BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Συμβόλαια με πάνω από 45 λεπτά το κιλό στο αγελαδινό σηκώνει το κλίμα

Σε διεργασίες που αναµένεται ότι θα εδραιώσουν τιµές πάνω από τα 45 λεπτά το κιλό βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι συντελεστές της εγχώριας αγοράς αγελαδινού γάλακτος, µε τους Έλληνες αγελαδοτρόφους να πιέζουν για άµεση και γενναιόδωρη µεταβολή των συµβολαίων µε τις βιοµηχανίες, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτά έχουν µείνει αµετάβλητα εδώ κι έναν χρόνο.

22_7

Πέτρος Γκόγκος

239
2

Τα κοστολόγια των παραγωγών δείχνουν ότι οι αύξηση πρέπει να είναι της τάξης των 8 λεπτών το κιλό πάνω από τη µέση τιµή των περίπου 39,5 λεπτών το κιλό που υπολογίζει το παρατηρητήριο τιµών γάλακτος της Κοµισιόν. Με άλλα λόγια, οι αγελαδοτροφικές µονάδες διεκδικούν τιµές για το γάλα κοντά στα 47,5 λεπτά το κιλό προκειµένου να καλύψουν τα κοστολόγιά τους και να βρίσκονται σε αντίστοιχα οικονοµικά αποτελέσµατα µε εκείνα που σηµείωσαν το 2020. Μέχρι στιγµής η ΜΕΓΒΑΛ έχοντας δει τις εισκοµίσεις τους προηγούµενους µήνες να υποχωρούν, υποχρεώθηκε σε µια αύξηση των συµβολαίων, προσφέροντας µέχρι 45 λεπτά το κιλό για το γάλα και πλέον αναµένεται και οι υπόλοιπες βιοµηχανίες να ακολουθήσουν, αφού αρκετοί αγελαδοτρόφοι βρίσκονται στα πρόθυρα του να σταµατήσουν τις παραδόσεις.

Ενδεικτικό των αργών αντανακλαστικών που έχει επιδείξει σε αυτόν τον οικονοµικό κύκλο η εγχώρια γαλακτοβιοµηχανία είναι τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιµών της Κοµισιόν, που διαµορφώνουν τη µέση τιµή για το αγελαδινό γάλα στα 39,52 λεπτά το κιλό για το µήνα Οκτώβριο, ποσό αυξηµένο κατά µόλις 0,4 µε 0,6 λεπτά έναντι της µέσης τιµής των προηγούµενων µηνών. Την ίδια στιγµή, σε βασικά παραγωγικά κέντρα της ΕΕ όπως είναι η Ολλανδία, η Γερµανία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, έχουν ήδη περάσει αυξήσεις στους παραγωγούς από 1,5 έως 4 λεπτά µε τις αγελαδοτροφικές µονάδες να αναµένουν νέα ενίσχυση. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Ολλανδία διαµορφώνει ίδια µέση τιµή µε την Ελλάδα, ενώ η Γερµανία στα 38 λεπτά, βρίσκεται πολύ κοντά στις τιµές που διαµορφώνει η ελληνική αγορά, µετην Ιρλανδία στα 43 λεπτά.

Στη Γερµανία, οι τιµές άµεσης παράδοσης (spot prices) τις οποίες πληρώνουν οι γαλακτοβιοµηχανίες µεταξύ τους κυµαίνονται µεταξύ των 52 και 55 λεπτών το κιλό, έχουν δηλαδή σηµειώσει µια κατακόρυφη άνοδο της τάξης των 10 λεπτών από τον Αύγουστο µέχρι σήµερα και πλέον αναµένεται οι τάση αυτή να αγγίξει τις αγελαδοτροφικές εκµεταλλεύσεις της χώρας.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

21-11-2021 00:27Κοσμάς Καρυπίδης

Τα αντανακλαστικά των βιομηχανιών στην Ελλάδα λειτουργούν πολύ αργά γιατί έτσι τούς συμφέρει . Ιδωμεν

Απάντηση

20-11-2021 01:09ΣΑΒΒΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

37.9

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος