BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Αδυναμία συλλογής δεδομένων για τις εκπομπές αεριών στη κτηνοτροφία παραδέχεται ο Βοϊτσεχόφσκι

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski υπερασπίστηκε τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει τις εκπομπές αερίων στην κτηνοτροφία, παρά την αναγνώριση αδυναμιών στη διαδικασία συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε για τη σύνταξη της πρότασης.

20191008PHT63712_original

184
0

Η προτεινόμενη αναθεώρηση της οδηγίας, που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, στοχεύει στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών που προέρχονται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, το πεδίο εφαρμογής της οποίας επεκτείνεται για να συμπεριλάβει μερικές από τις πιο μεγάλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ.

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου προτεινόμενου ορίου των 150 «κτηνοτροφικών μονάδων» (LSU) - που από το σημείο εκείνο και πάνω  οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα οριστούν ως «βιομηχανικές» και ως εκ τούτου θα τιμωρηθούν σύμφωνα με την οδηγία.

Το όριο των 150 αποτέλεσε σημείο διαμάχης για πολλούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, οι οποίοι το θεωρούν πολύ χαμηλό, τιμωρώντας έτσι άδικα τους μικρότερους παραγωγούς.

Παρόλα αυτά, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski  τόνισε ότι, ως μέλος της Επιτροπής, «πρέπει να υποστηρίξει τη θέση της πολιτικής Επιτροπής». Για τον Επίτροπο, το πιο σημαντικό ερώτημα δεν είναι ο αριθμός των ζώων σε μια φάρμα, αλλά η μέθοδος εκτροφής.

Αδυναμίες στη συλλογή δεδομένων

Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε  ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την πρόταση της Επιτροπής ήταν ξεπερασμένα, καθώς δεν ήταν διαθέσιμα πιο πρόσφατα δεδομένα κατά τη στιγμή της σύνταξης.  

Ερωτηθείς για τα ευρήματα του εγγράφου που διέρρευσε, ο Επίτροπος αναγνώρισε το θέμα.

«Γνωρίζω αυτό το πρόβλημα», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι όταν έγινε το προσχέδιο αυτής της οδηγίας, ετοιμάστηκε με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία ήταν από το 2016.

Πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις μας πρέπει να βασίζονται πάντα στα πραγματικά δεδομένα», σημειώνοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα συλλογής δεδομένων, δεν έχουμε πάντα τα τελευταία δεδομένα». Ερωτηθείς εάν αυτό το ποσό πρέπει να αναθεωρηθεί σύμφωνα με επικαιροποιημένα δεδομένα, ο Επίτροπος συμφώνησε.

Με πληροφορίες από Euractiv

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος