BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Ανακοίνωση ΣΑΕΠΚΦ για την νομοθεσία της χρήσης ιατρικών αντιβιοτικών

Mε την παρούσα επιστολή ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων, Εισαγωγέων & Παρασκευαστών Κτηνιατρικών Φαρμάκων θα ήθελε να σας ενημερώσει για μια εξέλιξη που ενδεχομένως να μην έχετε αντιληφθεί πλήρως την σημασία της ή που δεν έχει υποπέσει καθόλου στην αντίληψή σας.

σαδφφα

3
0

Τον Μάϊο του 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Κατ’ Εξουσιοδότηση Πράξη (DEA 2021/2718) με θέμα «Κριτήρια για τον προσδιορισμό των αντιμικροβιακών που θα προορίζονται για τη θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων στον άνθρωπο», με σκοπό να τεθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιχειρηθεί να αντιμετωπισθεί με επιστημονικό τρόπο το μεγάλο θέμα της αντιμικροβιακής αντοχής των αντιβιοτικών. Η συγκεκριμένη κατ’ εξουσιοδότηση πράξη λαμβάνει υπόψιν και τη σημασία χρήσης των αντιμικροβιακών στην αντιμετώπιση των ασθενειών των ζώων, και μέσα από επιστημονικές συστάσεις που παρέχονται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και αρχές υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), επιδιώκεται να προταθεί μια ισορροπημένη προσέγγιση που έχει δημιουργηθεί από εμπειρογνώμονες υγείας ανθρώπων και ζώων.

Δυστυχώς όμως, μια ομάδα ΜΚΟ ξεκίνησε μια εκστρατεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αντιταχθούν σε ορισμένες εξαιρέσεις για τη χρήση των κτηνιατρικών αντιβιοτικών, όπως ορίστηκαν από την Επιτροπή της ΕΕ και από εμπειρογνώμονες. Πιο συγκεκριμένα, αμφισβητούν το 3ο κριτήριο, "μη ουσιαστική ανάγκη για υγεία των ζώων ", με το επιχείρημα ότι ουσιαστικά θέτει την υγεία των ζώων πάνω από την ανθρώπινη υγεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια ένσταση που εγκρίθηκε επίσημα στις 13 Ιουλίου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ). Κατά συνέπεια, θα τεθεί σε ψήφισμα από τα 705 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16 Σεπτεμβρίου 2021.

Η ένσταση αγνοεί σαφώς τις επιστημονικές συστάσεις που παρέχονται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και αρχές υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που επιδιώκουν να προτείνουν μια ισορροπημένη προσέγγιση που έχει δημιουργηθεί από εμπειρογνώμονες υγείας ανθρώπων και ζώων.

Εν ολίγοις, εάν η ένσταση εγκριθεί τον Σεπτέμβριο δεν θα επιτρέπεται καμία δυνατότητα θεραπείας για εκατοντάδες εκατομμύρια αγροτικά ζώα που πάσχουν από θανατηφόρο νόσημα. Αυτό περιλαμβάνει και τα κατοικίδια ζώα που θα αφεθούν χωρίς αγωγή και θα στερηθούν τα απαραίτητα αντιβιοτικά σε περίπτωση μη θανατηφόρων λοιμώξεων. Με την επιβολή υπερβολικής απαγόρευσης των αντιβιοτικών και χωρίς κατάλληλη θεραπεία για συγκεκριμένες ασθένειες, η ανθρώπινη υγεία θα κινδύνευε εξίσου καθώς ορισμένες ζωονόσοι (ασθένειες των ζώων που μεταδίδονται σε ανθρώπους) θα αφεθούν χωρίς θεραπεία. Έτσι, η πρόταση ψηφίσματος θα απειλούσε όχι μόνο την υγεία των ζώων, αλλά θα έθετε σε κίνδυνο και την ανθρώπινη υγεία, αμφισβητώντας την έννοια της Ενιαίας Υγείας - One Health, μια προσέγγιση που υποστηρίζεται επανειλημμένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Και όλα αυτά σε μια εποχή που η πανδημία του κορωνοιού μας έχει υπενθυμίσει με τον χειρότερο τρόπο την αλληλοσύνδεση που υπάρχει μεταξύ της υγείας των ανθρώπων και των ζώων και το πόσο μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη αντιμετώπιση και προστασία από τις ασθένειες τόσο των ανθρώπων, όσο και των ζώων.

Ας αντιδράσουμε λοιπόν σ’ αυτές τις πρακτικές που αποτελούν εφαρμογή στην πράξη της παροιμίας ‘’πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι’’, και ας ζητήσουμε από τους ‘Ελληνες Ευρωβουλευτές πριν την τελική τους ψήφο στις 16/9, να δουν το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, να δώσουν την πρέπουσα προτεραιότητα στις επιστημονικές τοποθετήσεις των ειδικών και των εμπειρογνωμόνων και να απορρίψουν την ένσταση, ώστε να εξακολουθήσει η συζήτηση για την εξεύρεση των καλύτερων επιστημονικών λύσεων στο θέμα της μικροβιοαντοχής των αντιβιοτικών, στη βάση της ήδη εγκεκριμένης κατ’ εξουσιοδότηση πράξης του Μαΐου 2021.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον ενημέρωση σας επί του θέματος.

Με εκτίμηση

Σύνδεσμος Αντιπροσώπων, Εισαγωγέων & Παρασκευαστών Κτηνιατρικών Φαρμάκων

Ολόκληρη η επιστολή εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος