Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Συνεχίζεται η σφαγή των κοπαδιών της ΕΕ με την χοιροτροφία να συρρικνώνεται 5%

Περαιτέρω συρρίκνωση στο ζωικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφουν τα τελευταία δεδομένα της Eurostat, η οποία εστιάζοντας στους τομείς της χοιροτροφίας και της βοοτροφίας, υπολογίζει ότι τα κοπάδια του μπλοκ μειώθηκαν κατά 5% και 2% αντίστοιχα.

pig_7

77
1

Συνολικά, στα κράτη μέλη για τα οποία υπήρχαν στοιχεία, καταγράφηκαν 1,5 εκατομμύρια βοοειδή και 3 εκατομμύρια χοίροι. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάιο και τον Ιούνιο καταγράφηκε σημαντική μείωση του πληθυσμού χοίρων στην Πολωνία (κατά 1,4 εκατομμύρια ή 13%), κυρίως θηλυκών, κάτι που τα επόμενα χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε περεταίρω μειώσεις. 

Μειώσεις καταγράφηκαν σε όλα τα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν στοιχεία και όπου υπήρχαν πέραν των τριών εκατομμυρίων γουρουνιών, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται, μετά την Πολωνία, στη Γερμανία (μείωση 2,4 εκατομμυρίων ή 10%) και τη Δανία (μείωση 1 εκατομμυρίων ή 8%). 

Καθοδικές τάσεις καταγράφονται και στον πληθυσμό βοοειδών, συνολικά κατά 2% στις χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία με πληθυσμό πέραν των 1,5 εκατομμυρίων βοοειδών. 

Η πτώση αυτή ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από τον μέσο ρυθμό μείωσης που καταγράφεται από το 2016 (1%). Ιδιαίτερα ραγδαία ήταν η μείωση στο Βέλγιο, η οποία κινήθηκε στο 5% μεταξύ του 2021 και του 2022 (μείωση 118 χιλιάδων) και 13% μεταξύ 2016 και 2022 (319 χιλιάδες). 

Οι κατηγορίες των βοοειδών που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν τα νεαρά βοοειδή κάτω του ενός έτους για σφαγή (7% μείωση) και τα βοοειδή για αναπαραγωγή, οι δαμάλες και οι μη γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες (μείωση 3% σε όλες τις κατηγορίες). 

Για τον Μάιο και τον Ιούνιο οκτώ κράτη μέλη είχαν την υποχρέωση να καταθέσουν στοιχεία για τον πληθυσμό των χοίρων και ακόμα τέσσερις είχαν υποχρέωση να καταθέσουν στοιχεία για τον πληθυσμό των βοοειδών. 

Επίσης, η Ουγγαρία και η Σουηδία παρείχαν στοιχεία και για τις δύο κατηγορίες, ενώ η Ιρλανδία και η Αυστρία κατέθεσαν στοιχεία για τους πληθυσμούς χοίρων, σε εθελοντική βάση. 

Εκτός από την Κύπρο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Κροατία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Τσεχία και τη Φινλανδία.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

28-09-2022 13:36Ert

Ε βέβαια τι να τα ταισουν το ίδιο ισχύει και για τα αιγοπρόβατα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία