BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Αποσύρθηκαν από την Κρήτη 34,5 τόνοι κοτόπουλων και δεκάδες χιλιάδες αυγών δήθεν βιολογικά

Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ στην Κρήτη, αποσυρθήκαν μεγάλες ποσότητες αυγών και κοτόπουλων που δεν τηρούσαν τις νομικές προϋποθέσεις για να διακινούνται ως βιολογικά.

auga-agora

61
8

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι εποπτευόμενοι φορείς, υλοποιώντας την πολιτική βούληση του υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού για αυστηρούς και δίκαιους ελέγχους σε όλο το φάσμα της παραγωγής και σε όλα τα προϊόντα, με στόχο την προστασία παραγωγών και καταναλωτών, οδηγούν στα αρμόδια όργανα μία ακόμα περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας.

Κατόπιν συντονισμένων ελέγχων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλη τη χώρα και ενεργειών του υπεύθυνου Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης, αποσύρθηκαν από την αγορά 34,5 τόνοι κοτόπουλου και δεκάδες χιλιάδες αυγών, τα οποία διατέθηκαν στην αγορά από επιχείρηση της Κρήτης ως δήθεν βιολογικά, χωρίς να πληρούνται οι σχετικές κατά την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία προϋποθέσεις. Θα ακολουθήσει η εκ των ανωτέρω προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων της επιχείρησης.

Οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχισθούν κατά τρόπο συστηματικό, δίκαιο και αυστηρό καθώς χρέος του ΥΠΑΑΤ είναι η προστασία παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας από δυσφημιστικά φαινόμενα. Εντολή του κ. Λιβανού είναι να μην υπάρχει καμία ανοχή απέναντι σε παρατυπίες και παρανομίες και κανείς να μη χαριστεί κανενός.

Σε συνέχεια του από 23.07.2021 Δελτίου Τύπου του ΥΠΑΑ&T το Ινστιτούτο Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟΕΛΛΑΣ ενημερώθηκε για το παραπάνω συμβάν μέσω των σχετικών ανακοινώσεων του ΥΠΑΑ&Τ και του εμπλεκόμενου Φορέα Πιστοποίησης. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί η επωνυμία της επιχείρησης κάτι που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, σύμφωνα με την ΒΙΟΕΛΛΑΣ προκειμένου να εξασφαλιστεί η απόσυρση των μη βιολογικών προϊόντων και η μη κατανάλωση τους.

Μάλισατα σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο, εξέφρασε την επιθυμία του να ενημερώσει τους καταναλωτές και πελάτες του πως δεν εμπλέκεται πιστοποιημένη από τον συγκεκριμένο Φορέα επιχείρηση με το παραπάνω συμβάν.

"Το γεγονός ότι οι έλεγχοι του ΕΛΓΟ Δήμητρα οδήγησαν στον εντοπισμό μαϊμού βιολογικών προϊόντων, δείχνει την καθοριστική τους σημασία μέσα στο πλαίσιο της βούλησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑ&T περί μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα προσβολής της υγιούς επιχειρηματικότητας και εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού", αναφέρει το Ινστιτούτο.

Την εντατικοποίηση ελέγχων χαιρετίζει με ανακοίνωσή της και  η  Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος.

Τις τελευταίες ημέρες η αγορά και το καταναλωτικό κοινό έχει γίνει γνώστης ανακοίνωσης τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και από τον Ελγο - Δήμητρα για ανακλήσεις δεκάδων τόνων δήθεν Βιολογικού Κοτόπουλου και αυγών από την Ελληνική αγορά από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κρήτη. Καταρχήν συγχαίρουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τα άτομα που αναδεικνύουν και φέρνουν στην δημοσιότητα παραβατικές συμπεριφορές επιχειρήσεων που διαστρεβλώνουν τόσο τον υγιή ανταγωνισμό στη χώρα, όσο και την ασφάλεια και εμπιστοσύνη των καταναλωτών, στα ειδικά αυτά προϊόντα αλλά και στα ελληνικά τρόφιμα γενικότερα.

 Η  Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος, μέλος της ΕΔΟΚ, αλλά  και οι καταναλωτές, επικροτούν αυτές τις προσπάθειες και μάλιστα καλούμε τα αρμόδια όργανα και φορείς να εντείνουν τους ελέγχους για την εδραίωση της εμπιστοσύνης και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Καλούμε τα αρμόδια όργανα, το συντομότερο δυνατόν, να ανακοινώσει το όνομα της εταιρείας και τα είδη των εν λόγω προϊόντων, καθώς η μη δημοσιοποίηση  αυτών δημιουργεί τεράστια αναστάτωση στην αγορά και τους καταναλωτές αφού ο καθένας θεωρείται "ύποπτος". H κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα καταστήματα λιανικής με τα ράφια τους γεμάτα προϊόντα που δεν γνωρίζουν κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά και τον καταναλωτή που ενώ ενημερώνεται με τις ανακοινώσεις δεν βλέπει καμία απομάκρυνση από τα ράφια. Ήδη η ζημιά που υφίστανται καταστήματα λιανικής σήμερα είναι μεγάλη με τα ερωτήματα αν τα ήδη αγορασμένα προϊόντα που βρίσκονται στα ψυγεία τους πρέπει να τα επιστρέψουν και αν ναι πιά μπορεί να είναι αυτά.

Η κατάσταση ως έχει, με την σιωπή και την γενικόλογη ανακοίνωση δεν εξυπηρετεί κανέναν. Η προστασία  των καταναλωτών, των εμπλεκόμενων επαγγελματιών αλλά και  όλου του τομέα των βιολογικών  προϊόντων  θα πρέπει  να αναδειχθεί ως υψίστη προτεραιότητα  πριν αρχίσουν να  καταρρέουν  όλα όσα προσπαθούμε  να  κτίσουμε  με τα ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα της  ελληνικής  γης.

Σταύρος Αργυρόπουλος

Πρόεδρος της ΠΕΜΕΑΚ,

Αντιπρόεδρος της ΕΔΟΚ

Τις ενέργειες του ΕΛΓΟ συγχαίρει και HELLASCERT αναφέροντας:
Η HELLASCERT, η Ένωση των Ελληνικών Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης και Επιθεωρήσεων συγχαίρει τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τον φορέα πιστοποίησης – μέλος της HELLASCERT για τον αποτελεσματικό και αυστηρό έλεγχο ο οποίος λειτούργησε επ’ ωφελεία του καταναλωτή και της αξιοπιστίας της πιστοποίησης των ελληνικών βιολογικών προϊόντων. Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι αυτού του είδους η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ διαπιστευμένων φορέων πιστοποίησης, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και υπηρεσιών του ΥΑΑΤ θα πρέπει να συνεχισθεί και να ενισχυθεί περισσότερο, ώστε το σύστημα ελέγχου να γίνει ακόμη πιο ισχυρό. Οι Έλληνες καταναλωτές βιολογικών προϊόντων μπορούν να νιώθουν ασφαλείς για τα προϊόντα που καταναλώνουν. Η περίπτωση που ανακοινώθηκε αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ορθής και αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος ελέγχου και εποπτείας της αγοράς βιολογικών προϊόντων.

 

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

31-07-2021 10:20Φούντας

Όταν δεν ανακοινωνετε το όνομά του προστατεύετε έναν απατεώνα εις βάρος των καταναλωτών και των εντιμων παραγωγών.

Απάντηση

31-07-2021 10:10Φούντας

Όταν δεν ανακοινωνετε το όνομα του προστατεύετε έναν απατεώνα εις βάρος των καταναλωτών και των εντιμων παραγωγών.

Απάντηση

31-07-2021 09:12ΣΤΥΛΙΑΝΉ ΓΟΥΡΝΙΕΖΑΚΗ

Περιμένουμε να ανακοινωθεί το όνομα της επιχείρησης, για την προστασία έστω και καθυστερημένα των καταναλωτών

Απάντηση

31-07-2021 08:54ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

Συγχαίρω τον ελγο δημητρα! Από προσωπική εμπειρία η διοίκηση είναι άφθαρτη και δουλεύει με σωστές κινήσεις.

Απάντηση

30-07-2021 22:54ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Θα έπρεπε να κοινοποιειται η επωνυμία της εταιρίας αυτής για την προστασία των καταναλωτών.....

Απάντηση

27-07-2021 06:34Panagiotis Giannarakis

Τελικά δεν λένε το όνομα της επιχείρησης για να προστατέψουν τον καταναλωτή;;; Τι τεράστια συμφέροντα παίζονται;;; Ή μήπως είναι πολιτικά παιχνίδια;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος