BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Με αντοχή στις κλιματικές προκλήσεις τα βοοειδή της φυλής Criollo, δείχνει μελέτη

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου φέρνει στο φως τη σημαντική συσχέτιση μεταξύ της θερμοανοχής και της αναπαραγωγής στα βοοειδή. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 34 διαφορετικές ράτσες βοοειδών από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, αναδεικνύοντας τον γενετικό πλούτο και τις δυνατότητες αυτών των φυλών αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της αλλαγής των οικοσυστημάτων και των ασθενειών.

criollo-cattle-drought

35
1

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University College του Δουβλίνου (UCD), επικεντρώθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βοοειδών Criollo, μιας φυλής που προέρχεται από τη νότια Ισπανία και έχει εισαχθεί στον Νέο Κόσμο κατά το δεύτερο ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου.

Για τη μελέτη, αναλύθηκαν 34 ράτσες από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, χρησιμοποιώντας αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος και πολυμορφισμό ενός νουκλεοτιδίου, που βοηθά τους επιστήμονες να εντοπίσουν γονίδια μολυσμένα με ασθένεια. 

Η ανάλυση βρήκε γονίδια που συνδέονται με τη θερμοανεκτικότητα, την αναπαραγωγή, τη γονιμότητα, την ανοσία και τα διακριτά χαρακτηριστικά του τριχώματος και του χρωματισμού του δέρματος. 

Βιώσιμη εκτροφή 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι με την πάροδο του χρόνου οι φυλές εξέλιξαν ξεχωριστά χαρακτηριστικά, όπως αντοχή σε ασθένειες και «εξαιρετική ανοχή στη θερμότητα». 

Έδειξε αλλαγές στο γονίδιο του υποδοχέα προλακτίνης (PRLR) σε πληθυσμούς βοοειδών Criollo, κάτι που σύμφωνα με τη μελέτη έχει «σημαντικές επιπτώσεις» στο μήκος και τη δομή των τριχών, παρέχοντας βελτιωμένη θερμοανεκτικότητα.

Οι μεταλλάξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλες φυσιολογικές αλλαγές. Για παράδειγμα, ένα άλλο γονίδιο βρέθηκε σε ορισμένες από τις φυλές, το οποίο ρυθμίζει τον σχηματισμό και την ακεραιότητα της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. 

Κατά την ανάλυση επισημάνθηκαν επίσης αρκετά γονίδια που σχετίζονται με τη γονιμότητα. 

Βοοειδή Criollo 

Η μελέτη ανέφερε ότι τα αποτελέσματα υπογράμμισαν «την αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα» των βοοειδών Criollo. 

Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα τόνισαν τον «γενετικό πλούτο» και τις δυνατότητες αυτών των φυλών ενόψει της κλιματικής αλλαγής, της ροής των οικοτόπων και των προκλήσεων των ασθενειών. 

Η μελέτη ανέφερε ότι στα σύγχρονα συστήματα παραγωγής, τα βοοειδή Criollo αντιμετωπίζουν σταδιακή αντικατάσταση από πιο παραγωγικές εμπορικές φυλές. 

Περαιτέρω έρευνα αναμένεται να αναπτυχθεί σχετικά με αυτά τα ευρήματα για πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα προγράμματα εκτροφής βοοειδών στο μέλλον.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος