BACK TO
TOP
WineTrails

Με επένδυση 3 εκατ. μπαίνει στους αφρώδεις οίνους το Κτήµα Άλφα

Επέκταση των δραστηριοτήτων του και στον αναπτυσσόµενο χώρο των αφρωδών οίνων επιχειρεί το Κτήµα Άλφα, µέσα από µια νέα επένδυση που υλοποιεί για τη δηµιουργία δεύτερου οινοποιείου στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του στο Αµύνταιο.

34b

Λεωνίδας Λιάμης

265
0

Η ιδέα είναι να στηθεί µια καινούρια οινοποιητική γραµµή παραγωγής για αφρώδη κρασιά ΠΟΠ Αµυνταίου, ώστε να διευρυνθεί η γκάµα των ετικετών που προσφέρει και ταυτόχρονα να προσεγγιστεί το νεανικό καταναλωτικό κοινό, που δεν έχει εντάξεις στις επιλογές του το κρασί.

Το σχέδιο µπήκε σε τροχιά υλοποίησης από το Σεπτέµβριο του 2019 και µόλις τέσσερις µήνες µετά, το ξεχωριστό κτήριο των 1.500 τ.µ., όπου θα στεγαστεί το νέο οινοποιείο είναι σχεδόν έτοιµο για να υποδεχθεί τον µηχανολογικό εξοπλισµό.

«Από άποψη δοµικών εγκαταστάσεων έχουµε σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες. Βοήθησε πάρα πολύ ο καιρός φέτος και το κατασκευαστικό έτρεξε γρήγορα», ανέφερε στην Agrenda ο οινολόγος και συνιδιοκτήτης του Κτήµατος Άλφα, Άγγελος Ιατρίδης, προσθέτοντας πως «σταδιακά έως το Μάρτιο του 2020, αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, θα έχουµε εγκαταστήσει τις δεξαµενές και τον εξοπλισµό εµφιάλωσης».

Η δαπάνη που θα απαιτηθεί για το καινούριο οινοποιείο υπολογίζεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ και καλύπτεται εν µέρει από τον Αναπτυξιακό νόµο 4399 της Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας, στον οποίο εντάχθηκε η επένδυση του Κτήµατος Άλφα, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από ίδια κεφάλαια και σε τραπεζικό δανεισµό.

Η πρώτη παραγωγή, κατά τον κ. Ιατρίδη, θα είναι αφρώδεις οίνοι στην κατηγορία των ροζέ και ήδη είναι σε εξέλιξη δοκιµαστικές οινοποιήσεις, µε απώτερο σκοπό να γίνουν οι επιλογές και να υπάρχουν στην αγορά τα πρώτα προϊόντα από το 2022.

Η ποικιλία που θα κυριαρχεί θα είναι το ξινόµαυρο του Αµυνταίου, από αµπέλια ειδικής αµπελουργικής διαχείρισης, ώστε να δίνουν τις κατάλληλες οξύτητες και τον καλύτερο αφρισµό. «Ανοίγουµε µια καινούρια αµπελουργική ζώνη στην περιοχή Πετρών, για αυτού του είδους τους οίνους, µε περίπου 150 στρέµµατα και µε το σκεπτικό να τα αυξήσουµε σταδιακά», τονίζει ο έµπειρος οινοποιός.

Αυτή τη στιγµή το «Κτήµα Άλφα» διατηρεί έναν ιδιόκτητο αµπελώνα µε 1.980 στρέµµατα, όλα στο Αµύνταιο και περιµετρικά του υφιστάµενου οινοποιείου, ενώ το πλάνο είναι αυτά να αυξηθούν κατά περίπου άλλα 300-400 στρέµµατα µέσα στα επόµενα χρόνια. Το πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί ο στόχος θα είναι συνάρτηση του ρυθµού µε τον οποίο θα αποκτηθούν τόσο η γη, όσο και οι άδειες φύτευσης.

Το Κτήµα ποντάρει, επίσης, πολύ στην αµπελουργία ακριβείας και ήδη από το 2013 σε συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει θέσει σε εφαρµογή ένα τέτοιο πρόγραµµα, αξιοποιώντας µετεωρολογικούς σταθµούς από τους οποίους λαµβάνει πληροφορίες για τον καιρό, αλλά και προγνωστικές ακόµη και σε ασθένειες, ώστε να προσαρµόζει αναλόγως τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Παράλληλα λειτουργεί ένα πρωτοποριακό υπόγειο σύστηµα άρδευσης µε συνολικό µήκος πάνω από 800 χλµ., µε το οποίο ελέγχεται το στρες των αµπελιών για να αποδώσουν µέγιστο ποιοτικό αποτέλεσµα, ενώ γίνονται κι εδαφολογικές καταγραφές ουσιαστικές για την τυπολογία των κρασιών που παράγει το οινοποιείο.

Και VIP αίθουσα γευσιγνωσίας

Εκτός από την επένδυση για το νέο οινοποιείο των αφρωδών οίνων, το Κτήµα Άλφα δροµολογεί, µέσω του προγράµµατος Leader, τη δηµιουργία ενός εστιατορίου µέσα στον αµπελώνα αλλά και µιας VIP αίθουσας γευσιγνωσίας για επαγγελµατικούς συνεργάτες και όχι µόνο, προκειµένου να ενισχύσει και το κοµµάτι του οινοτουρισµού. Όσον αφορά τη γκάµα των κρασιών του, τελευταία προσθήκη είναι το «Ωµέγα», ένας επιδόρπιος οίνος ερυθρός από ξινόµαυρο ωρίµανσης 10 ετών σε βαρέλι, που κυκλοφόρησε σε µόλις 3.000 φιάλες.

Εµπορικά το Κτήµα Άλφα έχει και έντονα εξαγωγικό προσανατολισµό, έχοντας τοποθετήσει ήδη τα κρασιά του σε 33 αγορές διεθνώς, µε διάθεση να ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνοποίησή του. Ο κύκλος εργασιών του κινείται πλέον στα επίπεδα των 7,3 εκατ. ευρώ και εδώ και περίπου µια 7ετία έχει καταφέρει να είναι και κερδοφόρο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία