Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
WineTrails

Στον τόπο του όλη η δύναμη του κρασιού

Απλές σε νόημα αλλά μεγάλες σε δύναμη είναι οι στιγμές που ξεχωρίζει από την πολύχρονη πορεία του στον εγχώριο οινικό γίγνεσθαι ο Δημήτρης Κατσαρός.

03_20

38
0

Συνέντευξη Δημήτρης Κατσαρός 

 Ένας γιατρός με καταγωγή από το Αργυροπούλι της Λάρισας, που βρέθηκε εν έτει 1978 με ένα μικρό οικόπεδο στην Κρανιά, το οποίο στη μια του άκρη είχε και λίγα ντόπια κλήματα από ένα παλιό αμπέλι. Τα χρόνια πέρασαν, τα αμπέλια έγιναν πολλά, ήρθε και το οινοποιείο, οι ετικέτες με τα λουλούδια του Ολύμπου μάγεψαν και το όνομα του Δημήτρη Κατσαρού μπήκε στο πάνθεον των αναμορφωτών της εγχώριας οινοποιίας δίπλα σε αυτά των Ευάγγελου Αβέρωφ, Γιάννη Καρρά και της οικογένειας Μπουτάρη. Κι όμως, όταν κανείς συναντά τον έμπειρο οινοποιό, διαπιστώνει ότι το μεράκι δεν στέρεψε και η επιστημοσύνη του έγινε πολύτιμη κληρονομιά για τη νέα γενιά.

Φιλοσοφία του Κτήματος Κατσαρού, όπως διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη του Wine Trails στην Κρανιά στα μέσα Ιουλίου, είναι να αποδίδεται όσο το δυνατόν καλύτερα η δύναμη του τόπου στον οποίο εξελίσσεται η όλη προσπάθεια. Μ’ αυτή την έννοια, για τον δημιουργό του Δημήτρη Κατσαρό, όπως και τη διάδοχη γενιά, τον γιο του Ευρυπίδη, ίσως να μην έχουν τόσο σημασία οι ποικιλίες, όσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσδίδει σ’ αυτές το υψόμετρο και το κατάλληλο για την αμπελουργία μικροκλίμα των αμπελώνων.  Γι' αυτό, όπως τονίζουν με κάθε τρόπο, στο Κτήμα Κατσαρού ουδέποτε έθεσαν τις στρεμματικές αποδόσεις πάνω από τη συνολικη ισορροπία των ποιοτικών παραμέτρων των παραγόμενων οίνων.

Αν θέλουμε να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή, τι θα λέγαμε;

Βρέθηκα στην Κρανιά άνοιξη του 1978 για βόλτα, μαγεύτηκα και το υποσυνείδητο μίλησε, ήθελα ένα σπίτι στην εξοχή. Ήμουν 30-31 ετών, είχα ανοίξει το ιατρείο μετά τη μετεκπαίδευση στην Αγγλία και δεν σκέφθηκα παραπάνω. Κυριακή έγιναν αυτά, την Τετάρτη κάναμε συμβόλαιο για το μικρό οικόπεδο, το οποίο στη μια του άκρη είχε και λίγα ντόπια κλήματα από ένα παλιό αμπέλι. Σε έναν χρόνο ήταν έτοιμο και το σπίτι.


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Κατσαρού στον Γιάννη Πανάγο στο Winetrails που κυκλοφορεί το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου μαζί με την Agrenda.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία