Στόχος της απλοποίησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, της υποστήριξης των αγροτών, συμπεριλαμβανομένων των μικρών αγροτών και των νεοσύστατων επιχειρήσεων, της ενθάρρυνσης της καινοτομίας και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας.
Η νομοθετική πράξη θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ τις επόμενες ημέρες και θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της.
Τα μέτρα απλούστευσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις του διοικητικού κόστους τόσο για τους αγρότες όσο και για τις εθνικές διοικήσεις. Σύμφωνα με την αρχική αξιολόγηση της Επιτροπής, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ετήσια εξοικονόμηση έως και 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες και περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για τις διοικήσεις των κρατών μελών.
Ο αναθεωρημένος νόμος αποτελεί το λεγόμενο νομοθετικό πακέτο «Omnibus III» που πρότεινε η Επιτροπή τον Μάιο του 2025. Το πακέτο περιέχει τροποποιήσεις στον κανονισμό για τα στρατηγικά σχέδια (SPR) και στον «οριζόντιο» κανονισμό για την Κοινή Γεωργική Πολιτική. Είναι το δεύτερο από μια σειρά φακέλων απλούστευσης επί των οποίων οι συννομοθέτες καταλήγουν σε συμφωνία σε χρόνο ρεκόρ μετά το «Omnibus II» που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.
Κύρια στοιχεία των νέων μέτρων απλούστευσης
Τα μέτρα απλούστευσης στοχεύουν στα εξής:
- ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες και τις διοικήσεις
- αύξηση των πληρωμών προς τους μικρούς αγρότες και απλούστευση των κανόνων σχετικά με την αιρεσιμότητα, ιδίως για τις βιολογικές εκμεταλλεύσεις
- μείωση των επιτόπιων ελέγχων και κατάργηση της ετήσιας εκκαθάρισης απόδοσης
Η αναθεωρημένη νομοθεσία επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρέχουν πληρωμές κρίσης σε ενεργούς αγρότες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα ή καταστροφικά γεγονότα. Τέτοιες πληρωμές θα διασφαλίσουν τη συνέχεια της γεωργικής δραστηριότητας των πληγέντων αγροτών.
Τέλος, μεταξύ άλλων βελτιώσεων, ο αναθεωρημένος νόμος:
- παρέχει ευελιξία στα κράτη μέλη να αποφασίζουν σε ποιο βαθμό οι μερικώς βιολογικές εκμεταλλεύσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι πληρούν ορισμένα περιβαλλοντικά πρότυπα, τα λεγόμενα GAEC (καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες)
- βελτίωση της δυνατότητας των αγροτών να επωφελούνται από εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και
- αύξηση του ποσοστού για τις προκαταβολικές άμεσες πληρωμές
«Σήμερα, υλοποιήσαμε για άλλη μια φορά την ατζέντα απλούστευσης, καθιστώντας τους κανόνες της ΕΕ απλούστερους και ευκολότερους για τους αγρότες μας και τις εθνικές διοικήσεις. Η απαλλαγή από τους περιττούς κανόνες για τους αγρότες και τα κράτη μέλη αποτελεί προτεραιότητα για τη δανική προεδρία. Αυτό θα βοηθήσει τον γεωργικό τομέα να αναπτυχθεί και να γίνει ισχυρότερος - ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη.», δήλωσε η Marie Bjerre, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας
«Αυτή η αναθεώρηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της απλούστευσης της κοινής γεωργικής πολιτικής. Δεν συμβάλλει μόνο στην ανταγωνιστικότητα των αγροτών μας, αλλά διευκολύνει επίσης την υλοποίηση των πράσινων φιλοδοξιών μας, παρέχοντας στους αγρότες και τα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των πράσινων απαιτήσεων. Είμαι πολύ χαρούμενη που μπορέσαμε να εγκρίνουμε το πακέτο πριν από το τέλος της δανικής προεδρίας., δήλωσε ο Jacob Jensen, Υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας της Δανίας.
Ιστορικό
Το πακέτο απλούστευσης «Omnibus III» για τη γεωργία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού στόχου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, μειώνοντας το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων και δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για τη δραστηριότητά τους στην ΕΕ. Αυτή η προσπάθεια απλούστευσης διεξάγεται σε απάντηση στην ώθηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Συμπεράσματα Μαρτίου 2023, Στρατηγική Ατζέντα 2024-2029) που ζητούσε την απλούστευση του γενικού κανονιστικού περιβάλλοντος και τη μείωση του διοικητικού φόρτου. Στις 20 Μαρτίου 2025, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του κάλεσε τους συννομοθέτες να προωθήσουν τις εργασίες σχετικά με τα πακέτα απλούστευσης Omnibus ως ζήτημα προτεραιότητας και με υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας.