BACK TO
TOP
WineTrails

Ο εμβληματικός Peter Barry και ο έρωτας για το Ασύρτικο

«Η πρώτη μου αγάπη ήταν και παραμένει το Riesling. Όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα και τη Σαντορίνη συνάντησα τη νέα μου μεγάλη αγάπη το Ασύρτικο. δηλώνει στο Wine Trails ο Peter Barry από την Clare Valley της Αυστραλίας.

Peter-Barry-in-the-Lodge-Hill-Vineyard-with-Assyrtiko-vines

22
0

Τεχνη και επιστήμη είναι το κρασί δηλώνει ο εμβληματικός και πάντα ανήσυχος παραγωγός Peter Barry με έδρα την Clare Valley της Αυστραλίας, που γνώρισε ένα νέο μεγάλο έρωτα στη δομή του Ασύρτικου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, «η πορεία της νέας δεκαετίας θα χαραχθεί από τα παιδιά μου. Γενικά είμαστε ιδιαίτερα σκληροί με τους εαυτούς μας και πάντα εργαζόμαστε για να  βελτιώσουμε επιπλέον τόσο τους αμπελώνες, όσο και την οινοποίηση, με στόχο να προσφέρουμε διαρκώς καλύτερα κρασιά. Ο γιος μου ο Tom έχει επιστρέψει εδώ κι επτά χρόνια στο οινοποιείο και τα τρία από αυτά έχουμε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό Κρασιού για το Καλύτερο Riesling. Το οινοποιείο λοιπόν βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια, τα χέρια της επόμενης γενιάς. Τα καλύτερα λοιπόν, σίγουρα θα έρθουν στο μέλλον».

Aν σας ζητούσαν να περιγράψετε όλα σας τα κρασιά κάτω από ένα στυλ, ποιο θα ήταν;


Κρασιά με κομψότητα και φινέτσα, που , αν κάποιος τα αποθηκεύσει σωστά , μπορεί να τα απολαύσει μετά από 30, ακόμη και 40 χρόνια.

Ποιον θεωρείτε ως τον σημαντικότερο ποιοτικό παράγοντα ενός κρασιού; Ένα κρασί πρέπει να έχει δομή και να είναι ένας συνδυασμός όλων των επ ιμέρους παρα - μέτρων του. Καμία ποιοτική παράμετρος δεν πρέπει να υπερτερεί και να προεξέχει. Για πα - ράδειγμα, ένα κρασί που διαθέτει μη ραμμένη έκφραση στον ουρανίσκο, έχει τη δυνατότητα να ωριμάσει για τουλάχιστον δύο δεκαετίες.


Μπορεί τελικά να αποδοθεί η αίσθηση ενός τόπου μέσα σε ένα κρασί δίχως την ανθρώπινη παρέμβαση; Η γεύση των σταφυλιών εξαρτάται από το πο ύ ζει το πρέμνο που τα παράγει, από τον τύ - πο του εδάφους, το βάθος του, τον γεωγραφι - κό προσανατολισμό καθώς και τον προσανατο - λισμό φύτευσης. Η ανθρώπινη παρέμβαση α - φορά κυρίως την επιλογή της ποικιλίας που έ - χει φυτευτεί, την επιλογή ή μη των κλώνων , καθώς και την πυκνότητα φύτευσης. Για παρά - δειγμα με σκοπό την απόδοση του τόπου στο πο - τήρι, ο πατέρας μου φύτευε τους αμπελώνες με απόσταση σειρών 3 ,3 μ. και απόσταση πρέμνων 1,8 μ. για το Riesling και 2.4 μ για τα Shiraz και Cabernet Sauvignon. Τη δεκαετία του ‘90 εμείς φυτεύαμε τις σειρές στα 3 μ . μεταξύ τους και τα πρέμνα 2 μ . ανεξαρτήτως ποικιλίας. Τελικά από την περασμένη δεκαετία έχουμε επιστρέψει στο πλάνο φύτευσης του πατέρα μου.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι του κρασιού συζητούν το ενδεχόμενο φύτευσης και οινοποίησης υβριδίων για να ξεπεραστεί το ενδεχόμενο αποτύπωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συντάσσεστε με αυτή την επιλογή;

Αναμφίβολα υπάρχει μεγάλο πεδίο προς έρευνα σχετικά με τα υβρίδια. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα πως όποιος πραγματικά ενδιαφέρετε θα πρέπει να ξεκινήσει και να εξαντλήσει την έρευνα πρώτα γύρω από τις υπάρχουσες ποικιλίες. Έτσι ξεκίνησε το ενδιαφέρον μου για το Ασύρτικο. Αντίσταση στις υψηλές θερμοκρασίες, διατήρηση χαμηλού pH και ικανότητα αντιστάθμισης των ξηροθερμικών συνθηκών.Ακολούθως, υπάρχουν θερμές περιοχές στον πλανήτη που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας Shiraz αλλά και των υπόλοιπων ποικιλιών του Ροδανού. Αυτές οι ποικιλίες προσφέρονται ως μια εναλλακτική για να αντισταθμίσει άμεσα και μεσοπρόθεσμα κάποιος τις κλιματικές επιπτώσεις. Αντίστοιχα, συνολικά στην Clare μπορούμε να παράγουμε κορυφαίας ποιότητας Riesling αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα Gewürztraminer, Sauvignon Blanc και Chardonnay. Έτσι, βλέπει κάποιος πως το Riesling παραμένει μια εξαιρετική επιλογή για την Clare όπως και οι ποικιλίες του Ροδανού για άλλα μέρη.

Τελικά, πρέπει να επιλέγει κάποιος μια ποικιλία και τους αντίστοιχους κλώνους που ταιριάζουν τόσο με τη μέση θερμοκρασία όσο και με τις διακυμάνσεις της, τα επίπεδα της ηλιακής ακτινοβολίας, τη συνολική και επιμέρους βροχόπτωση μιας περιοχής και ταυτόχρονα να προσπαθεί να αντιληφθεί το επίπεδο των επιπλέον ενδεχόμενων αλλαγών του μέλλοντος.

Εάν είχατε την υποχρέωση να επανεγκαταστήσετε τους αμπελώνες και το οινοποιείο σας σε διαφορετικό μέρος του πλανήτη, ποιο μέρος θα διαλέγατε;

Στην ενδιαφέρουσα ερώτηση απαντώ πως μάλλον κάπου όπου δεν έχει γίνει φύτευση αμπελιού ακόμα. Η αλήθεια είναι πως εξετάσαμε μια αντίστοιχη υπόθεση εργασίας τα πρόσφατα προηγούμενα χρόνια. Η Τασμανία ήταν και παραμένει ένα οινοπέδιο εξαιρετικού ενδιαφέροντος, ωστόσο αποφασίσαμε να παραμείνουμε στην Clare. Είμαι ικανοποιημένος με την παραμονή στη γενέτειρα και έδρα μας. Το 1982 καλλιεργούσαμε 44,52 εκτάρια. Σήμερα διαθέτουμε 348 εκτάρια σε 14 διαφορετικά οινοπέδια. Αυτό μας δίνει ένα τεράστιο αρωματικό και γευστικό φάσμα εξετάζοντας την ίδια ποικιλία αμπέλου, κάτι που πολλοί οινοποιοί και οινολόγοι ανά τον πλανήτη μόνο να ονειρευτούν μπορούν. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα πολλές ανεξερεύνητες υποπεριοχές της Clare για εμάς. Μια ενδεχόμενη επέκταση σε αυτές θα χρειαστεί όλη την επόμενη δεκαετία. Σίγουρα παραμένουμε ικανοποιημένοι με τις ως τώρα επιλογές μας, αυτές που μας έχουν καταστήσει ένα παγκοσμίου φήμης οινοποιείο.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας ποικιλίες

Η πρώτη μου αγάπη από την παιδική οινική μου ηλικία ήταν και παραμένει το Riesling. Όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα και τη Σαντορίνη συνάντησα τη νέα μου μεγάλη αγάπη το Ασύρτικο. Η υπόθεση «Ασύρτικο» μόλις έχει ξεκινήσει για εμένα.

Τα τελευταία 15 χρόνια το Αυστραλέζικο κρασί παρουσιάζει ένα πρόσωπο με σταθερά αυξανόμενη συνάφεια στην αρτιότητα σε σχέση με το παρελθόν. Πιστεύετε πως αυτό ήταν απλά θέμα χρόνου να συμβεί ή το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας μεταξύ των σημαντικότερων οινικών επαγγελματιών και των αντίστοιχων αρχών;

Το Αυστραλέζικο κρασί βρίσκεται σε όλο το ποιοτικό και τιμολογιακό φάσμα εκφραζόμενο τόσο μέσα από πραγματικά διαμάντια, όσο κι από απλά καθημερινά κρασιά. Όλοι θα πρέπει να θυμόμαστε πως περισσότερο από το 50% του Αυστραλέζικου κρασιού συνεχίζει να διακινείται χύμα. Για να παράγει κάποιος κρασιά υψηλής ποιότητας και να τα διαθέτει στις αντίστοιχες τιμές, θα πρέπει να έχει αποφασίσει πως πρέπει να ενημερώσει κι εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες. Αναμφίβολα είναι κάτι χρονοβόρο με υψηλό κόστος και δεν εξασφαλίζει την άμεση άνοδο των πωλήσεων. Είναι ένας διαρκής αγώνας που πηγάζει από την αγάπη για το προϊόν. Όταν μια χώρα εξελίσσεται οινικά, μπορεί σταδιακά να αξιώσει υψηλότερες τιμές προϊόντων καθώς κερδίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αντίστοιχα, όλοι θα πρέπει να θυμούνται πως το Αυστραλέζικο κρασί είναι μια υπερσύγχρονη αμαξοστοιχία που είναι προγραμματισμένη να διαθέτει στους περισσότερους σταθμούς καλής ποιότητας, εύγεστο κρασί σε πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.Την ίδια στιγμή η διάθεση κρασιών ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και αντίστοιχων τιμών αυξάνεται και σίγουρα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτή η προσφορά όμως έρχεται, έτσι και θα συνεχίσει, κυρίως από μικρούς σε όγκους ιδιαίτερα προσηλωμένους παραγωγούς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία