Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
WineTrails

Διχογνωμία ΕΕ διατηρεί στο 1% τις νέες άδειες φύτευσης ως το 2045

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των αδειών φύτευσης αμπέλου από το 1% που ισχύει σήμερα στο 2%, φαίνεται ότι κολλάει στην δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και της Ευρωβουλής, που συμφώνησαν όχι μόνο να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά να παραταθεί κιόλας μέχρι το 2045.

mauricionewplantacion4

190
1

Προ ολίγων ημερών, το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, μέσω της τεχνικής του επιτροπής, αποφάσισε να παρατείνει το καθεστώς έγκρισης για  νέες Άδειες φύτευσης αμπέλων έως το 2045. Σημειώνεται εδώ ότι αρχικά το Συμβούλιο  πρότεινε να παραταθεί η διάρκεια για το αμπελουργικό δυναμικό από το 2030 έως το 2040, κάνοντας ένα βήμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το τελευταίο υποστηρίζει παράταση έως το 2050.

Πλέον, για να τερματιστεί η επέκταση των αδειών για νέα φύτευση αμπέλων μετά το 2030, η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία πρότεινε πρόσφατα διπλασιασμό του ετήσιου ανώτατου ορίου για την φύτευση αμπέλων, από 1% σε 2% των φυτεμένων εκτάσεων για κάθε κράτος μέλος. Μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε από το Συμβούλιο.

Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις που γίνονται εν όψει της οριστικοποίησης της ΚΑΠ, συνιστούν το πεδίο στο οποίο θα κριθεί η εξέλιξη αυτή, με απόφαση, να συμπεριλαμβάνεται και στα νομικά κείμενα της νέας ΚΑΠ.

Το καθεστώς αδειοδοτήσεων ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016, αφορά την ανάπτυξη του οίνου και είναι "ένας ουσιαστικός μηχανισμός για την προσαρμογή της προσφοράς οίνου στη ζήτηση και, επομένως, αποτρέπει την επιστροφή στα επίπεδα της υπερπαραγωγής του εικοστού αιώνα", εξηγεί ένα δελτίο τύπου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της οποίας ο πρόεδρος, γερουσιαστής Jean-François Rapin .Ο γερουσιαστής τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει με τη σειρά της να αφομοιώσει αυτόν τον ευχάριστο συμβιβασμό, ειδικά δεδομένου ότι ο ευρωπαϊκός αμπελώνας πλήττεται πολύ από την οικονομική κρίση, καθώς και από τις αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-02-2021 13:32Κωνσταντίνος Γ.

Αποφασίζουν και σχεδιάζουν κεντρικά οι Βρυξέλες και όχι η ελευθερη αγορά πόσους αμπελώνες σηκώνει η ΕΕ. Ο Μαρξ και ο Λένιν θα ηταν υπερήφανοι.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία