BACK TO
TOP
WineTrails

Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του οινικού κόσμου

Όπως το κρασί έχει την ιδιότητα να αφηγείται την ιστορία των τόπων και των ανθρώπων, έτσι και η αρχιτεκτονική μπορεί επίσης να μεταφέρει την ιστορία μιας συγκεκριμένης περιόδου και ενός συγκεκριμένου τόπου. Η εποχή στην οποία ένα αρχιτεκτονικό στυλ εξελίχθηκε και διαδόθηκε αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό, την πολιτική και την ευημερία ενός λαού. Και, φυσικά, αποκαλύπτει τα οικοδομικά υλικά και τις τεχνικές που ήταν διαδεδομένα σε κάθε ιστορική περίοδο.

Villa_della_Torre_Allegrini-1

157
0

Δεδομένου λοιπόν ότι το κρασί και η αρχιτεκτονική μοιράζονται αυτήν τη συναρπαστική ιδιότητα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές φορές συνδέονται. Πράγματι, μερικά από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου είναι οινοποιεία. Μια ματιά σε αυτά τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα προσφέρει μια συναρπαστική ευκαιρία εξερεύνησης του κόσμου.

Shavnabada Monastery of St. George - Kartli, Γεωργία

 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας είναι μια από τις παλαιότερες στον κόσμο με τις απαρχές της να εντοπίζονται στον 4ο αιώνα μ.Χ. Την ίδια περίοδο, η οινοποίηση θεωρήθηκε σημαντική μοναστική δραστηριότητα.

Η Μονή Shavnabada κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, σε μια περίοδο πλούτου και ευμάρεια κατά την οποία ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός επηρεαζόταν σε μεγάλο βαθμό από τη θρησκεία. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες αρχιτεκτονικές κατασκευές εκείνης της περιόδου, τα κτίρια μέσα σε αυτό το μοναστικό συγκρότημα διαθέτουν θολωτές, καλυμμένες με τοιχογραφία οροφές που εκτείνονται προς τα πάνω για να σηματοδοτήσουν την προσέγγιση του του θείου στοιχείου.

Το κελάρι της Μονής ανακαινίστηκε το 1992 και ξεκίνησε να παράγει και πάλι κρασί το 1998, υπό την εποπτεία του αδελφού Μάρκου. Τα σταφύλια συλλέγονται χειρωνακτικά και οινοποιούνται με παραδοσιακές μεθόδους για να εμφιαλωθούν και να πωληθούν στην ανυπόμονη αμερικανική αγορά.

Villa Della Torre Allegrini – Βερόνα, Ιταλία

 

Μεταφερόμαστε στην Ιταλία και την περίοδο της Αναγέννησης. Η αρχιτεκτονική αποφεύγει τις μεσαιωνικές δομές γοτθικού στιλ, ενώ αντίθετα τονίζει την αρμονία και το συναίσθημα. Η Villa Della Torre Allegrini σχεδιάστηκε από δύο αρχιτέκτονες, ο ένας εκ των οποίων ήταν μαθητής του Ραφαήλ, και ολοκληρώθηκε γύρω στο 1545.

Η οικογένεια Allegrini, κορυφαίος παραγωγός του κρασιού Amarone, απέκτησε το συγκεκριμένο ακίνητο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και δημιούργησε μέσα σε αυτό πολυτελή καταλύματα φιλοξενίας. Οι επισκέπτες του οινοποιείου μπορούν να παρατηρήσουν πολλές πτυχές του ιταλικού αναγεννησιακού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, όπως τα τέσσερα γιγαντιαία τζάκια της βίλας που πλαισιώνονται από τα σαγόνια έκπτωτων αγγέλων, δαιμόνων, θαλάσσιων τεράτων και λεόντων, ή το περιστύλιο, μια αυλή που περιβάλλεται από κίονες η οποία κάποτε χρησίμευσε ως χώρος υποδοχής των ευγενών.

The Rhine House at Beringer Vineyards - St. Helena, CA


Το Rhine House αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα βικτοριανής αρχιτεκτονικής, ένα στιλ που χαρακτηρίζεται από γοτθικά στοιχεία τα οποία συνδυάζονται με γαλλικές, ιταλικές και αιγυπτιακές επιρροές. Το συγκεκριμένο στυλ ήταν δημοφιλές στην Αγγλία του 19ου αιώνα και της Βασίλισσας Βικτώριας.

Το κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1884 και κόστισε μόλις 28.000 δολάρια. Το αρχοντικό των 17 δωματίων κατασκευάστηκε ως ιδιωτική κατοικία του συνιδρυτή αμπελώνα Frederick «Fritz» Beringer. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακαίνιση του κτιρίου το 2009 κοστίζει περίπου 3.000.000 δολάρια.

 

Σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Albert Schroepfer, το κατάλυμα διαθέτει περίτεχνα στοιχεία όπως πυργίσκους, οροφή από σχιστόλιθο της Πενσυλβανίας, σκαλιστά ξυλόγλυπτα και 41 περίτεχνα παράθυρα βιτρό, που αντικατοπτρίζουν τις τάσεις της βικτοριανής εποχής.

Codorníu - Penedès, Ισπανία


Γνωστός για τον σχεδιασμό αρκετών από τα σημαντικότερα κτίρια της Βαρκελώνης, ο διάσημος αρχιτέκτονας Josep Puigi Cadafalch άφησε το αποτύπωμα του Μοντερνισμού της Καταλονίας στο οινοποιείο ενός από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού της Ισπανίας, του Codorníu.

Το 1895, ο Manuel Raventós προσέλαβε τον Puigi Cadafalch για να επεκτείνει το οινοποιείο και τα κελάρια. Εκείνη την εποχή, ο Μοντερνισμός της Καταλονίας αποτελούσε μια τοπική ερμηνεία της Art Nouveau. Αυτό το διακοσμητικό στυλ ρευστών γραμμών αντλούσε έμπνευση από τη φύση και εξέφραζε μια αντίδραση ενάντια στη βιομηχανοποίηση και τον μειωμένο ρόλο της χειροτεχνίας.

Estate Argyros – Σαντορίνη, Ελλάδα

 

Το νέο κτίριο του Κτήματος Αργυρού, το οποίο ιδρύθηκε το 1903, ολοκληρώθηκε το 2016 από το Oikos Architecture. Οι νέες εγκαταστάσεις σχεδιάστηκαν για να προβάλλουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης σε όλο τον κόσμο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που έπρεπε να ξεπεράσουν η ομάδα των αρχιτεκτόνων ήταν ο λάθος προσανατολισμός του κτιρίου όσον αφορά την θέα και τους αμπελώνες. Η βασική ιδέα του Oikos Architecture ήταν να στρέψει τους άξονες του κτιρίου προς τη θάλασσα και τους αμπελώνες.

Θόλοι, τοξωτά παράθυρα, πυκνοί τοίχοι με μικρά ανοίγματα και όλα τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία αποδόθηκαν με σύγχρονο τρόπο. Η βασική ιδέα και προτεραιότητα του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός κτίσματος σε απόλυτη αρμονία με το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, που θα χαρακτηριζόταν από απλότητα και πλαστικότητα.

Με πληροφορίες από το winemag.com και το el.ozonweb.com
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία