Οι 10 κρίσιµες πτυχές
Διαβάστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
- Το καθεστώς είναι υποχρεωτικό να ενεργοποιηθεί από τα κράτη-µέλη.
- Όποιος εντάσσεται στο καθεστώς µικροκαλλιεργητών, παραιτείται από τις εξής επιδοτήσεις: Φθίνουσα εισοδηµατική στήριξη µε βάση την έκταση (τσεκ), εξισωτική αποζηµίωση, συνδεδεµένες ενισχύσεις. Αντίθετα, µπορεί να λαµβάνει ειδική βάµβακος και αγροπεριβαλλοντικές επιδοτήσεις.
- Το µέγιστο ποσό που προβλέπεται στο καθεστώς µικροκαλλιεργητών, είναι ίσο µε 3.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση. To ποσό αυτό αναµένεται να αυξηθεί στα 5.000 ευρώ.
- Το πώς θα παρέχεται αυτό το πόσο αφορά τις αποφάσεις των κρατών-µελών. Έχουν τη δυνατότητα να πιστώνουν τη σχετική ενίσχυση ως ένα ενιαίο εφάπαξ ποσό ανά εκµετάλλευση ανεξαρτήτως στρεµµάτων, ή, να υπολογίζεται ανά στρέµµα. Επιπλέον µπορούν να επιλέξουν επίπεδα στρεµµατικής έκτασης, π.χ., για 20-50 στρέµµατα ποσό 1.000 ευρώ, για 51-70, 2.000 ευρώ κ.ο.κ.
- Το ποσό µπορεί να διαφοροποιείται ανά διαφορετικές οµάδες γεωργών ή γεωγραφικές περιοχές. Για παράδειγµα µπορεί το ποσό να είναι µεγαλύτερο για τους επαγγελµατίες αγρότες, για τους νησιώτες, για τους ορεινούς κ.λπ. Είναι ευθύνη του κάθε κράτους µέλους το πώς θα καθοριστεί η διαφοροποίηση.
- Ο προσδιορισµός των δικαιούχων µπορεί να γίνει µε διάφορους τρόπους: Είτε µε έναν δείκτη Τυπικής Απόδοσης (τεκµαρτός τζίρος), είτε µε τον αριθµό στρεµµάτων (π.χ όπως γίνεται στην αναδιανεµητική σήµερα), είτε µε βάση το ιστορικό των επιδοτήσεων στην τρέχουσα ΚΑΠ. Για παράδειγµα, ένας αγρότης που λαµβάνει άµεσες ενισχύσεις έως 3.000 ευρώ την τρέχουσα περίοδο, µπορεί να καθοριστεί ως µικροκαλλιεργητής για τη νέα ΚΑΠ.
- Στο καθεστώς µικροκαλλιεργητών µπορούν να συµµετέχουν οι συνταξιούχοι αγρότες, που µε βάση τα όσα προβλέπει ο κανονισµός, µετά το 2032 θα πρέπει να αποκλειστούν από τη φθίνουσα εισοδηµατική στήριξη µε βάση την έκταση.
- Στόχος του καθεστώτος, µε βάση το σχετικό Άρθρο του κανονισµού, θα πρέπει να είναι «πρωτίστως εκείνοι που που ασκούν γεωργική δραστηριότητα στην εκµετάλλευσή τους και συµβάλλουν ενεργά στην επισιτιστική ασφάλεια.» Το τι σηµαίνει ακριβώς αυτό δεν έχει προσδιοριστεί, µε τα κράτη-µέλη να εκφράζουν τη σχετική τους απορία κατά τις διαβουλεύσεις.
- Υπάρχει η δυνατότητα αποκλεισµού από το καθεστώς αυτό, των πολύ µικρών εκµεταλλεύσεων, ώστε να µην υπάρχουν στρεβλώσεις
- Η συµµετοχή στο καθεστώς αυτό θα είναι προαιρετική για τους αγρότες.