BACK TO
TOP
WineTrails

Το A for Athens χτίζει σχεδόν µυστικά και µεθοδικά µία από τις πιο ψαγµένες κάβες της Αθήνας

Το roof garden του A for Athens είναι ένα από τα πιο αγαπηµένα αθηναϊκά στέκια.

08-01

Μαρίνα Σκοπελίτου

92
0

Όλοι µιλούν για την απίστευτη θέα του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τη δυνατή του µπάρα και την απίστευτη κουζίνα του.
Αυτό που ήταν λιγότερο γνωστό για το A for Athens είναι ότι οι sommelier του, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου και Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, έχουν χτίσει µία από τις πιο ενδιαφέρουσες κάβες της Αθήνας, µε την υποστήριξη φυσικά του ιδιοκτήτη, Χρήστου Αποστολόπουλου.

Την ξενάγηση της οµάδας του Top50 by WineTrails στην οινική κάβα ανέλαβε ο Head Sommelier του A for Athens, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου.

Στη φιλόξενη και απόλυτα καλαίσθητη κάβα του A for Athens, στην καρδιά της Αθήνας, θα βρει κανείς σπάνιες ετικέτες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, την Αυστρία και φυσικά τον  ελληνικό  αμπελώνα. «Όλα τα κρασιά που έχουμε συλλέξει σχετίζονται με πράγματα και ανθρώπους που γνωρίζουμε και εκτιμούμε. Το υλικό, που υπάρχει εδώ, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα περίμενε κανείς από το A for Athens. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν είμαστε πολύ εξωστρεφείς. Ακολουθώντας την πορεία της μπάρας μας, η οποία με επικεφαλής τον Θοδωρή Πύριλλο είναι μία από τις καλύτερες της Αθήνας, θέλουμε να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο το κρασί και την κουζίνα μας», αναφέρει ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου.

Ο Head Sommelier του A for Athens επέλεξε να παρουσιάσει στην ομάδα του Top50 by WineTrails κάποια από τα «διαμάντια» της κάβας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποκτήματά της, ίσως και λόγω συναισθηματικής αξίας, είναι οι 24 φιάλες «Assyrtiko de Louros Vignes Centenaires» του 2016, της τελευταίας χρονιάς που οινοποίησε ο αείμνηστος Χαρίδημος Χατζηδάκης. «Είχαμε ξεκινήσει από πριν να ψάχνουμε παλιές χρονιές του Χαρίδημου Χατζηδάκη. Μετά από αυτό που έγινε, δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Έχουμε επίσης μια μικρή κάθετη του Louros, από το 2013 έως το 2016», σημειώνει ο ίδιος.

Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο

Μία από τις ετικέτες, που επιλέχθηκαν ήταν επίσης το «Gran Enemigo» του 2013 από την περιοχή Gualtallary της Αργεντινής.  «Είναι ένα Cabernet Franc, μία ποικιλία σχετικά άγνωστη στην Ευρώπη. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αναγάγει την οινοποίησή της σε επιστήμη. Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα κρασιά της Αργεντινής».

Ταξιδεύοντας βορειότερα η επόμενη στάση γίνεται στις ΗΠΑ με το «The Hilt», ένα Chardonnay του 2014. «Η αλήθεια είναι ότι στην Αμερική δεν έχουμε κάνει μεγάλο άνοιγμα», τονίζει ο κ. Τριανταφύλλου και συνεχίζει: «Δεν συμφωνώ πολύ με το στυλ τους, είναι πολύ χολιγουντιανό. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιλογή διαφέρει και προέρχεται από μια περιοχή που δεν είναι τόσο high, συγκεκριμένα είναι από τη Santa Barbara λίγο πιο νότια από το San Francisco».

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ο έμπειρος sommelier επιλέγει να παρουσιάσει το «Ostertag A360P» ένα Pinot Gris από την Αλσατία. «Έχει σημειολογική σημασία για εμάς, καθώς το όνομά παραπέμπει στα ονόματα των δύο ξενοδοχείων του ομίλου», όπως εξηγεί. Αν κα η ιστορία για το πώς προέκυψε το συγκεκριμένο όνομα παρουσιάζει ενδιαφέρον, αυτό που χρειάζεται να κρατήσετε είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο συγκλονιστικά κρασιά της Αλσατίας, που μπορεί να παλαιώσει για είκοσι χρόνια.

Επίσης, ένα από τα πιο «τρελά» κρασιά που έχει μπει ποτέ στην κάβα, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, είναι το Gantenbein του 2015, ένα Pinot Noir, που οινοποιεί ένα ζευγάρι από την Ελβετία.

Οι σαμπάνιες της Πρωτοχρονιάς

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, ζητήσαμε τις προτάσεις του ειδικού για τη σαμπάνια του ρεβεγιόν. «Μια πολύ τίμια επιλογή, την οποία έχω συμπεριλάβει στο δικό μας πρωτοχρονιάτικο μενού, είναι η «Palmer Blanc De Blanc» από Chardonnay. Να σημειώσω ότι είναι non-vintage, δηλαδή δεν είναι συγκεκριμένης χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μία πιο οικονομική επιλογή που όμως κρύβει πολλή δουλειά στην  οινοποίηση, καθώς κάθε χρονιά πρέπει να δίνει το ίδιο αποτέλεσμα».

Προχωρώντας σε μία πιο ιδιαίτερη πρόταση ο κ. Τριανταφύλλου επιλέγει την «Terres Rouges» του 2011. Μία σαμπάνια του Οίκου Jacquesson από την περιοχή του Dizy. «Στον συγκεκριμένο οίκο είναι μοντερνιστές και χρησιμοποιούν βαρέλια. Η σαμπάνια Terres Rouges είναι Gran Cru, μόνο από Pinot Noir, και η ιδιαιτερότητά της έγκειται στο γεγονός ότι πρώτα γίνεται ροζέ κρασί, μπαίνει σε βαρέλι και μετά περνά όλη τη διαδικασία της σαμπάνιας. Η σοδειά του 2011 είναι ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά», συμπληρώνει ο ίδιος. Η τελευταία και πιο αγαπημένη του επιλογή είναι το «Cuvée William Deutz» του 2002, μία πρόταση για την οποία δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά.

Αυτή ήταν μια μικρή γεύση από τα πράγματα που γίνονται σε μια μικρή σε μέγεθος κάβα δίπλα στην Πλατεία Μοναστηρακίου. Υποθέτουμε ότι σε λίγο καιρό όλοι θα μιλούν γι’ αυτή τη νέα προσπάθεια και περιμένουμε όλο και μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Η αρχιτεκτονική του κρασιού

Πώς συνδέεται ο Παρθενώνας µε το Ασύρτικο ή το Ξινόµαυρο; Ο Έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος µε τον Jep Gambardella από την ταινία του Paolo Sorrentino «La Grande Bellezza»; Και τελικά η οινολογία µε την αρχιτεκτονική; Όλα αυτά τα εκ πρώτης όψεως ετερόκλητα στοιχεία συνδέονται µε τον πιο αναπάντεχο και δηµιουργικό τρόπο µέσα από το νέο project «The New Old Wine World of Greece» του sommelier του Α for Athens, Ηλία Κωνσταντακόπουλου.

Με τον όρο «oenotecture» το νέο αυτό project µας εισάγει σε ένα «παιχνίδι» που συνδέει τους οίνους των βασικών ελληνικών ποικιλιών µε τον Παρθενώνα, παραλληλίζοντας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών κάθε ποικιλίας µε διαφορετικά τµήµατα του εµβληµατικού µνηµείου. Έτσι, για παράδειγµα, η οξύτητα παραλληλίζεται µε τους κίονες, καθώς και τα δύο στηρίζουν δοµές και δίνουν ένταση. Τα αρώµατα, επίσης, αποδίδονται µε τη µορφή της ζωοφόρου, αφού και τα δύο ουσιαστικά «στολίζουν» τις δοµές, κ.ο.κ.

Πού αποσκοπούν όµως αυτές οι αναλογίες µεταξύ της αρχιτεκτονικής και της οινικής τέχνης; Ουσιαστικός στόχος είναι η οπτικοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και η δηµιουργία των ανάλογων γνωστικών συνδέσεων στο µυαλό κάθε νέου ή και παλιού φίλου του κρασιού. Όπως αναφέρθηκε, το project εστιάζει σε βασικές ελληνικές ποικιλίες που δεν είναι άλλες από το Μοσχοφίλερο, τη Μαλαγουζιά, τη Ροµπόλα, το Ασύρτικο, το Ληµνιό, το Ξινόµαυρο και το Αγιωργίτικο. Πέρα από την αναφορά στην ιστορία αυτών των ποικιλιών το booklet, που δηµιουργήθηκε στο πλαίσιο του project, περιλαµβάνει κατατοπιστικά infographic που θα εκπαιδεύσουν και θα κατατοπίσουν τον οινόφιλο.

Όσο τον Επίκουρο και τον Jep Gambardella, που αναφέρθηκαν στην αρχή, γίνονται ένα για τις ανάγκες του «The New Old Wine World of Greece». Η περσόνα του Epicurus Gampardella οδηγεί το οινικό αυτό ταξίδι…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΛΗ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία