
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τετάρτη, 16 Ιουλίου τις πολυαναμενόμενες προτάσεις της για την επόμενη ΚΑΠ, μαζί με προτάσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ευρεία ανησυχία από τις γεωργικές οργανώσεις και πολλούς πολιτικούς σε ενωσιακό επίπεδο.
Η CEJA, η οποία εκπροσωπεί τις οργανώσεις νέων αγροτών στην ΕΕ, δήλωσε ότι οι προτάσεις της επιτροπής για την ΚΑΠ «εμποδίζονται από ένα αδύναμο και ασαφές πλαίσιο διακυβέρνησης, αφήνοντας πολύ μεγάλο περιθώριο ερμηνείας».
Ενώ η CEJA δήλωσε ότι οι προτάσεις περιείχαν ορισμένες πολλά υποσχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ανανέωση των γενεών, καθώς και μια δέσμευση 6% των κονδυλίων για τους νέους αγρότες, οι προτεινόμενες νέες «Εθνικές και Περιφερειακές Εταιρικές Σχέσεις», οι οποίες θα οδηγήσουν σε συγχώνευση χρηματοδότησης για ξεχωριστούς τομείς πολιτικής, «αποκαλύπτουν μια βιαστική διαδικασία» και προετοιμάζουν την ΕΕ για μια «μακρά και χαοτική νομοθετική διαδικασία και περίοδο προγραμματισμού».
«Περιορίζοντας τη διαφάνεια και μειώνοντας τις ευκαιρίες για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών στη δομή του νέου ΠΔΠ, η επιτροπή ανέλαβε τον κίνδυνο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγροτών και των πολιτών», ισχυρίστηκε η CEJA.
Μεταξύ των σημείων του νέου σχεδίου της ΚΑΠ που η CEJA χαιρέτισε είναι το «πακέτο εκκίνησης» για τους νέους αγρότες, το οποίο, σύμφωνα με την ομάδα, περιλαμβάνει εργαλεία για κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα.
Η οργάνωση νέων αγροτών χαιρέτισε επίσης την αυξημένη εστίαση στη διαχείριση κινδύνων και την επενδυτική ικανότητα· τη στόχευση των άμεσων πληρωμών σε ενεργούς αγρότες· μια «νέα προσέγγιση» στη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τις αγροπεριβαλλοντικές πληρωμές· και την υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν στους αγρότες επαρκή κάλυψη κινδύνων και διαχείριση κρίσεων.
Η CEJA δήλωσε επίσης ότι χαιρετίζει την πρόταση για αμοιβαίο αποκλεισμό βασικών πληρωμών και συντάξεων για τους ηλικιωμένους αγρότες.
Ωστόσο, αυτές οι παρεμβάσεις, δήλωσε η CEJA, υπονομεύονται από την πεποίθηση σε πολιτικό επίπεδο ότι η ΕΕ πρέπει να απλοποιήσει το δημοσιονομικό της πλαίσιο «περιοριζόμενη σε ένα καθιερωμένο, συνεχώς βελτιωμένο μοντέλο διακυβέρνησης της ΚΑΠ».
Ο πρόεδρος της CEJA, Peter Meedendorp, σχολίασε: «Όσον αφορά το περιεχόμενο, χαιρετίζουμε τη σημασία που δίνεται στους νέους αγρότες και τις ανάγκες τους στις προτάσεις, ιδίως την πρόβλεψη για αύξηση της χρηματοδότησης για τα μέσα ανανέωσης των γενεών. Όμως, όσον αφορά τη μορφή, η μείωση της πρότασης για την ΚΑΠ σε 25 άρθρα δεν αποτελεί απλοποίηση. Θέτει τις βάσεις για μια πολύ μακρά και χαοτική νομοθετική διαδικασία και περίοδο προγραμματισμού, από την οποία είχαμε μια πρώτη πικρή γεύση».
Η CEJA δήλωσε ότι «ανησυχεί ότι αυτό το νέο πλαίσιο, με την ασταθή διακυβέρνησή του, αφήνει πολύ μεγάλο περιθώριο ερμηνείας στα χέρια των κρατών μελών και δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη πολυπλοκότητα για τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, με ορισμούς, παρεμβάσεις και αναφορές να κατανέμονται σε διαφορετικά νομοθετήματα. Οι νομοθέτες του γεωργικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το [Ευρωπαϊκό] Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο [της ΕΕ] πρέπει να είναι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη νομοθετική διαδικασία της ΚΑΠ που έρχεται», ανέφερε η ομάδα.
«Ο βιαστικός και αδιαφανής σχεδιασμός της νομοθετικής πρότασης που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση για την ποιότητα και τη νομιμότητα της χάραξης πολιτικής της ΕΕ, όπως παρατηρείται σήμερα. Η CEJA δεν αντιτίθεται στην αλλαγή όταν αυτή είναι κίνητρο, διαφανής και εντός ενός σαφούς πλαισίου διακυβέρνησης», πρόσθεσε η ομάδα.
Η CEJA δήλωσε: «Σε αυτήν την περίπτωση, οι νέοι αγρότες θα προτιμούσαν να συζητήσουν το μέλλον του ΠΔΠ χωρίς να τους παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Η CEJA θα στραφεί τώρα σε μια μακρά και περίπλοκη νομοθετική διαδικασία, βασιζόμενη στην υποστήριξη των συννομοθετών για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των νέων αγροτών στην ΚΑΠ».