Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού προβάτου στη Κοζάνη

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού προβάτου στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και συγκεκριμένα σε περιοχή του Δήμου Εορδαίας, διαπίστωσε το Τμήμα Κτηνιατρικής την περασμένη Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, ενώ παράλληλα έχουν αναφερθεί αρκετά ύποπτα κρούσματα και σε άλλες περιοχές για τα οποία ήδη διεξάγεται εργαστηριακός έλεγχος.

provata-thumb-large

300
0

Η νόσος που οφείλεται σε ιό και δε θεραπεύεται προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα, που νοσούν και βαρύτερα, τις αίγες, με ελαφρότερη εικόνα, αλλά και τα βοοειδή, που πολύ σπάνια όμως εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών.

Μεταδίδεται με κουνούπια, τα οποία μολύνονται τσιμπώντας άρρωστα ζώα και στη συνέχεια μεταδίδουν τον ιό σε υγιή ζώα. Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι: Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, έντονη σιελόρροια, άφθονο ρινικό έκκριμα, φλεγμονή του στόματος, πρήξιμο της κεφαλής, οίδημα των χειλιών και της γλώσσας, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη μπλε γλώσσα, θάνατοι και μείωση της παραγωγής.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ασθένειας λαμβάνονται αυστηρά υγειονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν σοβαρούς περιορισμούς των μετακινήσεων των ζώων σε όλες τις γύρω εκμεταλλεύσεις.

ert.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία