Τρίτη 23 Απριλίου την πρωτοβουλία της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των απαιτήσεων. 

Η αρχική ΚΓΠΣ 1 υποχρέωνε τους γεωργούς της ΕΕ να διατηρήσουν αμετάβλητη την έκταση των μόνιμων βοσκοτόπων στα επίπεδα του έτους αναφοράς 2018, καθώς αυτή η πρακτική εμπλουτίζει τα εδάφη, δεσμεύει άνθρακα και προωθεί τη βιοποικιλότητα. 

Ωστόσο, τα κράτη μέλη θα μπορούν πλέον να αλλάξουν το έτος αναφοράς μία φορά κατά την περίοδο της ΚΓΠ 2023-2027 «όπου αυτή η προσαρμογή είναι απαραίτητη λόγω διαρθρωτικών αλλαγών στα γεωργικά συστήματα».  

Οι προτεινόμενες αλλαγές της Επιτροπής για την ΚΓΠΣ 1 έρχονται ως απάντηση στις διαδηλώσεις των αγροτών σε ολόκληρη την ΕΕ κατά του διοικητικού και οικονομικού φόρτου που συνδέεται με τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες. 

Οι ομάδες των Πρασίνων και της Αριστεράς, μαζί με αρκετούς σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να αποτρέψουν την έγκριση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού, ο οποίος είπαν ότι δεν θα βοηθήσει τους αγρότες αλλά θα δημιουργήσει στρεβλώσεις μεταξύ των κρατών μελών και θα θέσει περιβαλλοντικούς κινδύνους. 

«Το να επιτραπεί μια αλλαγή του έτους αναφοράς (…) θα επιφέρει στρεβλώσεις μεταξύ των κρατών μελών και εκείνων που έχουν θεσπίσει διατάξεις για την παροχή κινήτρων στους αγρότες να διατηρήσουν τις εκτάσεις βοσκοτόπων», αναφέρεται στην πρόταση ψηφίσματος που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το αριστερό μπλοκ. 

«Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα των αγροτικών εισοδημάτων», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Christophe Clergeau, υπεύθυνος για τη γεωργία και το περιβάλλον στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές θα υπονομεύσουν τις φυσικές αποθήκες άνθρακα. Η Γαλλία υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των αλλαγών στην ΚΓΠΣ 1, υποστηρίζοντας ότι οι απαιτήσεις είναι πολύ περίπλοκες για να εφαρμοστούν. 

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Αυγενάκης: Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου συνιστά τριπλή νίκη, για αγρότες, Ελλάδα και ΕΕ

Η προσπάθεια συνεχίζεται και για περαιτέρω αλλαγές

Τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο η 5η συνεδρίαση της EUMED-9

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χθες με ισχυρή πλειοψηφία (425 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 33 αποχές) την πρόταση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας, για τρεις σημαντικές αλλαγές στην ΚΑΠ.

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • Οι αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις» μπορούν ήδη να χρησιμοποιηθούν για την υποβολή αιτημάτων ευρωπαϊκής στήριξης το 2024
  • Πιθανές περισσότερες εξαιρέσεις από ορισμένα πρότυπα σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων
  • Οι μικρότερες αγροτικές μονάδες εξαιρούνται από ελέγχους και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με ορισμένους από τους κανόνες
  • Η απόφαση στη συνέχεια πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και κατόπιν να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ώστε να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Τούτο σημαίνει ότι οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν αναθεωρημένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για τις αιτήσεις τους για τις ενισχύσεις που δικαιούνται να λάβουν το τρέχον έτος 2024, από την ΕΕ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε τα εξής:

«Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου συνιστά μια τριπλή νίκη.

Νίκη για τους αγρότες της Ευρώπης, καθώς το αίτημά τους για μείωση των διοικητικών βαρών γίνεται σε σημαντικό βαθμό αποδεκτό.

Νίκη για την Ελλάδα που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην προσπάθεια για αλλαγές, όντας η μόνη χώρα που έχει καταθέσει 19 συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει με ψήφισμά του το ΕΛΚ, αλλά στηρίζουν και οι χώρες του Μεσογειακού Νότου, δηλαδή η ομάδα των EUMED-9.

Νίκη και για την ίδια την Ευρώπη, καθώς αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό, αλλά για ζωντανό οργανισμό που ακούει τους πολίτες και τις αγωνίες τους και διορθώνει τυχόν λάθη.

Με την απόφασή τους οι ευρωβουλευτές ουσιαστικά έδωσαν το «πράσινο φως» για την αναθεώρηση της Αγροτικής Πολιτικής με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες, αίτημα πανευρωπαϊκό κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα ζητήματα προς συζήτηση.

Υπάρχουν ζητήματα που επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε λόγω της κλιματικής κρίσης που πλέον βιώνουμε και η οποία δεν ήταν ορατή, στο σημερινό βαθμό, όταν συζητείτο η νέα ΚΑΠ.

Τα ζητήματα αυτά, όπως η δέσμευση του 2% της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση θεομηνιών όπως ο «Daniel» ή η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, που θα δώσει περιθώριο για μεγαλύτερη απορροφητικότητα και δικαιότερη – ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κράτους μέλους- κατανομή των πόρων, αλλά και η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων καθώς και η προστασία των Ευρωπαίων αγροτών από αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, θα συζητήσουμε στην 5η συνεδρίαση της EUMED-9, που θα πραγματοποιηθεί – και πάλι με ελληνική πρωτοβουλία- τη Μεγάλη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα των αγροτών μας και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να τους στηρίξουμε, αξιοποιώντας υπάρχουσες συμμαχίες όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ή ενεργοποιώντας νέες, όπως η ομάδα των Μεσογειακών χωρών.

Οι λύσεις στα προβλήματα προκύπτουν μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων και το συνεχή διάλογο με εκείνους που τα αντιμετωπίζουν. Κι εμείς ως κυβέρνηση αυτό πράττουμε, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρισκόμαστε σε συνεχή, ειλικρινή διάλογο και με τους αγρότες αλλά και με τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.

Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια. Συνεχίζουμε μαζί!».

 

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

25-04-2024 22:21πιτικαμορτης

τα εξοδα του αγροτη χρονο με τον χρονο αυξανονται ενω οι επιδοτησεις μειωνονται,χωρις μια γενναια αυξηση των κονδυλιων απο πλευρας ΕΕ δεν θα γινει τπτ,με ανακατανομη των διαθεσιμων πορων και με συνεχεις μειωσεις σε λιγο καιρο δεν θα μεινει αγροτης,με λιγα λογια τα λεφτα δεν φτανουν για ολους κυριοι,αυτη ειναι η ουσια τα υπολοιοπα ειναι παραμυθια της χαλιμας.

Απάντηση

25-04-2024 14:18k

Λαθος τίτλος : Ευελιξία σοβαρή στην Αιρεσιμότητα - καμια σχεση τα ecoschemes (αυτο λενε)

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά