BACK TO
TOP
WineTrails

Χρόνια είχε ο καιρός να αφήσει τους τρυγητές να κάνουν τη δουλειά τους

Σε 101 ηµέρες το ελληνικό κρασί θα βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας δεκαετίας.

Trygos-1

Χαρούλα Σπινθηροπούλου

39
0

Καθώς ο διεθνής ανταγωνισµός γίνεται εντονότερος, οι παιδικές ασθένειες και οι εφηβικές εξάψεις των περασµένων δεκαετιών θα πρέπει να αποτελέσουν µακρινές και ταυτόχρονα διδακτικές αναµνήσεις.

Αναµφίβολα, υπάρχει µια κρίσιµη δέσµη παραγωγών που µε αγάπη για το προϊόν, σωστό σχεδιασµό, και διαρκώς σηκωµένα µανίκια καταφέρνει να λάµψει ακόµα και τις πραγµατικά δύσκολες χρονιές, πόσω µάλλον σε µια τουλάχιστον πολύ καλή ποιοτικά χρονιά όπως η φετινή. Παραµένει λοιπόν κρίσιµο για τη συνολική εικόνα του ελληνικού κρασιού η δέσµη να διανθιστεί. Εποµένως, τι καλύτερο από µια χρονιά που µπορεί ν’ αποτελέσει το λάκτισµα για µια εντυπωσιακή είσοδο σε µια νέα δεκαετία;


Περισσότερη γνώση στη φαρέτρα του Αμπελουργού 

Με τον καιρό να απέχει, μέχρι το τέλος του Ιούνη, από τις συνθήκες που το διεθνές μοντέλο πρόγνωσης των κλιματικών συνθηκών προβλέπει ότι θα επικρατήσουν στη χώρα μας μακροπρόθεσμα, αλλά να τις προσεγγίζει μετά τα μέσα του Ιούλη, άλλη μια ιδιαίτερη χρονιά φθάνει στο τέλος της.

Η χρονιά ξεκίνησε στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πολλές βροχοπτώσεις (σε αρκετές περιοχές μέχρι και το τέλος του Ιούνη). Ακόμα και στη Σαντορίνη και τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια έβρεξε πολύ, με αποτέλεσμα τα αμπέλια να ζωηρέψουν, χωρίς βέβαια να έχουν την αναμενόμενη παραγωγή, λόγω των πολύ δυνατών και καταστροφικών ανέμων της άνοιξης, αλλά και των ξηρών συνθηκών των προηγούμενων ετών (σε συνδυασμό με τη διατήρηση πολλών οφθαλμών σε κάθε πρέμνο που σταδιακά εξασθενούν τα φυτά).Στις περισσότερες περιοχές, οι πολλές βροχοπτώσεις την άνοιξη και οι ιδανικές θερμοκρασίες για τη βλάστηση και την ανάπτυξη των πρέμνων οδήγησαν σε αυξημένη ζωηρότητα και παραγωγικότητα τους αμπελώνες, φαινόμενο που τα τελευταία 3-4 χρόνια παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο.

Βέβαια είμασταν τυχεροί, αφού δεν βιώσαμε τους καύσωνες που έπληξαν αμπελώνες στη Βουργουνδία και σε άλλες αμπελουργικές περιοχές της Ευρώπης, καταστρέφοντας όχι μόνο την παραγωγή, αλλά και το φυτικό κεφάλαιο.

 Οξύτητα και αρώματα για τις πρώιμες

Στη χώρα μας η έλλειψη ακραίων θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οδήγησαν τις πρώιμες και μέσης εποχής ωρίμανσης ποικιλίες, που έχουν ήδη τρυγηθεί, σε ήπιο υδατικό stress και σε πολύ καλή φαινολική ωρίμανση, με αξιοπρόσεκτη διατήρηση της οξύτητας και των αρωμάτων τους. Οι όψιμες ποικιλίες (το παρόν κείμενο συντάκτηκε στο τέλος Αυγούστου) ωριμάζουν προς το παρόν σε εξαιρετικές συνθήκες, ενώ η ποιότητα του τρύγου τους θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν.

Οι προσβολές

Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις οδήγησαν βέβαια και σε αύξηση των μυκητολογικών προσβολών. Η πίεση του περονόσπορου ήταν μεγάλη ακόμα και σε περιοχές με συνήθως ανύπαρκτη πίεση και συνέβαλε στη μείωση της παραγωγής, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία του ωιδίου, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ποικιλίες (Chardonnay κ.λπ.). Το αξιοσημείωτο φέτος με το ωίδιο στη Βόρεια Ελλάδα ήταν η πολύ πρώιμη εμφάνισή του, αφού οι προσβολές ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, στο στάδιο του μούρου (συνήθως εμφανίζονταν μετά την άνθηση και κυρίως μετά την καρπόδεση –στάδιο φακής), κάτι που οι αμπελοκαλλιεργητές θα πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη την ερχόμενη χρονιά.
Έντονη ήταν και η παρουσία της «βαμβακάδας» των αμπελιών. Η υπερβολική υγρασία ευνόησε την εμφάνισή της σε πολλούς αμπελώνες, δειλά τον Ιούνιο και εντονότερα όσο πλησίαζε ο περκασμός των πρέμνων.
Υψηλοί ήταν και οι πληθυσμοί της ευδαιμίδας, με αλληλοεπικάλυψη της δεύτερης και τρίτης γενιάς σε πολλές περιοχές και με αρκετά παρατεταμένες πτήσεις του εντόμου στην τελευταία γενιά.


Το κόστος των κλαδεμάτων

Πέραν του αυξημένου κόστους φυτοπροστασίας εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των ευνοϊκών θερμοκρασιών για την ανάπτυξη εχθρών και ασθενειών και το κόστος των θερινών κλαδευμάτων ήταν, για τους ίδιους λόγους, αυξημένο. Η βλάστηση στους αμπελώνες ήταν συνεχής και οδήγησε τους αμπελουργούς στην εφαρμογή δύο έως και τεσσάρων κορυφολογημάτων  και δύο-τριών χορτοκοπών - καλλιέργειας του εδάφους. Αναγκαίο ήταν σε αρκετές περιπτώσεις και το ξεφύλλισμα των σταφυλιών, ώστε να διευκολυνθεί η σωστή εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών για την καταπολέμηση των ασθενειών, αλλά και η αραίωση φορτίου (πρώιμος τρύγος) για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. 

Πολλές οι όψεις της ωρίμανσης

Όσον αφορά στα φαινολογικά στάδια, μέχρι και τον περκασμό, η χρονιά χαρακτηρίζονταν ως «κανονική» (7-10 μέρες οψιμότερη της περσινής). Από τον περκασμό και μετά τα πράγματα άλλαξαν και η αλλαγή ήταν διαφορετική ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή, με τις ποικιλίες και τις περιοχές που ωριμάζουν μετά τις 20 Αυγούστου να αρχίζουν να «τρέχουν» και να συγκομίζονται περίπου στις ίδιες ημερομηνίες με πέρσι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία