BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Σύσταση Ομάδας Διασωστών Μελισσοσμηνών στην Περιφέρεια Αττικής

Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής προτίθεται να συγκροτήσει Ομάδα Διασωστών Μελισσοσμηνών (εφεξής «ΟΜΑΔΑ»), η οποία θα απαρτίζεται από φυσικά πρόσωπα που δύναται να αναλάβουν την περισυλλογή (απομάκρυνση/διάσωση μελισσοσμηνών – εφεξής ΔΙΑΣΩΣΗ) στην Περιφέρεια Αττικής.

beeswarm5148

48
0
Η υπηρεσία έχει γνωστοποιηθεί στην Περιφέρεια Αττικής, και, μέσω αυτής και των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής.Επιλέξιμος για ένταξη στην ΟΜΑΔΑ είναι κάθε ενδιαφερόμενος, (που είναι ή θα γίνει) μέλος του Συλλόγου, είναι τεχνικά ικανός και επιθυμεί να συνεισφέρει στη ΔΙΑΣΩΣΗ. Η ΔΙΑΣΩΣΗ παρέχεται δωρεάν, είναι εθελοντική απασχόληση και δεν αμείβεται. Οι Διασώστες συνεισφέρουν σε έναν περιβαλλοντικό και κοινωνικό σκοπό (στη διάσωση του ζώου, όπως και στην απαλλαγή από την όχληση και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται). Τα μελισσοσμήνη που περισυλλέγονται χαρίζονται στους Διασώστες με σκοπό τη διάσωσή τους.Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν ένα απλό μήνυμα με το κείμενο «Ενδιαφέρομαι να ενταχθώ στην Ομάδα Διασωστών Μελισσοσμηνών» στο melissokomoi@gmail.com, ώστε να λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραμένει ανοικτή.Οι αιτούντες που θα επιλεγούν εντάσσονται στην Ομάδα Διασωστών Μελισσοσμηνών του Συλλόγου, αφού αποδεχτούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Σύλλογος. Η ένταξη στην ΟΜΑΔΑ είναι δωρεάν
Η υπηρεσία ΔΙΑΣΩΣΗ είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Συλλόγου στη διαδρομή https://slmelattikis.webnode.gr/syllogi-afesmon-apomakrynsi-sminon

Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής προσφέρει υπηρεσίες περισυλλογής  (απομάκρυνσης / διάσωσης) μελισσοσμηνών δωρεάν ή, κατά περίπτωση, με χαμηλό κόστος (τρίτων). 

ΣΤΟΧΟΙ

Το πρωταρχικό μας ενδιαφέρον δεν είναι η οικονομική αμοιβή, αλλά η διάσωση του ζώου, όπως και η απαλλαγή από την όχληση και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται. Δε χρησιμοποιούμε φάρμακα ή άλλα χημικά και δε βλάπτουμε τις μέλισσες.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΟΣ;

Αν δείτε ένα σμήνος μελισσών κρεμασμένο σε σχήμα τσαμπιού (αφεσμός), μην πανικοβληθείτε. Αποφύγετε να ενοχλήσετε τις μέλισσες. Επικοινωνήστε αμέσως μαζί μας. Κάνοντάς μας μια περιγραφή της κατάστασης και του σημείου, θα σας συμβουλέψουμε και παράλληλα θα έρθουμε σε άμεση επαφή με μελισσοκόμο, ο οποίος θα απομακρύνει με ασφάλεια το σμήνος, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται η αποστολή φωτογραφίας για σαφέστερη εκτίμηση και επιβεβαίωση ότι τα έντομα είναι μέλισσες. Σημειώνεται ότι δεν αναλαμβάνουμε την απομάκρυνση άλλων εντόμων ή ζώων (σφήκες, βομβίνους ή οτιδήποτε άλλο), παρά μόνο μέλισσες.

ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΟΣ;

Κάθε άνοιξη, ένα σμήνος μελισσών είναι δυνατόν να εγκαταλείψει την αποικία του, οδεύοντας προς τη δημιουργία μιας καινούργιας αποικίας (φυσική αναπαραγωγή). Το σμήνος των μελισσών συγκεντρώνεται σε σφαιρική διάταξη σε μία προσωρινή εγκατάσταση, π.χ. σε κάποιο κλαδί δέντρου ή θάμνο ή άλλη προφυλαγμένη θέση, για έως και 2 ή 3 ημέρες, έως ότου οι εργάτριες βρουν την οριστική θέση εγκατάστασης της νέας αποικίας, οπότε και αποχωρεί. Οι μέλισσες στην περίπτωση αυτή (αφεσμός) έχουν ήρεμη διάθεση, αφού δεν έχουν φωλιά να υπερασπιστούν. Δεν μπορούν εύκολα να τσιμπήσουν, καθώς έχουν προσωρινά αποθηκευμένη στον πρόλοβό τους μεγάλη ποσότητα μελιού, γεγονός που τις δυσχεραίνει στο να τοποθετήσουν το σώμα τους για να τσιμπήσουν. Ενδέχεται, επίσης, αυτό που βλέπετε να μην είναι σμήνος (αφεσμός), αλλά φωλιά μελισσών (εγκατεστημένη αποικία), συνηθέστερα εντός κάποιας προφυλαγμένης κοιλότητας (τοίχος, ρολόι νερού, καμινάδα κτλ.). Τονίζεται ότι η απομάκρυνση εγκατεστημένων αποικιών μελισσών είναι δυσκολότερη από τη σύλληψη αφεσμών. Επίσης, οι εγκατεστημένες αποικίες μελισσών μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Μπορεί να υπάρχει χρέωση από ιδιώτη, οπότε φροντίστε να ρωτήσετε.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Ο μελισσοκόμος, όταν περισυλλέγει μελισσοσμήνη, ενεργεί ως άτομο και όχι κατ' εντολή του Συλλόγου. Επομένως, ο Σύλλογος δε φέρει ευθύνη για τυχόν προβλήματα που μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να ανακύψουν κατά την περισυλλογή μελισσοσμηνών, ούτε μεσολαβεί για την επίλυσή τους. Αυτό είναι θέμα μεταξύ του αιτούντος την περισυλλογή και του εμπλεκόμενου μελισσοκόμου. Ωστόσο, ενδιαφερόμαστε για τις απόψεις σας από την εμπειρία σας.

Στοιχεία Επικοινωνίας: 

Μαρία Κοκκίνου, τηλ.: 6977675384

Άγγελος Καραγιάννης, τηλ.: 6973229921

E-mail: melissokomoi@gmail.com


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος