Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Ανισότητες στην κατανομή κονδυλίων για την κτηνοτροφία εντοπίζουν οι πτηνοτρόφοι

Άνιση κατανομή των κονδυλίων για την κτηνοτροφία από την αύξηση των ζωοτροφών σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας διαπιστώνει η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ).

κοτες

227
0

Όπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή της ΠΕΟΠΠ, την οποία συνυπογράφουν όλες οι πρωτοβάθμιες ενώσεις πτηνοτρόφων της χώρας, «ενώ το ύψος της ενίσχυσης για όλη την κτηνοτροφία έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με την προηγούμενη κατανομή {2%} και παρά τις υποσχέσεις που είχαν επανειλημμένα δοθεί, στον κλάδο της πτηνοτροφίας αντί του διπλασιασμού η ενίσχυση μειώθηκε στο ήμισυ».

Την ίδια στιγμή, οι πτηνοτρόφοι αναφέρουν πως περισσότερο από το 20% των πτηνοτρόφων παραμένει απλήρωτο μετά από 8 μήνες, ενώ το πρόβλημα επιμένει παρόλο που υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια από τα προϋπολογισθέντα.

Η ΠΕΟΠΠ ζητά να αρθεί η αδικία σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας, και η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αποδίδοντας αυτά που αναλογούν και τίποτα περισσότερο στους πτηνοτρόφους και μάλιστα χωρίς αυτό να είναι σε βάρος οποιουδήποτε άλλου κλάδου της ζωικής παραγωγής.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΕΟΠΠ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ και αξιότιμοι κύριοι υφυπουργοί, Η πτηνοτροφία στη χώρα μας αποτελεί τον πιο αναπτυγμένο και εξελισσόμενο κλάδο της ζωικής παραγωγής κάνοντας τη χώρα μας αυτάρκη σε προϊόντα κοτόπουλου σε ποσοστό 80% και αναπτύσσοντας τα τελευταία χρόνια και έναν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Τα τελευταία δυο χρόνια η πτηνοτροφία δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα με την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των δημητριακών, το οποίο μεγάλωσε με την έναρξη του Ρωσοουκρανικού πολέμου. Η ετήσια επιβάρυνση της το 2021 ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια € και το 2022 τα 100 εκατομμύρια €. Επιπλέον το κόστος επιβαρύνθηκε με την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων. Η συμβολή της πολιτείας μέχρι σήμερα θεωρείται πολύ μικρή και δεν καλύπτει στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής.

Κύριοι Υπουργοί,

Μόνο με κατάφωρη αδικία σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας από πλευράς του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων μπορεί να χαρακτηριστεί η διαπίστωση των τελευταίων ημερών αναφορικά με την κατανομή των κονδυλίων για την ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος από την ανεξέλεγκτη αύξηση των ζωοτροφών.

Ενώ το ύψος της ενίσχυσης για όλη την κτηνοτροφία έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με την προηγούμενη κατανομή {2%} και παρά τις υποσχέσεις που είχαν επανειλημμένα δοθεί, παραδόξως στον κλάδο της πτηνοτροφίας αντί του διπλασιασμού μειώθηκε στο ήμισυ. Αυτό χωρίς καμία απόλυτος εξήγηση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Προφανώς η κατανομή έγινε με αλλά κριτήρια, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η αντικειμενική, οικονομική και ποσοτική ζημιά του κάθε κλάδου της ζωικής παραγωγής και ο νοών νοείτω. Δυστυχώς επαναλαμβάνεται και μάλιστα σε χειρότερη εκδοχή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην πρώτη κατανομή {2%}, όπου περισσότερο από το 20% των πτηνοτρόφων δεν έχει ακόμα πληρωθεί εδώ και οκτώ μήνες, ενώ έχει εντοπιστεί το πρόβλημα αλλά δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα παρόλο που υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια από τα προϋπολογισθέντα.

Ενδεχόμενος η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μην ενδιαφέρεται για την ασφαλή επισιτιστική επάρκεια του καταναλωτικού κοινού σε προϊόντα κοτόπουλου, καθώς επίσης να θέλει να τιμωρήσει την οργανωμένη παραγωγή ελληνικών πτηνοτροφικών προϊόντων και το σύνολο των πτηνοτρόφων της χώρας, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι η πτηνοτροφία δεν άνηκε ούτε ανήκει στην βασική ενίσχυση, ούτε στις συνδεδεμένες της ΚΑΠ, αλλά ούτε σε οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση.

Διαμαρτυρόμενοι έντονα, ζητάμε πριν να είναι αργά να άρετε την αδικία σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας και να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων αποδίδοντας αυτά που μας αναλογούν και τίποτα περισσότερο και μάλιστα χωρίς αυτό να είναι σε βάρος οποιουδήποτε άλλου κλάδου της ζωικής παραγωγής».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία