BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Ρεκόρ μείωσης αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην ΕΕ σε σχέση με την τελευταία 8ετία

Τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε οικόσιτους χοίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν σημαντική μείωση το περασμένο έτος, με πτώση κατά 83% σε σύγκριση με το 2023 (από 1.929 σε 333), σύμφωνα με την τελευταία ετήσια επιδημιολογική έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

African-Swine-Fever-ptwsi

15
0

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των κρουσμάτων στη Ρουμανία και την Κροατία, και αποτελεί το χαμηλότερο ετήσιο σύνολο κρουσμάτων στην ΕΕ από το 2017.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι, για πρώτη φορά από το 2014, ο αριθμός των κρατών-μελών της ΕΕ που επηρεάζονται από την αφρικανική πανώλη των χοίρων μειώθηκε, από 14 σε 13, καθώς η Σουηδία απαλλάχθηκε από τη νόσο και δεν αναφέρθηκαν νέες προσβολές σε άλλα κράτη.

Σε ευρύτερη εικόνα, τα περισσότερα κράτη-μέλη παρουσίασαν μεμονωμένα περιστατικά αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ενώ η Ρουμανία αντιπροσώπευσε το 66% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στην ΕΕ. Τα περισσότερα από αυτά (78%) καταγράφηκαν σε εκμεταλλεύσεις με λιγότερους από 100 χοίρους.

Όσον αφορά τους αγριόχοιρους, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός από το 2022. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της EFSA, το 30% των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους αναφέρθηκε από την Πολωνία.

Το 2024, τα επηρεαζόμενα κράτη-μέλη προχώρησαν σε αύξηση των αναλύσεων δειγμάτων από οικόσιτους χοίρους στο πλαίσιο παθητικής επιτήρησης. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τη διερεύνηση ύποπτων περιστατικών και οδήγησε στον εντοπισμό περίπου του 80% των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους και του 70% των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους στην ΕΕ.

Οι επιστήμονες της EFSA συνιστούν στα κράτη-μέλη που πλήττονται από τη νόσο να συνεχίσουν να επικεντρώνουν τις προσπάθειες παρακολούθησης στην παθητική επιτήρηση. Επιπλέον, συστήνεται όπως σε περιοχές και περιόδους υψηλού κινδύνου να συνεχιστεί η συστηματική δειγματοληψία νεκρών χοίρων (ενισχυμένη παθητική επιτήρηση), για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ


Πηγή: efsa.europa.eu

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος