Η Ιρλανδία και η Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες παραγωγοί στην ΕΕ που παρουσίασαν αυξημένη παραγωγή πρόβειου κρέατος σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, παράγοντας 16.000 τόνους και 11.000 τόνους αντίστοιχα. Η Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, παράγοντας σχεδόν 2.000 τόνους λιγότερο πρόβειο κρέας το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 2021.
Η συνολική σφαγή προβάτων στην ΕΕ για το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 6,5 εκατομμύρια κεφάλια, μειωμένη κατά 7,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Και πάλι, η Ιρλανδία και η Ελλάδα ήταν οι μόνοι βασικοί παραγωγοί που αύξησαν τις σφαγές, με άλλους παίκτες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία να βλέπουν τους αριθμούς να μειώνονται.
Ο μειωμένος αριθμός σφαγών είναι ο κύριος λόγος για τη μικρότερη παραγωγή πρόβειου κρέατος το 2022 σε σύγκριση με το 2021, με την πραγματικότητα να επιβεβαιώνει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της ΕΕ, οι οποίες γράφουν ότι η παραγωγή στο τέλος του έτους το 2022 θα είναι 2% χαμηλότερη από πέρυσι λόγω μειωμένου μεγέθους κοπαδιού.
Μικρή πτωτική τάση στην παραγωγή βοείου κρέατος
Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Ε.Ε. παρήγαγε 1,64 εκατομμύρια τόνους βοείου κρέατος το δηλαδή, μείωση μόλις 0,8% σε σύγκριση με το 2021.
Κράτη όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία σημείωσαν ισχυρή ετήσια ανάπτυξη, ωστόσο, αυτό δεν αναπληρώνει τη συνεχιζόμενη μείωση που παρατηρείται στη Γερμανία και στη Γαλλία.
Οι αριθμοί σφαγής για την περίοδο ανήλθαν σε 5,58 εκατομμύρια κεφάλια, μικρή αλλαγή (+11.000 κεφάλια) σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με αναφορές ειδικών, τα βάρη των σφαγίων είναι ελαφρύτερα προς το παρόν φέτος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.