Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Προσοχή κτηνοτρόφων για την παραφυματίωση στα αιγοπρόβατα

Η ασθένεια της παραφυματίωσης προκαλεί σημαντικές οικονομικές απώλειες και χαρακτηρίζεται από διαλείπουσα διάρροια και προοδευτική απίσχνανση.

sheep-farming

2123
1

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου παίζουν η έλλειψη ιχνοστοιχείων (σεληνίου, ασβεστίου, κοβαλτίου) και οι κακές συνθήκες εκτροφής. Έξαρση στην εκδήλωση της νόσου υπάρχει μετά τους τοκετούς και σε ζώα μεγαλύτερα των 2-3 ετών.

Τα κοπάδια μολύνονται:

1) με την είσοδο ζώων φορέων,

2) με επαφή με μολυσμένα κοπάδια,

3) με κοινές ποτίστρες,

4) με το θηλασμό, ενώ το περιβάλλον μολύνεται με τα κόπρανα των ζώων που νοσούν η είναι φορείς.

Συμπτώματα: Τα ζώα διατηρούν την όρεξή τους, οι αποδόσεις τους όμως πέφτουν. Παρουσιάζουν διάρροια κατά διαστήματα(πολτώδη κόπρανα). Τα ζώα αδυνατίζουν από την κακή απορρόφηση του εντέρου, συχνά παρουσιάζουν οιδήματα(κάτω από το σαγόνι, υγρό στην κοιλιακή κοιλότητα). Ο θάνατος έρχεται από καχεξία.

Πρόληψη: Χορηγούμε Σελήνιο και Βιταμίνη Ε, για να ενισχύσουμε τον οργανισμό του ζώου. Χρειάζονται καλές συνθήκες εκτροφής. Συνιστάται ο διαχωρισμός των ζώων μετά τη γέννηση.

Εμβολιασμός: στις εκτροφές που υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να γίνεται εμβολιασμός στα ζώα αναπαραγωγής τον 1ο μήνα της ζωής τους εφάπαξ. Όταν διαγνωστεί, η νόσος, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία, τα άρρωστα ζώα απομονώνονται και σφάζονται πριν το τελικό στάδιο απίσχνασης. Ο στάβλος πρέπει να καθαρίζεται και απολυμαίνεται σωστά και συχνά.

Είναι νόσημα που καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-05-2022 17:33Kat

Μεχρι τωρα δεν εχω παρει ουτε ενα € απο τον ελγα για τα ζωα που χανω . Πληρωνουν για1 ζωο η 5 ζωα κ πανω αν χασω

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία