
Την ίδια ηµέρα, σύµφωνα µε πολλαπλές πηγές, θα ανακοινωθεί και η πρόταση της Κοµισιόν για την ΚΑΠ της περιόδου 2028-2035, στην οποία αναµένεται να περιλαµβάνονται τα βασικά νέα στοιχεία των εθνικών στρατηγικών σχεδίων και των οριζόντιων υποχρεώσεων. Οι αλλαγές στην ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση Αγοράς), δηλαδή στα τοµεακά προγράµµατα, εκτιµάται πως θα ακολουθήσουν αργότερα το φθινόπωρο.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Πέρα από το γεγονός πως ο προϋπολογισµός της ΚΑΠ πρόκειται να µειωθεί, αυτό που έχει γίνει σαφές είναι πως πλέον θα επικεντρωθεί περισσότερο στα κίνητρα παρά στις πράσινες υποχρεώσεις, ενώ τα κονδύλια θα στοχευθούν περισσότερο σε νέους, νεοεισερχόµενους και µικρούς καλλιεργητές. Συνολικά, θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως µια ρεαλιστική, µετριοπαθής µεταρρύθµιση, µε επίκεντρο την προσβασιµότητα και την αποτελεσµατικότητα, σε αντίθεση µε τις πιο φιλόδοξες πράσινες στρατηγικές του παρελθόντος. ∆ηλαδή δεν θα υπάρξουν θεαµατικές αλλαγές παρά, κάποιες στοχευµένες τροποποιήσεις καθεστώτων ώστε να υπηρετεί το νέο αφήγηµα της ανταγωνιστικότητας των πιο παραγωγικών και της προστασίας της οικογενειακής γεωργίας.
Την ίδια ώρα, η παρέµβαση της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI) του Ευρωκοινοβουλίου αποδεικνύεται µάλλον µικρότερη των περιστάσεων, µε βάση το τελικό κείµενο της έκθεσης για το µέλλον της ΚΑΠ που ψηφίστηκε µε 29 ψήφους υπέρ, 9 ψήφους κατά και 8 αποχές. Ένα µεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη διαδοχή στο αγροτικό επάγγελµα, µια φροντίδα ανταµοιβής των αγροτών για τη συµβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και µια «ευχή» για λιγότερη γραφειοκρατία, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την τελική έκθεση των ευρωβουλευτών.