BACK TO
TOP
WineTrails

Βράβευση βιβλίου του Διευθυντή Σ.Ε.Ο. από το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου πληροφορήθηκε με χαρά την φετινή βράβευση, από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), του συλλογικού τόμου με θέμα το δίκαιο των ονομασιών προέλευσης και των εμπορικών σημάτων οίνου που επιμελήθηκε ο Διευθυντής του, κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος.

georgopoulos_2_2

78
0

Ειδικότερα, το έργο Th. Geogopoulos (επιμ.) «Appellations d’origine et marques vitivinicoles  - Conflits, mimétismes et nouveaux paradigmes », που εκδόθηκε το 2019 από τον εκδοτικό οίκο Mare & Martin (Παρίσι) απέσπασε το βραβείο του OIV για το 2020 στην κατηγορία « Δίκαιο Αμπέλου και Οίνου ».

Το βιβλίο εξετάζει, με την συμβολή ειδικών επιστημόνων (πανεπιστημιακών, δικηγόρων, εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Πνευματική Ιδιοκτησία), τις ιδιαιτερότητες του νομικού καθεστώτος προστασίας ονομασιών προέλευσης και εμπορικών σημάτων στον χώρο του οίνου καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις. Με έμφαση στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με μελέτες που αφορούν την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων σε τρίτες χώρες (Η.Π.Α. και Αυστραλία), η έκδοση εξετάζει την εμφάνιση νέων μοντέλων δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για τα οινικά προϊόντα, όπως το συλλογικό σήμα.

Ο υπεύθυνος της έκδοσης, Θεόδ. Γεωργόπουλος, πανεπιστημιακός στην Νομική Σχολή της Reims, κάτοχος της ευρωπαϊκης έδρας Jean Monnet για το αμπελοοινικό δίκαιο, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου της Καμπανίας εξέφρασε με την ιδιότητα του Διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, «αυτή η διάκριση να ανοίξει τον δρόμο για μια πιο συστηματική μελέτη του αμπελοοινικού δικαίου και στην Ελλάδα, αλλά και για την εφαρμογή νέων ιδεών καθώς η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της αμπελοοινικής νομοθεσίας είναι πιο έντονη από ποτέ».

Το βραβείο του OIV οργανώνεται από το 1930 με σκοπό την διάκριση έργων που προάγουν την μελέτη και τον πολιτισμό του κρασιού στις διάφορες εκφάνσεις του. Φέτος, την Επιτροπή προήδρευσε η Azélina Jaboulet-Vercherre, συγγραφέας της οποίας τα έργα προβάλλουν την ιστορία και το πολιτισμικό υπόβαθρο του κρασιού. Η Πρόεδρος της Επιτροπής συνεχάρη τους βραβευθέντες και ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής ανά τον κόσμο για την καθοριστική συμβολή τους.

Ο OIV, διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1924 θεωρείται ο «Ο.Η.Ε» της Αμπέλου και του Οίνου και εργάζεται κυρίως για την διεθνή εναρμόνιση των πρακτικών του αμπελοοινικού τομέα αλλά και για την προβολή του κρασιού ως πολιτιστικού αγαθού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία