Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
WineTrails

Στην Πορτογαλία δουλεύουν πρώτα τις ρίζες

Μια ιστορική στον χώρο του κρασιού χώρα, η Πορτογαλία, επενδύει ετησίως το µεγαλύτερο κοµµάτι των κονδυλίων που διαθέτει στην αναδιάρθρωση των αµπελώνων της.

Φρεντερικο-Φαλκαο

Πέτρος Γκόγκος

46
0

Στην εκδήλωση της Διεπαγγελματικής βρέθηκε ως επίτιμος προσκεκλημένος ο Φρεντερίκο Φαλκάο, πρόεδρος του αντίστοιχου Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου της Πορτογαλίας, ο οποίος μετέφερε την πείρα από τη χώρα του. Η Πορτογαλία είναι μια χώρα με παραγωγή 6,4 εκατ. εκατόλιτρων με εξαγωγές κοντά στα 3 εκατ. εκατόλιτρα και τζίρο πάνω από 800 εκατ. ετησίως. Ειδικότερα, από τα 70 εκατ. ευρώ που καλείται να διαχειριστεί ο κλάδος του κρασιού στη χώρα της Ιβηρικής, τα 58 εκατ. κατευθύνονται στη σωστή δόμηση της πρωτογενούς παραγωγής ενώ 7 εκατ. καταλήγουν σε προγράμματα προώθησης. Φαίνεται σύμφωνα με τον προσκεκλημένο της ΕΔΟΑΟ πως οι Πορτογάλοι χτίζουν τον κλάδο του κρασιού ξεκινώντας από τη ρίζα και όχι από τα κεραμίδια, παρέχοντας υποστήριξη στους παραγωγούς. Από την άλλη στην ελληνική περίπτωση, ο διαμοιρασμός των ποσών προβλέπει ετησίως 9 εκατ. στην αναδιάρθρωση, 9 εκατ. στην προώθηση και 5 εκατ. σε επενδύσεις για βελτίωση υποδομών, από τα οποία τα μισά δεν απορροφούνται.

Η εφαρμογή των μέτρων προώθησης μέσω της ΚΟΑ Οίνου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην περίπτωση της Πορτογαλίας, τράβηξε το ενδιαφέρον των οινοποιών που βρέθηκαν στην αίθουσα, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε μια ενθουσιώδη συζήτηση με τον κ. Φαλκάο. Οι βασικές αγορές στόχοι για το πορτογαλικό κρασί πέραν της ΕΕ, είναι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και λιγότερο το Μεξικό. Φυσικά και οι πρώην αποικίες, Βραζιλία και Αγκόλα, χώρες στις οποίες ωστόσο η τιμή του λίτρου είναι σαφώς μικρότερη από τις υπόλοιπες αγορές. Όπως εξήγησε, η στρατηγική της Διεπαγγελματικής Οίνου της Πορτογαλίας για την απορρόφηση του 100% των διαθέσιμων πόρων για τα προγράμματα προώθησης οίνου, θυμίζει αυτή των αεροπορικών εταιρειών για την πληρότητα των πτήσεων. Δηλαδή δεσμεύουν αιτήσεις περισσότερες των διαθέσιμων κονδυλίων, γνωρίζοντας πως στο τέλος ορισμένοι δικαιούχοι δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ώστε ο επόμενος να πάρει τη θέση τους.

Η συμμετοχή του κράτους της Πορτογαλίας στα προγράμματα έχει ως εξής: 30% στα λεγόμενα generic προγράμματα που υλοποιεί η Διεπαγγελματική, συμμετοχή 20% στα προγράμματα των περιφερειών και 0% στα προγράμματα που αναλαμβάνουν ιδιώτες. Παράλληλα εξήγησε πως υπάρχουν αυστηρές χρεώσεις σε όσους κάνουν διπλή εγγραφή σε προγράμματα, ώστε να διασφαλίζεται ένας δίκαιος τρόπος διαμοιρασμού  των κονδυλίων, με αποτέλεσμα μόλις μια φορά να έχει παρουσιαστεί φαινόμενο διπλής συμμετοχής σε κάποια τέτοια δράση.

 Συμμαχία στις νέες φυτεύσεις

Ένας ακόμη άμεσος στόχος της Διεπαγγελματικής είναι η αναζήτηση συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βελτίωση των κριτηρίων κατανομής των δικαιωμάτων φύτευσης και ειδικά της εξεύρεσης ενός πλαισίου που να επιττρέπει τη διεκδίκηση ποσοστού άνω του 1%. Δεδομένου ότι και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, αντιμετωπίζουν παρόμοια εμπόδια, η δημιουργία ενός μπλοκ θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερη αντιμετώπιση από την Κομισιόν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία