
Η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών της ΕΕ (ΕΕ 27 + ΗΒ) για εκτρεφόμενα ζώα το 2020 εκτιμάται σε 161,4 εκατ. τόνους, καταγράφοντας μείωση 2,2% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις των μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Σύνθετων Τροφίμων-FEFAC.
Όλες οι κύριες κατηγορίες ζωοτροφών αναμένεται να μειωθούν, κυρίως ως αποτέλεσμα του συνδυασμένου έμμεσου αντίκτυπου της COVID-19 που επηρεάζει τη ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα ζωικής προέλευσης αλλα και των άμεσων επιπτώσεων της εξάπλωσης ζωικών ασθενειών (αφρικανική πανώλη των χοίρων, γρίπη των πτηνών).
Η παραγωγή ζωοτροφών, η οποία εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 2,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποφέρει περισσότερο από τα μέτρα COVID-19 που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου κύματος, ιδίως με το κλείσιμο της αλυσίδας HORECA (Hotel / Restaurant / Catering ).
Η μειωμένη ζήτηση για πιο ακριβά τεμάχια κρέατος, όπως μοσχάρι, φρέσκο κρέας και υψηλής αξίας γαλακτοκομικά προϊόντα, επηρέασε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Οι αγρότες έχουν μειώσει τη χρήση σύνθετων ζωοτροφών στις αναλογίες ζωοτροφών τους, προκειμένου να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ζώων. Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει μόνο από την αυξανόμενη ζήτηση στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι συνθήκες ξηρασίας οδήγησαν σε κακές συγκομιδές ζωοτροφών.
Όσον αφορά την παραγωγή ζωοτροφών στην ΕΕ, προβλέπεται μείωση κατά 1,1%. Η διάδοση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων πυροδότησε την κινεζική απαγόρευση εισαγωγής χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία. Η Ισπανία μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει μόνο τη Γερμανία κατά την εξαγωγή στην Κίνα, λόγω της περιορισμένης παραγωγικής ικανότητας.
Επίπτωση της απαγόρευσης αυτής είναι ότι το χοιρινό κρέας που προορίζεται αρχικά για εξαγωγή στην Κίνα θα παραμείνει στην Ευρώπη, επηρεάζοντας την παραγωγή ζωοτροφών χοίρων. Εκτός από την αφρικανική πανώλη, ορισμένα κράτη μέλη (π.χ. οι Κάτω Χώρες), περιορίζουν τα κοπάδια τους για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές εκπομπές.
Η παραγωγή ζωοτροφών πουλερικών, θα μειωθεί κατά 2,7% μετά από αρκετά χρόνια σταθερών αυξήσεων. Ο τομέας των πουλερικών αντέδρασε στα μέτρα περιορισμού της COVID-19 που ξεκίνησαν την άνοιξη του 2020 μειώνοντας την παραγωγή του, οδηγώντας σε σημαντικά χαμηλότερη ζήτηση για ζωοτροφές πουλερικών.
Μετά από μια περίοδο μερικής ανάκαμψης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένεται περαιτέρω μείωση έως το τέλος του έτους, κυρίως στη Ρουμανία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.
Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε πολλά μέρη της Ευρώπης θα παρεμποδίσει οποιαδήποτε ανάκαμψη. Η παραγωγή ζωοτροφών πουλερικών μπορεί ενδεχομένως να χάσει τη θέση της ως ηγετική κατηγορία παραγωγής βιομηχανικών σύνθετων ζωοτροφών της ΕΕ σε ζωοτροφές χοίρων, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, ως αποτέλεσμα μιας συνεχούς πτωτικής τάσης.
Πηγή: FEFAC