BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Συναγερμός για μινκ στη Θεσσαλονίκη, θανάτωση ζώων στην Κοζάνη

Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης η πληροφορία ότι πολύ κοντά στον αστικό ιστό της πόλης υφίσταται μονάδα εκτροφής μινκ με 1.200 ζώα. Εν τω μεταξύ σε θανάτωση θα οδηγηθούν αρχής γενομένης από το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, τα 2.500 μινκ που προσβλήθηκαν από την Covid-19 σε μονάδα εκτροφής στο Καλονέρι του δήμου Βοϊου Κοζάνης.

mink-dania-metallaxi-coronavirus-who

86
0

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι συναγερμό έχει σημάνει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η πληροφορία ότι πολύ κοντά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, στην Ανατολική πλευρά της πόλης, εντός των ορίων του Δήμου Πυλαίας, υφίσταται φάρμα εκτροφής μινκ με 1.200 ζώα που λειτουργεί νομότυπα.

Κλιμάκιο κτηνιάτρων της Αντιπεριφέρειας Αγροτικής Οικονομίας, από το πρωί του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου, έχει σε εξέλιξη επιχείρηση λήψης δειγμάτων από την επίμαχη φάρμα, ώστε να διασφαλιστεί πως τα ζώα κι οι ιδιοκτήτες της εκτροφής δεν έχουν προσβληθεί από τον Covid-19.

Την επιχείρηση δειγματοληψίας επιβεβαίωσε στο Agronews ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Μπάτος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια καθαρά προληπτική ενέργεια από την κτηνιατρική υπηρεσία, έπειτα από τα κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία, αφού ο κλινικός έλεγχος που προηγήθηκε δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό.

Πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας αναφέρουν πως το πλάνο είναι να ληφθούν περί τα 40 δείγματα. Ο αριθμός αν και αναλογικά με το σύνολο των ζώων της εκτροφής μοιάζει μικρός, με δεδομένη ότι η μετάδοση του ιού γίνεται με μεγάλη ταχύτητα σε αυτού του είδους τα ζώα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσής τους σε σχετικά μικρούς χώρους, θεωρείται πως μπορεί να δώσει ασφαλή εικόνα για την κατάσταση του συνολικού πληθυσμού.

Τα δείγματα πρόκειται στη συνέχεια να μεταφερθούν σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έκανε τις σχετικές αναλύσεις και στα δείγματα από τη Δυτική Μακεδονία, από όπου βγήκαν τα θετικά κρούσματα. Τα αποτελέσματα από τη δειγματοληψία αναμένεται να βγουν πιθανότατα αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Στις προθέσεις της Αντιπεριφέρειας Αγροτικής Οικονομίας, σύμφωνα με τον κ. Μπάτο, είναι οι προληπτικοί έλεγχοι να αποκτήσουν μια σταθερή περιοδικότητα, επιπέδου μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών, προκειμένου η υγεία της φάρμας να παρακολουθείτε στενά και να αποφευχθεί τυχόν απειλή μόλυνσής της, που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Προ της κινητοποίησης του Σαββάτου, κατά τις πληροφορίες του Agronews, προηγήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής τηλεδιάσκεψη, για το συγκεκριμένο θέμα, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιακών φορέων, του ΕΚΕΤΑ, της Πολιτικής Προστασίας και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή. Σε αυτή λήφθηκαν οι αποφάσεις να γίνουν άμεσες ενέργειες για τους ελέγχους και αυτός ήταν ο λόγος που η δημόσια υπηρεσία κινητοποιήθηκε πρωί Σαββάτου.

Στα σημαντικά της υπόθεσης είναι ότι στη συγκεκριμένη φάρμα, περί τα τέλη Αυγούστου του 2020, ξεκίνησε διαδικασία διοικητικής αποβολής της από το σημείο που βρίσκεται, διότι δεν κατέχει άδεια λειτουργίας. Μάλιστα με απόφαση των αρμόδιων αρχών της Περιφέρειας της επιβλήθηκε και πρόστιμο, το οποίο και ο ιδιοκτήτης της το πλήρωσε.

Η διαδικασία της αποβολης, ωστόσο «πάγωσε», καθώς από τα τέλη Σεπτεμβρίου, το αρμόδιο υπουργείο εξέδωσε απόφαση, η οποία αφορά όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αδιακρίτως, παρατείνοντας έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2022 τη λειτουργία τους, προκειμένου όσο έχουν εκκρεμότητες με τις άδειες τους, να τις διευθετήσουν.

Σε σχετικό ερώτημά μας, ο κ. Μπάτος τόνισε πως βάσει της ενημέρωσης που έχει από τους κτηνιάτρους της υπηρεσίας, το θέμα της άδειας είναι τυπικό και ότι κατά τα άλλα έχει τις προδιαγραφές, υγειονομικές, όσο και περιβαλλοντικές, αλλά και από άποψη χωροθέτησης εκτός σχεδίου, ώστε να θεωρείται πως πληροί τους όρους για να αδειοδοτηθεί, εάν και όταν καταθέσει και τα τυπικά έγγραφα.



Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε απόφαση βάση της οποίας «θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν από την Covid-19 και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια». Με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και παρακολουθείται στενά η κατάσταση, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σε εφαρμογή το δόγμα της Ενιαίας Υγείας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών που πραγματοποιεί το Υπουργείο για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της υγείας των ζώων, με αφορμή τα κρούσματα της νόσου COVID19 που έχουν εντοπιστεί τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε ζώα σε μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας, έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής μετάδοσης της νόσου.


Συγκεκριμένα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Ανίχνευσης SARS-CoV-2 σε μονάδες εκτροφής μινκ το οποίο έχει εκπονήσει η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και προβλέπει τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στις μονάδες εκτροφής στις οποίες έχουν πρωτίστως εντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους που απασχολούνται στις μονάδες αυτές.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου σε μονάδα εκτροφής μινκ στο Καλονέρι Δήμου Βοΐου Κοζάνης, εντοπίστηκαν κρούσματα σε 2 εργαζόμενους και πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε 9 ζώα στις 12 Νοεμβρίου. Ακολούθησε εργαστηριακή εξέταση την ίδια ημέρα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης όπου διαπιστώθηκε ότι και τα 9 ζώα είναι θετικά και δρομολογήθηκε η θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων της συγκεκριμένης μονάδας.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους μονάδας εκτροφής μινκ στη Σιάτιστα (Πουρλέτι) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης (2 κρούσματα) καθώς και στις περιοχές του Κρανοχωρίου (1 κρούσμα) , του Καλοχωρίου (1 κρούσμα) και της Μεσοποταμιάς/Αγίας Κυριακής (5 κρούσματα) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Στις συγκεκριμένες μονάδες έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί άμεσα έλεγχος των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μετάδοση της νόσου και στα ζώα και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ,  το πρωί της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε,  στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, κ. Γιώργος Στρατάκος, ο κ. Σπύρος Γεωργίου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και οι αρμόδιοι Υπηρεσιακοί, ο  αναπληρωτής  Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, κ. Αναγνώστης Αργυρίου και ο  αναπληρωτής Διευθυντής Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας , κ. Σωκράτης Ηλιάδης, με αντικείμενο τον συντονισμό των  ενεργειών για την διαχείριση της κρίσης και τη θέση σε εφαρμογή του «μηχανισμού αντιμετώπισης πρωτοεμφανιζόμενου νοσήματος» σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο μηχανισμός αφορά στη λήψη μέτρων, τόσο για την προσβεβλημένη εκμετάλλευση και τη ζώνη ελέγχου γύρω από αυτήν, όσο και για τις εκμεταλλεύσεις με υπόνοια κρούσματος.

Στόχος όπως είπε, η κ. Υφυπουργός είναι «στην αρχή του φαινομένου ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε άλλες μονάδες και η θωράκιση πάνω απ΄ όλα της υγείας των εργαζομένων για την οποία επιλαμβάνονται αρμοδίως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας». Μάλιστα συμφωνήθηκε με την ΓΓΠΠ η διενέργεια 600 rapid τεστ σε όλους τους εργαζόμενους όλων των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων από τον ΕΟΔΥ.

Τα εφαρμοζόμενα μέτρα ως προς την προσβεβλημένη εκμετάλλευση- εκτροφή, προβλέπουν:

  • Δημιουργία ζώνης ελέγχου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων γύρω από την εκτροφή, λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο, την πυκνότητα και τη χωροταξική κατανομή των λοιπών εκμεταλλεύσεων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.
  • Άμεση απογραφή και επιτόπια θανάτωση όλων των γουνοφόρων ζώων της εκμετάλλευσης, υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία και κατά τρόπο που να αποτρέπεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού Sars-Cov-2.
  • Καταστροφή με υγειονομική ταφή και υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης.
  • Διεξαγωγή επιζωοτιολογικής διερεύνησης.
  • Απαγόρευση εισόδου και εξόδου κατοικίδιων θηλαστικών δίχως την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής, με εξαίρεση τα κατοικίδια θηλαστικά που έχουν πρόσβαση αποκλειστικά στους χώρους διαμονής των ανθρώπων.

Ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το δόγμα της Ενιαίας Υγείας, το οποίο προβλέπει τη στενή συνεργασία του ΥπΑΑΤ με το Υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνση θωράκισης της Δημόσιας Υγείας και τονίζει τη στενή συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις  κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ινστιτούτο Παστέρ και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος