Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Ενισχύεται ο ψηφιακός έλεγχος για τα ισοζύγια γάλακτος με το Artemis ΙΙ

Ψηφιακό «τείχος» προστασίας, που θα θωρακίσει το υπάρχον σύστημα ισοζυγίων γάλακτος καθιστώντας αποτελεσματικότερους τους ελέγχους των εποπτικών Αρχών σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του προϊόντος, με οικονομικά οφέλη που μπορεί να φτάσουν στα 145 εκατ. ευρώ, ετησίως, ετοιμάζεται να ορθώσει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.

IMG-2021090

512
0

Το «Artemis ΙΙ», όπως έχει ονομαστεί η νέα αναβαθμισμένη εκδοχή του υφιστάμενου συστήματος καταγραφής των ισοζυγίων γάλακτος, επί της ουσίας αφαιρεί πλήρως την ανθρώπινη εμπλοκή σε όλη τη διαδικασία, αξιοποιώντας, τη ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη και ως εκ τούτου γίνεται δυσκολότερο αν όχι αδύνατο να παρακαμφθεί.

Το σύστημα που εφαρμόζεται πιλοτικά ήδη εδώ και έναν χρόνο στους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς Γάλα Ελλάς και ΘΕΣ Γάλα, πρόκειται να παρουσιαστεί επισήμως στον πρωθυπουργό, το Σάββατο το πρωί, 11 Σεπτεμβρίου, στο περίπτερο του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην 85η ΔΕΘ. Ωστόσο, μια πρόγευση δόθηκε από τη διοίκηση του Οργανισμού το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στα γραφεία της γενικής διεύθυνσης διαχείρισης ελέγχων του ΕΛΟΓΑΚ στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ- Δήμητρα, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, κατά την παρουσίαση του συστήματος, το «Artemis II» στο πρώτο επίπεδο, στο σημείο της παγολεκάνης του κτηνοτρόφου, διαθέτει ειδικούς αισθητήρες τεχνολογίας QR Code, που καταγράφουν ηλεκτρονικά στοιχεία για την ποιότητα και την ποσότητα γάλακτος που εισάγεται. Στη συνέχεια, στο δεύτερο επίπεδο, στήνεται μια αλυσίδα πλήρους ιχνηλασιμότητας στη λογική του blockchain η οποία έχει δύο τεχνολογικά στοιχεία. Το πρώτο βασίζεται στην τεχνολογία του intenet of thinks (IOT) και είναι το βασικό σύστημα που λαμβάνει τα στοιχεία από τους αισθητήρες και το δεύτερο είναι το blockchain, που είναι ένα αμετάβλητο καθολικό βιβλίο στο οποίο δεν μπορεί να παρέμβει κανείς και να αλλάξει στοιχεία. Η αλυσίδα κλείνει στο τρίτο επίπεδο, όπου το σύστημα έχει εγκατεστημένη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία «μαθαίνει», προϊόντος του χρόνου, να ελέγχει και να κάνει διορθώσεις αν υπάρχουν αποκλίσεις στα ισοζύγια που δηλώνονται και ταυτόχρονα να «αλιεύει» περίεργες συμπεριφορές ώστε να χτυπάει alert πως στο συγκεκριμένο σημείο της αλυσίδας κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να γίνουν έλεγχοι.

Τα στοιχεία από το σύστημα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων στο κέντρο διαχείρισης ελέγχων του ΕΛΟΓΑΚ και αφού υποστούν τις σχετικές επεξεργασίες, ανάλογα με τα ευρήματα θα διενεργούνται πολύ στοχευμένοι έλεγχοι σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Για την πλήρη λειτουργία του Artemis II ο κ. Χατζηνικολάου εκτίμησε πως θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου ενός έτους, ωστόσο τα πρώτα βήματα θα αρχίσουν άμεσα, με την προώθηση των διαδικασιών για τη διενέργεια σχετικών διαγωνισμών, για τις επιμέρους ζώνες γάλακτος.

Το κόστος της επένδυσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκο Χαρουτουνιάν θα κυμανθεί μεταξύ 800 χιλ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το παρακράτημα για το γάλα. Το όφελος από τη λειτουργία του αναβαθμισμένου ψηφιοποιημένου συστήματος, σύμφωνα με ανάλυση που έχει γίνει, προσδιορίζεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, ετησίως, από την αφαίρεση της γραφειοκρατίας και άλλα 134 εκατ. ευρώ, από την πάταξη των παραβατικών συμπεριφορών. Το σύστημα, μάλιστα, όπως ειπώθηκε, έχει παρουσιαστεί στους φορείς και επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς και έχει αποσπάσει θετικά σχόλια.

Σε δεύτερη φάση και αφού πρώτα το Artemis II σταθεί καλά στα πόδια του στα ισοζύγια του γάλακτος, στόχος είναι, κατά τον κ. Χαρουτουνιάν, να επεκταθεί και σε άλλα εθνικά προϊόντα, στα οποία υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με νοθείες και απάτες, όπως το μέλι, το λάδι κλπ.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα δίνει μεγάλη προσοχή, όπως τονίστηκε και στις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος και στο πλαίσιο αυτό θα προτείνει νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς σήμερα το θεσμικό πλαίσιο επί της ουσίας είναι ανύπαρκτο, με συνέπεια η ζημία στον εγχώριο κτηνοτροφικό τομέα να είναι ανυπολόγιστη.

Σε ό,τι αφορά στο κρέας γίνονται διερευνητικές συζητήσεις, αλλά για να προχωρήσει η εφαρμογή του «Artemis II», θα πρέπει να ψηφιοποιηθεί πλήρως η αιγοπροβατοτροφία, η οποία, όπως τονίστηκε, έχει πρόβλημα στον προσδιορισμό του ζώου. «Με τα ενώτια που έχουν τώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει όμως τεχνολογική πρόταση από τις ΗΠΑ, με αισθητήρες, τα οποία είναι βρώσιμα, το φυτεύεις με ένεση στο σβέρκο του ζώου και το ακολουθεί όλη του τη ζωή», τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου.

«Αντιλαμβάνομαι πως είμαστε πλέον σε θέση αυτό το σύστημα, να το πούμε Artemis Plus, να δώσει μεγαλύτερη ώθηση και δυνατότητες στη δουλειά που κάνετε», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», προσθέτοντας πως «μέσα από τη δουλειά σας αυτή, αποδεικνύεται ότι όταν θέλει το ελληνικό κράτος, η πολιτεία και οι οργανισμοί του μπορούν και να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους σωστά, με περισσότερη ανταποδοτικότητα, να δημιουργούν τα δίκαια πλαίσια και να βρίσκονται ουσιαστικά και άμεσα κοντά στους Έλληνες παραγωγούς. Είναι δεδομένο πως εμείς από την πλευρά μας έχουμε δουλέψει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση και θα κάνουμε ό,τι πρέπει στο νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε να έχετε λυμένα τα χέρια σας και να υπάρχουν όλα τα εργαλεία να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια και να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα».

Η σχετική ανακοίνωση του  υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει: 

Λιβανός: «Χτυπάμε την παρανομία και τις ελληνοποιήσεις, προστατεύουμε και δίνουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας»

Παρουσιάσθηκε το νέο πρόγραμμα ψηφιακών ελέγχων Artemis Plus με την εφαρμογή του οποίου εξοικονομούνται 150 εκατ. ευρώ

 

«Χτυπάμε την παρανομία και τις ελληνοποιήσεις και διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτής της εξαιρετικά δυναμικής και παραγωγικής πλευράς του πρωτογενούς τομέα και της δευτερογενούς παραγωγής, που είναι το γάλα μας, τα τυριά μας και το κρέας μας», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την παρουσίαση του συστήματος ελέγχου Artemis plus το οποίο διασφαλίζει διαφάνεια και αυστηρότητα στον έλεγχο τροφίμων, ιδιαίτερα στο γάλα και στα κτηνοτροφικά προϊόντα έναντι των ελληνοποιήσεων.

Η παρουσίαση έγινε από την ηγεσία του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος) στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Λιβανός δεσμεύθηκε ότι ταυτόχρονα θα προχωρήσουν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την εφαρμογή του νέου ψηφιακού συστήματος ελέγχων.

Το σύστημα λειτουργεί ήδη πιλοτικά με εξαιρετική επιτυχία σε 200 παραγωγούς στη Θεσσαλία και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, σε όλη την επικράτεια εντός του έτους.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα, συνδέεται με τα μητρώα του ΕΛΓΟ και του ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα μετά τους ελέγχους που γίνονται να εντοπίζονται παρατυπίες και παρανομίες και να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών από ελληνοποιήσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ κ. Π. Χατζηνικολάου τόνισε ότι η ανάπτυξη του συστήματος σε όλη τη χώρα θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων για τους κτηνοτρόφους της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το δε κόστος για την ανάπτυξη του συστήματος ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν σημείωσε ότι μόλις λειτουργήσει το σύστημα Artemis plus ο Οργανισμός θα γνωρίζει πού πήγε η κάθε σταγόνα γάλακτος.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΓΟ κ. Δημήτρης Γαλαμάτης επισήμανε ότι η εφαρμογή του συστήματος συνιστά μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, μετά την παρουσίαση του συστήματος είπε:

«Εδώ χτυπάει η καρδιά του συστήματος ελέγχου Άρτεμις. Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ κ. Σέρκο Χαρτουνιάν, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χατζηνικολάου και ιδιαίτερα πολύ τον αγαπητό φίλο και πρώην συνάδελφο Γενικό Διευθυντή Ελέγχων του ΕΛΓΟ τον Δημήτρη Γαλαμάτη, για την πολύ σοβαρή στην δουλειά που γίνεται εδώ.

Στο πρόσωπο του Δημήτρη Γαλαμάτη θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν συνεργάτη σας και κάθε μία συνεργάτιδα σας που εργάζεται εδώ στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα με στόχο να υλοποιήσουμε έναν από τους βασικούς πυλώνες του υπουργείου, μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου νομιμότητας και δικαιοσύνης στον χώρο της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα στο γάλα και στο κρέας.

Χτυπάμε την παρανομία και τις ελληνοποιήσεις και διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτής της εξαιρετικά δυναμικής και παραγωγικής πλευράς του πρωτογενούς τομέα και της δευτερογενούς παραγωγής, που είναι το γάλα μας, τα τυριά μας και το κρέας μας. Από το νέο αυτό πλαίσιο, μόνο κέρδος θα έχουν οι παραγωγοί, μόνο προστιθέμενη αξία θα παίρνουν τα προϊόντα μας και μόνο περήφανοι θα είμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες για την παραγωγή μας.

Το σύστημα Άρτεμις αποδίδει καρπούς. Και είμαστε πλέον σε θέση να το αναβαθμίσουμε σε Άρτεμις Plus, σε ένα νέο σύστημα το οποίο θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και δυνατότητες στην δουλειά την οποία κάνετε. Θα έχουμε και την χαρά να το παρουσιάσουμε και στον Πρωθυπουργό και στους επισκέπτες της Διεθνής Έκθεσης, το Σάββατο το πρωί.
Θέλω και πάλι να σας δώσω συγχαρητήρια και να σας διαβεβαιώσω ότι αναλαμβάνουμε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται, έτσι ώστε να έχετε λυμένα τα χέρια σας και να έχετε στη διάθεσή σας όλα τα εργαλεία για να επεκταθούν, όπως είπε πριν και ο Πρόεδρος, οι έλεγχοι και σε άλλα προϊόντα όπως είναι το μέλι, το λάδι κλπ.

Κι επειδή τα πάντα είναι ζήτημα συμβολισμών, η παρουσία μας σήμερα εδώ, μαζί με την Γ.Γ του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάννα Καλογήρου, σηματοδοτεί τη βούλησή μας να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας το έργο σας. Και αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε στους αγρότες μας αλλά και συνολικά στην ελληνική κοινωνία».

 

Στη συνέχεια ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για σειρά δράσεων του Δήμου στον πρωτογενή τομέα, που του παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, μεταξύ των οποίων η λειτουργία του αστικού αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Καυτανζογλείου, αλλά και ο θεσμός του Food Festival μέσα από τον οποίο προβάλλεται η τοπική γαστρονομία.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Γενική Γραμματέας του υπουργείου κ.  Χριστιάνα Καλογήρου και ο Γ.Γ.  του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ευθύμης Φωτόπουλος.

Το μεσημέρι ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε την επιχείρηση ERGON AGORA, η οποία   εμπορεύεται 5.000 κωδικούς, εκ των οποίων οι 1.200 είναι δικοί της, ενώ δραστηριοποιείται σε 25 χώρες στην Ευρώπη. Στο χώρο της ERGON AGORA  είχε γεύμα εργασίας με στελέχη επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Συζητήθηκαν προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο και διατυπώθηκαν προτάσεις για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στον πρωτογενή τομέα αλλά και τρόποι ενίσχυσης των παραγωγών για να προωθηθούν συνεταιριστικά σχήματα και συνεργασίες μέσα από Ομάδες Παραγωγών, που αποτελούν το μέλλον της Ευρώπης στο χώρο της παραγωγής.

Στο γεύμα μετείχαν:

  • Βασίλης Ευθυμιάδης (Αντιπρόεδρος της “Redestos” Efthymiadis Agrotechnology 

Group), 

  • Στέλιος Θεοδουλίδης (Γενικός Διευθυντής Venus Growers), 
  • Νίκος Κανόπουλος (Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Brite Solar), 
  • Kώστας Κράββας (ορυζοπαραγωγός), 
  • Έφη Λαζαρίδου (Διευθύνουσα Σύμβουλος Νέα Γεωργία Νέα Γενιά),
  • Παύλος Τσακίρης (Tsakiris Family, Κορυφαίος Νέος Ευρωπαίος Αγρότης της Χρονιάς), 
  • Θωμάς Δούζης (Ιδρυτής ERGON).
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία