Η δραστήρια οργάνωση, παράλληλα, επενδύει, ήδη, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ποσό 4 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ, για να περιορίσει το ενεργειακό κόστος, που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, εγείροντας προσκόμματα στον προγραμματισμό των επιχειρήσεων του κλάδου.
«Ακολουθούμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα που προωθεί την κυκλική οικονομία, φέρνει έσοδα και αυξάνει την ενεργειακή μας αυτάρκεια, μειώνοντας, ταυτόχρονα, το ενεργειακό μας αποτύπωμα», εξήγησε ο Ιωάννης Πατούνης, διευθυντής λειτουργιών κι ανάπτυξης του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού.
Από το βήμα εκδήλωσης της ΕΘΕΑΣ και της Τράπεζας Πειραιώς, για τα συνεργατικά σχήματα και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, τόνισε πως στην περίπτωση της σχεδιαζόμενης επένδυσης στο βιοαέριο, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες. «Βρισκόμαστε τώρα στη φάση της αδειοδότησης και ελπίζουμε μέσα στο 2024 να την έχουμε εξασφαλίσει και να προχωρήσουμε στην έναρξη εργασιών κατασκευής του έργου», είπε το στέλεχος της «Πίνδος».
Στόχος της επένδυσης είναι να παράγει είτε ηλεκτρική ενέργεια, είτε βιομεθάνιο, το οποίο θα πωλείται και θα φέρνει ένα οικονομικό όφελος στην οργάνωση και ταυτόχρονα η θερμική ενέργεια που θα παράγεται να αξιοποιείται για την κάλυψη αναγκών των εγκαταστάσεών της.
Ως προς τις παρεμβάσεις που γίνονται στον τομέα της ενέργειας, ήδη η Πίνδος έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες μιας σειράς κτηριακών εγκαταστάσεών της, για να καλύψει μέρος από τις ενεργειακές της ανάγκες, που ανέρχονται ετησίως σε 22.000 MWh.
«Καταθέσαμε 11 πλήρης φακέλους και να πάρουμε τις εγκρίσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, δυναμικότητας 7,2 MW, στις στέγες. Το έργο κόστισε κοντά στα 4 εκατ. ευρώ και θα επιτύχουμε αυτάρκεια έως 45% στις ενεργειακές μας ανάγκες, ενώ με τις τιμές που έχει σήμερα το ηλεκτρικό ρεύμα θα πετύχουμε εξοικονόμηση 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως», ανέφερε ο κ. Πατούνης, τονίζοντας μέχρι τώρα έχουν εγκατασταθεί 3 MW πάνω στο εκκολαπτήριο, το εργοστάσιο ζωοτροφών και τα κέντρα διανομής σε Αθήνα, Τρίκαλα, Αγρίνιο και Λάρισα, ενώ για τα υπόλοιπα 4,2 MW, «είμαστε σε αναμονή για σύνδεση με το δίκτυο».