BACK TO
TOP
Agrenda

Δεν μοιάζει καλή ιδέα φέτος το βαμβάκι επιμένει η Luis Dreyfus

Τα περιθώρια να ανεβούν οι τιµές βάµβακος µέσα στο 2020, οι προϋποθέσεις για έναν ανοδικό κύκλο στο προϊόν αλλά και το πιο ρεαλιστικό σενάριο για την αγορά προσπαθεί να προσεγγίσει ο Τζο Νικόσια, επικεφαλής στον τοµέα βάµβακος της Luis Dreyfus, καταλήγοντας σε µια ιδιαίτερη πρόταση προς τους παραγωγούς, τουλάχιστον των ΗΠΑ.

2-Luis-Dreyfus

Πέτρος Γκόγκος

94
3

«Στα γραφήµατα µε αποδόσεις σε κέρδος ανά εκτάριο, βλέπω τελευταία πως το βαµβάκι στις ΗΠΑ βρίσκεται σταθερά στην τελευταία θέση» σχολιάζει, επαναλαµβάνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το διάστηµα που θα µεσολαβήσει µέχρι η παγκόσµια οικονοµία να καταφέρει να ανακάµψει από τον κορωνοϊό.

Αυτό το διάστηµα τα φιστίκια προσφέρουν το υψηλότερο περιθώριο κέρδους στα 341 δολάρια ανά acre (σσ περίπου 4 στρέµµατα). Ακολουθεί το καλαµπόκι στα 232 δολάρια, η σόγια στα 208 δολάρια, µε το βαµβάκι τελευταίο στα 148 δολάρια.

Η παραγωγή μιας μπάλας κοστίζει 280 με 340 δολάρια

Ρωτώντας αγρότες πόσο τους κοστίζει η παραγωγή µιας µπάλας µε βαµβάκι, το ποσό υπολογίστηκε στα 280 µε 340 δολάρια. «Αν φυτεύετε µε την τιµή στο βαµβάκι στα 62 σεντς ανά µπούσελ, το οποίο µεταφράζεται σε 310 δολάρια ανά µπάλα, τότε δεν έχετε βγάλει τίποτα. Ωστόσο πολλοί από εσάς θεωρούν ότι οι τιµές ενδέχεται να ανέβουν, άρα θα σπείρουµε έτσι κι αλλιώς. Όµως αν νοµίζετε ότι οι τιµές µπορεί να ανέβουν, µπορείτε να εξασφαλίσετε ένα δικαίωµα αγοράς σε κάποιο µελλοντικό συµβόλαιο. Με λίγη τύχη µπορεί να αγοράσετε µια µπάλα µε 20 δολάρια χωρίς να χρειαστεί να επενδύσετε 330 δολάρια. Μπορείτε έτσι να αγοράσετε ολόκληρη την παραγωγή σας στα 20 δολάρια ανά δεµάτιο και να βγείτε κερδισµένοι αν οι τιµές ανέβουν, ενώ στο µεταξύ θα φυτέψετε όσπρια» υποστήριξε το στέλεχος της Luis Dreyfus.

Με κατανάλωση στα 130 εκατ. δεμάτια, τιμή πάνω από 80 σεντ

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως «βγάζω το ψωµί µου αγοράζοντας και πουλώντας αυτό που εσείς παράγετε και για αυτό δεν µου αρέσει να δίνω τέτοιες συµβουλές. Αν οι τιµές σας λένε πως δεν θα έπρεπε να σπείρετε, τότε ίσως θα έπρεπε να ακούσετε αυτό που σας λέει η αγορά». Στη συνέχεια ο κ. Νικόσια αναφέρθηκε στον «αγώνα για το 130», που αφορά τον όγκο των 130 εκατ. δεµατίων τα οποία η αγορά σε κάποια στιγµή στο µέλλον θα αγγίξει είτε στο κοµµάτι της παραγωγής είτε της κατανάλωσης. «Εδώ ο στόχος είναι να φτάσει πρώτα η κατανάλωση στα 130 εκατ. δεµάτια, ώστε να µπορέσει να τραβήξει τις τιµές πάνω από τα 80 σεντς ανά µπούσελ, για να εξασφαλιστεί έτσι αρκετή προµήθεια. Αν όµως η παραγωγή φτάσει πρώτη στα 130 εκατ. δεµάτια, θα έχουµε πρόβληµα γιατί οι τιµές θα σταθεροποιηθούν στα χαµηλά των 60 σεντς».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fertilizer Management.

 

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

16-03-2020 06:46Αγροτης

@Bruce Davids ωπσ ωπα μη γινει καμια μαλακια...μπερδεψα τα μηδενικα...για 201.375.410.00..μιλάμε ενα μικρο λαθάκι εκαβα δεν ειναι κατι....Νταξ..ψιλοπραματα...τι ειναι για σενα τα μηδενικα...καραμελες καραμελες

Απάντηση

16-03-2020 01:26Bruce Davids

Γεια σε όλους, είστε αυτή τη στιγμή σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. χρειάζεσαι δάνειο; Έχετε απορριφθεί από την Τράπεζα και θέλετε ένα δάνειο για να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας; - Κανένα πρόβλημα. Οποιαδήποτε και αν είναι η οικονομική σας κατάσταση. Μπορούμε να προσφέρουμε ενυπόθηκα δάνεια, εμπορικά δάνεια, ιδιωτικά δάνεια και δάνεια για αποκλειστικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς. ", Δεν ψάχνουμε πια γιατί μπορούμε να σας βοηθήσουμε να εξασφαλίσετε αυτό που χρειάζεστε. Ερωτήσεις / Υποστήριξη; - E-mail (ferratum.loans@gmail.com) και λάβετε απάντηση σε λίγες ώρες. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο από $ 5000 έως $ 200 εκατομμύρια για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων σας με πολύ χαμηλό επιτόκιο 3% για διάρκεια δανείου 1 έως 30 ετών (12 -360 μήνες). Αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης επιτρέπει στον πελάτη να απολαμβάνει χαμηλό επιτόκιο αποπληρωμής για τη διάρκεια του δανείου αφού εξασφαλίσει ένα δάνειο μαζί μας. Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας! Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε από εσάς! Εάν έχετε κάποια ανησυχία ή θέλετε να αποσαφηνιστείτε παρακαλώ στείλτε μας email στο Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: ferratum.loans@gmail.com

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία