BACK TO
TOP
WineTrails

Μια ημέρα αφιερωμένη στο Cabernet

Το Cabernet Sauvignon είναι για πολλούς οινοποιούς και φίλους του κρασιού ο βασιλιάς των ερυθρών ποικιλιών. Η 3η Σεπτεμβρίου είναι η Διεθνής ημέρα αφιερωμένη στο Cabernet Sauvignon.

cabernet

42
0

Τον 17ο αιώνα στη νοτιοδυτική Γαλλία, μια τυχαία διασταύρωση μεταξύ των ποικιλιών Cabernet Franc και του λευκού Sauvignon Blanc, έφερε από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες αμπέλου που έχουν δημιουργηθεί, το Cabernet Sauvignon.

Το Cabernet Sauvignon είναι μια μοναδική ερυθρή ποικιλία που, με χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας και αντοχής σε πολλές αβιοτικές καταπονήσεις και με σκληρή επιδερμίδα ραγών. Μετά την ανακάλυψη της νέας ποικιλίας, το Cabernet Sauvignon άρχισε να καλλιεργείται σε διάφορα μέρη της Γαλλίας, και κυρίως στο Μπορντό, από αμπελουργούς που αναζητούσαν ποικιλίες με αντοχή σε ξηροθερμικές συνθήκες.



Το Cabernet Sauvignon έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και ‘αγαπάει’ πολύ το βαρέλι τόσο στη διαδικασία της ζύμωσης όσο και στη διαδικασία της ωρίμανσης. Τα μοναδικά αρώματα ξύλου, βανίλιας και μπαχαρικών που προέρχονται από το βαρέλι, προστίθενται στα αρώματα των μαύρων μούρων, φραγκοστάφυλου, ευκάλυπτου και πράσινης πιπεριάς του σταφυλιού, μαλακώνουν τις ψηλές τανίνες του και επίσης προσθέτουν στην δομή και την πολυπλοκότητα του.
Στην Ελλάδα τα πρώτα κλήματα C.S. φυτεύτηκαν ατο Μέτσοβο στις αρχές της δεκαετίας του ’60, από τον ιδρυτή του κτήματος Αβέρωφ, τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Από τότε πολλοί Έλληνες οινοπαραγωγοί, χρησιμοποίησαν την ποικιλία αυτή είτε για την παραγωγή μονοποικιλιακών οίνων, είτε για ανάμιξή της με άλλες Ελληνικές και ξενικές ποικιλίες.
Η μοναδική περιοχή ΠΟΠ στην οποία παράγεται κρασί με την συμμετοχή του Cabernet Sauvignon, είναι οι Πλαγιές Μελίτωνα στη Χαλκιδική, όπου παράγεται κρασί σε συνδυασμό με Cabernet Franc και Λημνιό, ενώ περιλαμβάνεται σε πολλούς οίνους ΠΓΕ.
(Με πληροφορίες από το http://www.krasiagr.com/)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία