
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 7 Ιουλίου 2025 στα Χανιά στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (ΕΒΕΧ), η τελική ημερίδα του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου Agrowater «Ολοκληρωμένο Σύστημα Άρδευσης Ακριβείας και Προστασίας Καλλιεργειών σε Συνθήκες Κλιματικής Αλλαγής και Μειωμένης Διαθεσιμότητας Υδατικών Πόρων».
Το έργο εστιάζει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου, καινοτόμου συστήματος διαχείρισης νερού άρδευσης (ΣΔΝΑ), που βασίζεται στον συνδυασμό λογισμικού συμβουλευτικής υποστήριξης και τεχνολογιών έξυπνης γεωργίας με στόχο την βέλτιστη χρήση των υδατικών πόρων, την προστασία των καλλιεργειών και του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Οι πιλοτικές εφαρμογές του έργου υλοποιήθηκαν σε τρεις (3) γεωγραφικές περιοχές, τα Χανιά, την Καλαμάτα και τη Νεάπολης Αγρινίου και αφορούν κυρίως καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ελιάς, ακτινιδίου, αβοκάντο, πατάτας και αραχίδας.
Η ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου περιλάμβανε τα εξής:
- Χαιρετισμό από τον κ. Αντώνη Ροκάκη Πρόεδρο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων (ΕΒΕΧ).
- Χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης από την κα Χρύσα Χαριτάκη Μακράκη Περιφερειακή Σύμβουλο.
- Χαιρετισμό εκ μέρους του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Κρήτης από την πρόεδρο κα Άννα Δασκαλάκη.
Ακολούθησαν οι εξής παρουσιάσεις;
O Δρ. Γιώργος Παπαβασιλείου και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (εταίρος του έργου) παρουσίασε το θέμα: «Κλιματική Αλλαγή-Μια νέα πραγματικότητα», όπου επικεντρώθηκε στις μετεωρολογικές αλλαγές που επιφέρει η Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα και ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη.
Ο Άρης Παπαδογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), παρουσίασε τα σημερινά και μελλοντικά αρδευτικά και διαχειριστικά έργα της Κρήτης, καθώς και στο σημαντικό έργο και ρόλο του ΟΑΚ.
Ο Δρ. Κων/νος Χαρτζουλάκης, Γεωπόνος-ερευνητής, από τον εταίρο ZEN AGRO και συντονιστής του έργου AGRO WATER, παρουσίασε ως συντονιστής του έργου AGRO WATER, το καινοτόμο Σχέδιο Διαχείρισης Νερού Άρδευσης (ΣΔΝΑ) που εφαρμόστηκε στο έργο σε ελιά, πορτοκαλιά, αβοκάντο στον ΑΣΠΕΥ Χανίων, αραχίδα και πατάτα στον Α.Σ. Καλαμάτας και ακτινιδιάς στον Α.Σ. Νεάπολης Αγρινίου. Αναφέρθηκε στις παραμέτρους που λαμβάνει το λογισμικό ZEN-IRRIWARE για την εκτίμηση των αναγκών σε νερό, τη χρήση ICT τεχνολογιών στη λήψη δεδομένων και επικοινωνία με τον αγρότη και τις έξυπνες ηλεκτροβάνες. Η οικονομία νερού άρδευσης που επιτεύχθηκε μετά από 2 χρόνια εφαρμογής του ΣΔΝΑ ήταν 10,5% στην ελιά 10,50%, 25,4% στην πορτοκαλιά, 16,7% στο αβοκάντο, 28,2% στην ακτινιδιά, 14,6 στην αραχίδα και 20,8% στην πατάτα.
Ο Ιωάννης Κασαπάκης, Γεωπόνος MSc, TAAE Χανίων – ΥΠΑΑΤ από τον εταίρο ZEN AGRO αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του λογισμικού, που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό των αρδευτικών αναγκών και τα πλεονεκτήματα της αυτοματοποιημένης άρδευσης.
Ο Δρ. Νεκτάριος Κουργιαλάς, ΕΛΓΟ-Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου (εταίρος του έργου), παρουσίασε την μεθοδολογία αξιολόγησης και αποτελεσματικότητας της άρδευσης ακριβείας, σε σχέση με την εμπειρική άρδευση, με χρήση κατάλληλων δεικτών και δορυφορικών εφαρμογών, όπου διαπιστώθηκε η αποτελεσματικότητα των μεθόδων παρακολούθησης σε έργα όπως το AGRO WATER.
Ο Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Περιβαλλοντολόγος από την NoWaste 21 παρουσίασε την περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία του έργου αναφέροντας ότι εάν εφαρμοσθεί η άρδευση ακριβείας στις 6 καλλιέργειες σε όλες τις εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, η οικονομία νερού θα ξεπεράσει και το 20,5% (ή τα 276 εκατομ. M3 νερού) το χρόνο, θα μειωθεί το αποτύπωμα για αυτές τις καλλιέργειες κατά σχεδόν 16.000 τόνους CO2, λόγω μείωσης των απαιτούμενων μετακινήσεων για άρδευση και θα υπάρξει οικονομία λόγω μειωμένων μετακινήσεων των αγροτών για άρδευση πάνω από 600.000 ανθρωποημέρες εργασίας.
Τέλος, ο Μ. Κιμιωνής, ηλετρολόγος μηχανικός εκπρόσωπος του εταίρου του έργου Smart Agriculture Consultants, που προμήθευσε τις έξυπνες βάνες και το λογισμικό για την άρδευση ακριβείας, αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και στην ευκολία χρήσης τους από τους αγρότες.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκόμενων, όπου τονίσθηκε ο πολύ μεγάλη σημασία του έργου AGRO WATER, τόσο για την Κρήτη, όσο και για όλη την Ελλάδα.