BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Συμμορφώνονται οι κτηνοτρόφοι της ΕΕ με τους κανονισμούς για τα κτηνιατρικά φάρμακα

Τα υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων ουσιών που βρίσκονται σε ζώα και τρόφιμα ζωικής προέλευσης συνεχίζουν να μειώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επίπεδα συμμόρφωσης αυξάνονται, αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία.

shutterstock_1429861037

144
0

Η ετήσια έκθεση της EFSA για το 2021 περιλαμβάνει στοιχεία που αναφέρθηκαν από τα κράτη μέλη, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Ο αριθμός των δειγμάτων που δοκιμάστηκαν αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2020.

 Το 2021, το ποσοστό των μη συμμορφούμενων δειγμάτων ήταν 0,17%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε τα τελευταία 12 χρόνια, όταν η μη συμμόρφωση κυμαινόταν από 0,19% έως 0,37%. Το ποσοστό για το 2020 ήταν 0,19%.

 Το συνολικό επίπεδο μη συμμόρφωσης σε στοχευμένα δείγματα (δηλαδή αυτά που λαμβάνονται για τον εντοπισμό παράνομων χρήσεων ή τον έλεγχο μη συμμόρφωσης με τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα) μειώθηκε επίσης στο 0,24%, σε σύγκριση με 0,27%-0,35% τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

 Η έκθεση καλύπτει διάφορες ομάδες ουσιών, συμπεριλαμβανομένων ορμονών, αντιβακτηριακών, περιβαλλοντικών ρύπων, απαγορευμένων ουσιών και άλλων κτηνιατρικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν στο πλαίσιο του ελέγχου καταλοίπων, συνολικά 621.205 δείγματα. Το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ καθορίζει τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια στα τρόφιμα και τα προγράμματα παρακολούθησης για τον έλεγχο της παρουσίας κτηνιατρικών φαρμάκων σε ζωικά προϊόντα, καθώς και τα μέγιστα επίπεδα καταλοίπων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα και ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης και την παρουσία ορισμένων επιμολυντών σε ζωικά προϊόντα. Συνολικά, υπήρχαν μόνο 0,24% μη συμμορφούμενα δείγματα – σχεδόν κανένα – από τα 351.637 στοχευμένα δείγματα το 2021- μια τάση που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία. Αυτό έδειξε ότι η εμφάνιση καταλοίπων είναι σχεδόν ανύπαρκτη και πάντα ανιχνεύεται από την αρμόδια αρχή που αποσύρει τα προϊόντα αυτά από την αγορά, εγγυώμενη την ασφάλεια των τροφίμων της ΕΕ.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί σαφή και ολοκληρωμένη απόδειξη της δέσμευσης των ευρωπαίων κτηνοτρόφων να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας και την προστασία της δημόσιας υγείας, σχολιάζουν οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca.

«Πρόκειται για μια θετική τάση που δείχνει ότι οι κτηνοτρόφοι στην ΕΕ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ευθύνη τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας. Αυτό μου αποδεικνύει ακόμη περισσότερο την κρίσιμη σημασία της διατήρησης ενός ευρωπαϊκού κτηνοτροφικού τομέα και της αποφυγής ευρωπαϊκών πολιτικών που οδηγούν στη μείωση του αριθμού των παραγωγών στην Ευρώπη», δήλωσε ο Miguel-Angel Higuera, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την υγεία και την ευημερία των ζώων των Copa-Cogeca.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος