BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Ο Ελληνικός μαύρος χοίρος στα χνάρια του JAMON IBERICO

Μετρώντας περίπου 40 εκτροφές στη χώρα μας και 3.000 ζώα, ο Ελληνικός Μαύρος χοίρος είναι μία εκτροφή που ακολουθεί τον δικό της δυναμικό δρόμο, συνυφασμένο με τα γκουρμέ εστιατόρια και τα special αλλαντικά τα οποία έδιναν στον παραγωγό 10-12 ευρώ το κιλό σε νορμάλ περιόδους.

e844e95264ef8258be8cdea5b6544ed7_XL

271
0

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αξιοποιούνται για την εκτροφή τους βοσκοτόπια (προ αφρικανικής πανώλης η οποία ανάγκασε σε σταβλισμό) και το πριμ των Σπάνιων φυλών των 215 ευρώ, έχουν στηθεί μικρές αλλά δυναμικές μονάδες. Μιλώντας στην Agrenda, ο πρωτεργάτης του καθαρόαιμου μαύρου χοίρου, Δημήτρης Δήμου, τόνισε πως θα μπορούσε από την εκτροφή αυτή να παραχθεί το δικό μας «Jamon iberico» που μοσχοπουλάνε οι Ισπανοί. Αρκεί εδώ να τονιστεί ότι οι 13.000 τόνοι προϊόντος έφεραν έναν τζίρο 4 δις ευρώ σε λιανικές πωλήσεις, μόνο στην Ισπανία. «Άλλωστε οι Ηρώδιοι ήταν αυτοί που πήγαν τον μαύρο χοίρο στην Ισπανία το 900 π.χ», τόνισε με νόημα ο κ. Δήμου.

Κατά τον ίδιο, μέχρι σήμερα η ελληνική κτηνοτροφία δεν έχει εκμεταλλευτεί τους πλούσιους βοσκοτόπους της χώρας για διάφορους λόγους γραφειοκρατικούς και μη, κάτι που έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος και την εξάρτηση από ξένες ζωοτροφές στον χοιροτροφικό κλάδο. Επιπλέον το κρέας του μαύρου χοίρου, έχει βρεθεί πως περιέχει πρωτεΐνες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κάτι που του δίνει επιπλέον υπεραξία, όπως είχε ανακοινώσει πέρσι, ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτριος Κουρέτας.

Όπως είναι φυσικό, όπως και ο υπόλοιπος κλάδος της χοιροτροφίας, έτσι και οι εκμεταλλεύσεις μαύρου χοίρου έχουν πληγεί έντονα από τον κορωνοϊό. «Από την 1η Μαρτίου, δεν έχω κόψει ούτε ένα τιμολόγιο. Και τώρα που θα ανοίξει ξανά η εστίαση, δεν πιστεύω να γίνουν πολλά πράγματα», σημειώνει ο κ. Δήμου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος