BACK TO
TOP
WineTrails

Mε την τιμητική έκδοση «Οινάνθη», τιμά ο κλάδος του οίνου την Σταυρούλα Κουράκου

Ένα ευχαριστώ, όσο μεγάλο και να είναι, μοιάζει λίγο για μια γυναίκα που υπηρετησε για μισό αιώνα το ελληνικό κρασί στα διεθνή κέντρα αποφάσεων με κύρος, επιστημονική κατάρτιση και αποφασιστικότητα. Ο λόγος φυσικά για την Σταυρούλα Κουράκου.

b_kourakou

317
0

Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης, 28 οινοποιεία και συνεταιριστικοί φορείς ανέλαβαν μαζί την πρωτοβουλία χορήγησης της τιμητικής έκδοσης "Οινάνθη": Μια συλλογή από 50 κείμενα από το αρχείο της Σταυρούλας Κουράκου, μια περιήγηση στην πολύτιμη εργογραφία της μεγάλης κυρίας του ελληνικού κρασιού, με έναν συμβολικό τίτλο που παραπέμπει στα "εύοσμα άνθη της άγριας αμπέλου". Μαζί με το βιβλίο των εκδόσεων Φοίνικας, συστήνουν στο κοινό ανεπιφύλακτα να ακολουθήσουν και τη σελίδα Οινάνθη στο Facebook, με πρωτότυπο εικονογραφικό υλικό και μικρές ιστορίες από το μεγάλο έργο της Σταυρούλας Κουράκου.

H επίσημη παρουσίαση της έκδοσης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα  30/1/2023 στις 18:00-19:00 (Αίθουσα Royal), στο Ξενοδ. Μεγάλη Βρετάννια, στο πλαίσιο των «ΒορΟινών της Αθήνας».

Η Σταυρούλα Κουρκάκου, μέσα από την έρευνα και μελέτη της αρχαίας γραμματείας αλλά και της συνακόλουθης λατινικής και βυζαντινής, ερμηνεύσει πληθώρα αμπελοοινικών θεμάτων συνεισφέροντας στην γνώση του παρελθόντος και στην ανάδειξη της διαχρονικότητας ορισμένων αξιών οινικού πολιτισμού.

Το βιβλίο αυτό,, εμπλουτισμένο με πρωτότυπο εικονογραφικό υλικό, συγκεντρώνει κείμενα από το ευρύ και πολυδιάστατο πεδίο θεμάτων που πραγματεύεται στο πολύτιμο έργο της, κείμενα που συνδυάζουν αρμονικά  τεχνική γνώση και κλασική παιδεία και συγκροτούν την «μυθολογία» του οίνου ως πολιτισμικού αγαθού.

Η έκδοση του βιβλίου έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία

Η Σταυρούλα Κουράκου, το τελευταίο μνημειώδες βιβλίο της Malvasia, o περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα (Εκδόσεις Φοίνικα 2020), το προσέφερε σε ορισμένους οινοποιούς με τους οποίους τη συνδέουν αισθήματα ιδιαίτερης εκτίμησης και παλαιάς φιλίας, με την αφιέρωση: «Στα 92 μου χρόνια καταθέτω την πένα μου και με αυτό το κύκνειο άσμα μου σας εκφράζω…»και εξέφρασε στον καθένα αυτά που ήθελε να πει.

Η φράση αυτή συγκλόνισε ορισμένους παραλήπτες, οι οποίοι την εξέλαβαν – όπως και ήταν – ως αποχαιρετιστήριο χαιρετισμό. Τους έκανε να νοιώσουν ότι η μούσα του ελληνικού οίνου, αυτή που τον υπηρέτησε μια ολόκληρη ζωή έκλεισε τον κύκλο της. Έτσι αποφάσισαν να επιχορηγήσουν μια έκδοση προς της τιμή της με κείμενα από το πλούσιο αρχείο της.

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία