BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Απαραίτητο αμινοξύ η μεθειονίνη στη διατροφή των χοίρων

Οι χοίροι, εξαιτίας του μεγάλου ρυθμού ανάπτυξης τους, έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πρωτεϊνες και απαραίτητα αμινοξέα, όπως η λυσίνη και η μεθειονίνη.

28517353_xl9870

112
0

L-Μεθειονίνη

 Dr. Behnam Saremi, Επικεφαλής Τεχνικού Κέντρου, CJ Europe GmbH

 Η μεθειονίνη (Met) είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ στους  χοίρους. Θεωρείται ως το δεύτερο περιοριστικό αμινοξύ στις τυπικές διατροφές των χοίρων. Έτσι, η συμπλήρωση μεθειονίνης στην τροφή για την εξισορρόπηση των αμινοξέων του θείου (SAA) έχει μακρά ιστορία στη διατροφή των χοίρων. Η ανεπάρκεια μεθειονίνης όχι μόνο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση των χοίρων αλλά επίσης μειώνει δραματικά την πιθανή οξειδοαναγωγική αξία των ιστών (Bauchart-Thevret et al. 2009). Η ανεπάρκεια μεθειονίνης μειώνει τη σύνθεση πρωτεϊνών και DNA στα περισσότερα από τα σημαντικά όργανα (έντερο, ήπαρ, σπλήνα και στομάχι) (Bauchart-Thevret et al. 2009). Η κατάποση  μεθειονίνης αρχίζει να μεταβολίζεται απευθείας στο έντερο: το έντερο χρησιμοποιεί το 20% της μεθειονίνης που έχει ληφθεί (ονομάζεται μεταβολισμός πρώτης διέλευσης), το 49% της μεθειονίνης που καταναλώνεται θα χρησιμοποιηθεί για μεθυλίωση (διαμεθυλίωση) και το 32% της μεθειονίνης που θα προσληφθεί θα μετατραπεί σε κυστεΐνη (μετάγγιση) σε ολόκληρο το σώμα (Riedijk et al. 2007).

Βιοδιαθεσιμότητα πηγών μεθειονίνης

Η μεθειονίνη μπορεί να παρέχεται μέσω πρώτων υλών ή με την προσθήκη συμπληρωματικής μεθειονίνης  στη ζωοτροφή. Οι πρώτες πηγές μεθειονίνης που έγιναν εμπορικά διαθέσιμες ήταν η DL-Μεθειονίνη και το υγρό υδρόξυ ανάλογο (DL-HMTBA) που διατίθεται σε δύο μορφές: υγρό λιπαρό οξύ (MHA-FA) ή άλας ασβεστίου σε σκόνη (MHA-Ca). Αυτές οι πηγές μεθειονίνης παράγονται από μη ανανεώσιμους πόρους μέσω χημικής σύνθεσης. Επειδή η L-Μεθειονίνη είναι η φυσική μορφή μεθειονίνης (η μόνη μορφή που το ζώο μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα), η D-Μεθειονίνη  και η DL-HMTBA πρέπει να μετατραπούν σε L-Μεθειονίνη από το ίδιο το ζώο, αυτό όμως κοστίζει ενέργεια, δραστηριότητες ενζύμων, αμινοξέα (για αμίνωση της κετο-μεθειονίνης) και κυτταρικές ικανότητες (σχήμα 1).



Σχήμα 1. Μεταβολισμός διαφορετικών διαιτητικών πηγών μεθειονίνης (Met). Η μεθειονίνη  η ισομερής D-Μεθειονίνη  και ο πρόδρομος Μεθειονίνη DL-2-υδροξυ-4- (μεθυλθειο) βουτανοϊκό οξύ (DL-HMTBA) πρέπει να μετατραπούν σε L-Μεθειονίνη για χρήση. Διαφορετικά ένζυμα και συμπαράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία (προσαρμοσμένο από τους Zhang et al. 2018).

Από το 2015, η L-Μεθειονίνη είναι επίσης διαθέσιμη στο εμπόριο (σε μεγάλες ποσότητες) η οποία παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Η κρυσταλλική L-Μεθειονίνη παρέχει την ευκαιρία να απαλλάξει τα ζώα εκτροφής από την εξαιρετικά περιττή δουλειά της μετατροπής του D ισομερούς και των προδρόμων, σε L-Μεθειονίνη.

 Η DL-HMTBA και η DL-Μεθειονίνη θα μπορούσαν εύκολα να αντικατασταθούν με χαμηλότερη ποσότητα L-Μεθειονίνης χωρίς να διακυβεύεται η απόδοση των ζώων. Η L-Μεθειονίνη δημιουργεί επίσης μια καλύτερη κατάσταση οξειδοαναγωγής για τους χοίρους. Έτσι, οι πελάτες μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα χρησιμοποιώντας την L-Μεθειονίνη ως συμπληρωματική πηγή μεθειονίνης και μπορούν να στηρίξουν τους χοίρους τους με μια πιο υγιεινή και πιο βιώσιμη λύση.

Η Best Amino L-Μεθειονίνη της εταιρείας ΚΑΡΒΕΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. είναι η πρώτη καθαρή L-Μεθειονίνη και παράγεται με ζύμωση, η οποία την καθιστά πλήρως διαθέσιμη σε βιοδραστική L μορφή καθαρότητας min 99%.





Περισσότερες πληροφορίες στην ιστιοσελίδα: 

https://karvelasavee.gr/el/home/            

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος