Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Υποκαθιστά ακριβότερες πηγές πρωτεΐνης το κρέας πουλερικών, θετικές οι προοπτικές το 2023 σημειώνει η Rabobank

Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην πτηνοτροφία μέχρι στιγμής, τον πληθωρισμό να καλπάζει στα ύψη, το κόστος της ενέργειας δυσβάστακτο και τη γρίπη των πτηνών να έχει αποδεκατίσει μεγάλους πληθυσμούς πτηνών, εντούτοις, οι παγκόσμιες προοπτικές για τα πουλερικά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι ευοίωνες, συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη κρέατος.

ta-pente-ofeli-tis-hpias-ektrofis-poulerikon

114
0

Ένας βασικός λόγος για την καλή πορεία των πουλερικών, σύμφωνα με την έκθεση του τέταρτου τριμήνου της Rabobank, είναι η προσιτή τιμή τους, για τους περισσότερους καταναλωτές.

«Σε περιόδους κακού οικονομικού κλίματος όπως στη τρέχουσα συγκυρία, το κοτόπουλο αποτελεί κατά κανόνα τη πηγή πρωτεΐνης με τη μεγαλύτερη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής του», σημειώνει η έκθεση. «Ωστόσο, με τον τρέχοντα μεγάλο πληθωρισμό και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο κλάδος θα πρέπει να προσπαθήσει να συνεχίσει να προσφέρει προσιτές λύσεις στους καταναλωτές για να μειώσει τον κίνδυνο μείωσης της ζήτησης».

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 η αγορά των πουλερικών ανακάμπτει στην Κίνα, λόγω των υποσχόμενων τάσεων ζήτησης ακόμα κι αν οι περιορισμοί για τον Covid-19 συνεχίζουν να υφίστανται, ενώ στην Ιαπωνία η ζήτηση υπερβαίνει χώρες - παραδοσιακούς καταναλωτές στη Νοτιοανατολική Ασία. Με την σειρά τους, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπαγκλαντές και η Ινδονησία, αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές της εγχώριας παραγωγής, γεγονός που οδήγησε σε κρατική παρέμβαση για παράδειγμα στη Μαλαισία με περιορισμό των εξαγωγών, προς αύξηση της εγχώριας προσφοράς.

Η Βραζιλία είναι μια «δύσκολη» αγορά, αφού παρ’ ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές και το κόστος των ζωοτροφών χαμηλότερο οι συνθήκες στην τοπική αγορά είναι «άθλιες», όπως τις περιγράφει η Rabobank.

Επίσης, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλοι περιορισμοί λόγω του Covid, επομένως η αγορά θα μεταβληθεί ξανά και η κατανάλωση θα περιοριστεί σε γεύματα στο σπίτι.

«Ωστόσο, παρατηρήθηκε κάποια οπισθοδρόμηση στην κερδοφορία στις ανοδικές αγορές της Βόρειας Αμερικής λόγω της αυξανόμενης προσφοράς. Οι ευρωπαϊκές τιμές παρέμειναν υψηλές λόγω της παραγωγής που παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα του 2019», εξηγεί ο Nan-Dirk Mulder, ανώτερος αναλυτής ζωικής πρωτεΐνης στη Rabobank.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράγοντες που θα καθορίσουν την προοπτική της αγοράς των πουλερικών αλλά και του κρέατος γενικά, είναι το κόστος  της ενέργειας, το πρόβλημα σε εργατικά χέρια, η μεταφορά των ζώων και φυσικά οι ζωοτροφές. Το υψηλότερο κόστος παραγωγής καθώς και αποθήκευσης θα μπορούσε να επιδεινωθεί εξαιτίας της ενδεχόνενης έλλειψης πόρων, όπως οι προμήθειες συσκευασίας και το CO2.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία