BACK TO
TOP
Σπάνιες Μελέτες

Υψηλές... πτήσεις, χαμηλές αποδόσεις της ευφυούς γεωργίας

Όταν πρόκειται για συγκεκριμένες προκλήσεις στο αγρόκτημα, η νέα τεχνολογία δεν κρατάει πάντα τις υποσχέσεις της δείχνει έρευνα σε 287 ευρωπαϊκές εκμεταλλεύσεις.

2-Gewrgia-akriveias

Γιώργος Κοντονής

38
0

Τη χτυπητή αδυναµία των αγροτών στο να κεφαλαιοποιήσουν σε επίπεδο αύξησης του αγροτικού εισοδήµατος την επένδυσή τους σε εργαλεία γεωργίας ακριβείας, καταγράφει έρευνα σε 287 εκµεταλλεύσεις της Ευρώπης. Η προστιθέµενη αξία και το κόστος-όφελος δεν είναι ακόµα ξεκάθαρα, τίθενται µετ’ επιτάσεως ζητήµατα πολυπλοκότητας και η αµερόληπτη συµβουλή (όχι συγκεκριµένης φίρµας) λείπει, όπως τονίζουν συγκεκριµένα οι ερευνητές του Κέντρου Αγροτικών Ερευνών της Λειψίας, που πραγµατοποίησαν τις συνεντεύξεις στους αγρότες, εκ των οποίων οι 68 ήταν Έλληνες. Ενδιαφέρον έχει πως το δείγµα των συνεντευξιαζόµενων ήταν χωρισµένο «µισό-µισό» σε υιοθετούντες νέα τεχνολογία και σε µη υιοθετούντες, µε τη δεύτερη αυτή οµάδα να εµφανίζεται µε µεγάλες προσδοκίες σχετικά µε τη χρήση νέας τεχνολογίας, σε σχέση µε όσους έχουν ήδη εµπειρία σε αυτή.

Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ του Φακέλου της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 14 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fertilizer Management.


Όσον αφορά τα πρακτικά δεδοµένα της έρευνας, φάνηκε πως η χρήση GPS προτιµάται περισσότερο στις αροτραίες καλλιέργειες, ενώ οι δενδροκαλλιεργητές και οι αµπελοκαλλιεργητές βρίσκουν µεγαλύτερη χρησιµότητα σε τεχνολογίες χαρτογράφησης και καταγραφής εκεί που το µικροκλίµα δηλαδή µετράει. Παράλληλα, ιδιαίτερη προτίµηση στα αυτόνοµα µηχανήµατα, έδειξαν οι έχοντες κηπευτικά, λόγω της υποσχόµενης µείωσης στο εργατικό κόστος. Επιπλέον κατά την έρευνα, µαζί µε τους αγρότες, ερωτήθηκαν ακόµα 22 άνθρωποι του κλάδου που ασχολείται µε την καινοτοµία στη γεωργία. Στις απαντήσεις που έδωσαν σχετικά µε τα εργαλεία ακριβείας, φάνηκαν πεπεισµένοι ότι η τεχνολογική ανάπτυξη θα επηρεάσει το έργο και το προφίλ των αγροτών. Όπως είπαν οι αγρότες θα λειτουργούν περισσότερο ως διαχειριστές και επόπτες µηχανηµάτων αντί να εργάζονται µέσα στο χωράφι. Η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών αναµένεται να έρθει ως φυσικό επόµενο για την επόµενη γενιά των αγροτών, καθώς αυτοί θα είναι «οι γιοι του ∆ιαδικτύου», όπους τους χαρακτήρισε ένας εκ των ειδικών.





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία