Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
WineTrails

Πρόταγμα η μείωση του ΦΠΑ στο κρασί λέει ο ΣΕΟ στο Οικονομικών

Πρώτο σημαντικό βήμα για την στήριξη των οινοποιείων, που επλήγησαν από περιοριστικά μέτρα της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελεί σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον κατώτερο.

skouras

91
0

Στα πλαίσια του προγραμματισμού των επόμενων ενεργειών θα πρέπει να δοθεί πρόταγμα στους κλάδους που επλήγησαν τα μέγιστα από τις συνέπειες της πανδημίας, μεταξύ των οποίων και ο κλάδος της οινοποιίας, τονίζει σε επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΕΟ, «τα βασικά σημεία κατανάλωσης του επώνυμου ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα δεν είναι τα σημεία λιανικής, αλλά τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία, που είναι τα πρώτα που έκλεισαν λόγω της πανδημίας, τα τελευταία που θα ανοίξουν και που θα ανακτήσουν την πελατεία τους σε βάθος χρόνου. Τούτο καθιστά πλέον εύληπτη την κρίση που αντιμετωπίζουν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να προσβλέπουν σε κάποια στοιχειώδη επάνοδο στην κανονικότητα από την άνοιξη του 2021.».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η  μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, θα αποτελέσει και μια ουσιαστική επιβράβευση για το ελληνικό κρασί αναφορικά με όσα σπουδαία έχει επιτύχει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες «πρόκειται για ένα προϊόν με έντονη εξωστρέφεια, που ταξιδεύει την εικόνα της χώρας διεθνώς και ταυτοχρόνως εισφέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους από τις εξαγωγές του», αναφέρει στην επιστολή.

 

Ολόκληρη η επιστολή του ΣΕΟ

ΘΕΜΑ: Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στο κρασί

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Καταρχάς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο σας για τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία της Χώρας μας.

Το μεγάλο στοίχημα, βεβαίως, που θα κληθεί κυρίως το Υπουργείο σας να κερδίσει, είναι η περιφρούρηση της εθνικής οικονομίας ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες. Βεβαίως, κανείς δεν έχει την αυταπάτη ότι η κατάσταση μπορεί από την μία στιγμή στην άλλη να αναστραφεί και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος και προγραμματισμός ώστε σταδιακά να υπάρξει ανάκαμψη. Φρονούμε, όμως, ότι στα πλαίσια του προγραμματισμού των επόμενων ενεργειών θα πρέπει να δοθεί πρόταγμα στους κλάδους που επλήγησαν τα μέγιστα από τις συνέπειες της πανδημίας, μεταξύ των οποίων και ο κλάδος της οινοποιίας.

Έχουμε την πεποίθηση ότι το πρώτο σημαντικό βήμα για την στήριξη των οινοποιείων είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον κατώτερο. Είναι, άλλωστε, ένα αίτημα το οποίο παγίως υποστηρίζουμε, θεωρώντας ότι θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο σύνολο της οικονομίας, παρά την φαινομενική μείωση των δημοσίων εσόδων.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι βασικά σημεία κατανάλωσης του επώνυμου ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα δεν είναι τα σημεία λιανικής, αλλά τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία, που είναι τα πρώτα που έκλεισαν λόγω της πανδημίας, τα τελευταία που θα ανοίξουν και που θα ανακτήσουν την πελατεία τους σε βάθος χρόνου. Τούτο καθιστά πλέον εύληπτη την κρίση που αντιμετωπίζουν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να προσβλέπουν σε κάποια στοιχειώδη επάνοδο στην κανονικότητα από την άνοιξη του 2021.

Περαιτέρω, ωστόσο, θεωρούμε ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, θα αποτελέσει και μια ουσιαστική επιβράβευση για το ελληνικό κρασί αναφορικά με όσα σπουδαία έχει επιτύχει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: πρόκειται για ένα προϊόν με έντονη εξωστρέφεια, που ταξιδεύει την εικόνα της χώρας διεθνώς και ταυτοχρόνως εισφέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους από τις εξαγωγές του. Είναι ένα σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού εμπνέοντας πολλούς νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν με την τέχνη της οινοποιίας, με συνέπεια τη δημιουργία πολλών μικρών οινοποιείων που αποτελούν στην πλειοψηφία τους κοσμήματα για τον κλάδο. Τα μικρά αυτά οινοποιεία πλήττονται ιδιαιτέρως από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Ως γεωργικό προϊόν στηρίζει τα εισοδήματα των αμπελουργών και κρατάει ψηλά την απασχόληση στην ύπαιθρο. Ταυτοχρόνως, η οινοποιία στηρίζει, τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω των εισφορών για τους εργαζομένους τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο, ενώ και μέσω της φορολογία εισοδήματος που δεν είναι αμελητέα συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, φρονούμε ότι η μείωση του ΦΠΑ θα δώσει ένα καίριο χτύπημα στην λαθρεμπορία του οίνου, που τα τελευταία έτη έχει αυξηθεί δραματικότατα. Η άποψή μας είναι ότι όσο και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, πάντοτε οι επιτήδειοι θα βρίσκουν τρόπους να διακινούν παράνομα οίνο. Η μείωση όμως του συντελεστή ΦΠΑ θα δώσει ένα σοβαρό κίνητρο σε πολλούς να σταματήσουν την παράνομη δραστηριότητά τους.

Τέλος, είμαστε της άποψης ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ μόνο φαινομενικά θα επιφέρει μείωση των αντίστοιχων δημοσίων εσόδων. Διότι στην πραγματικότητα η μείωση αυτή, που θα σημάνει περαιτέρω μείωση στην τιμή του κρασιού θα επιφέρει αύξηση στην κατανάλωσή του και διά αυτού του τρόπου αύξηση των εσόδων.

Κύριε Υπουργέ, ας μην ξεχνάμε τελικά, ότι το κρασί δεν είναι είδος πολυτέλειας, αλλά τρόφιμο, το οποίο παραδοσιακά βρίσκεται μέσα στην καθημερινότητα του πολιτισμού μας, και ως τέτοιο πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί και από την φορολογική διοίκηση.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη διαθεσιμότητά σας κι ευελπιστούμε η παρούσα επιστολή μας να αποδώσει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας και σας ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.

Με τιμή,

Γιώργος Σκούρας, Πρόεδρος ΔΣ

Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Γενική Γραμματέας

Θεόδωρος Γ. Γεωργόπουλος, Διευθυντής

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία