
Ακολουθώνας μια παράδοση αιώνων που εξελίσσεται στην Αττική οι παραγωγοί ρετσίνας αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Ρετσίνας Αττικής, ο οποίος αριθμεί 15 μέλη. Για αιώνες η ρετσίνα ταυτίζεται με την Αττική. Η εγγύτητα των Μεσογείων στη πρωτεύουσα κάνει την ρετσίνα το καθημερινό κρασί του Αθηναίου. Έτσι χτίστηκε η μακρά παράδοση που προσέφερε το πιο πολυτραγουδισμένο κρασί στο καθημερινό τραπέζι. Η ιεροτελεστία του ανοίγματος του φρέσκου βαρελιού αποτέλεσε σημείο αναφοράς οτην αθηναϊκή ταβέρνα, ενώ ο αφρός από το γιοματάρι συνόδευε τους ιδιαίτερους κρασομεζέδες της.